Donderdag 09/07/2020

Standpunt

CD&V Antwerpen dankt deze puinhoop aan zichzelf

Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur. 

Aron Berger heeft zichzelf de vernedering bespaard om enkele van zijn overtuigingen publiekelijk op te geven, in ruil voor een onverkiesbare plek op een lijst. Over die overtuigingen valt veel te zeggen. Of en wanneer je al dan niet een vrouw de hand schudt, is slechts een symbolisch detail in een ruimere set waarden. Dan gaat het onder meer over man-vrouwverhoudingen, over homorechten, over dierenrechten, over evolutie. Die overtuigingen staan haaks op waardevolle verworvenheden van de brede, seculiere samenleving.

Maar ze zijn niet nieuw of uitzonderlijk voor een ultraorthodoxe joodse man en ze zijn ook niet verboden in een rechtsstaat die de vrijheid van meningsuiting en godsdienstbeleving waarborgt. Juist daarom zou het een diepe vernedering geweest zijn als meneer Berger onder dwang die voor hem essentiële geloofspunten of rituelen had moeten verloochenen.

Een vernedering bovendien met een voor de gehele joodse gemeenschap zwaarwichtige, duistere historische echo. In de vijftiende eeuw dwong de katholieke meerderheid in Spanje en Portugal de joodse minderheid haar geloof te verzaken of op te krassen. Je hoeft het dus niet eens te zijn met de overtuigingen van chassidische joden om te begrijpen hoe krenkend zo’n opgelegde seculiere ‘schild en vriend’-test moet zijn.

Dat die dwang opgelegd werd vanuit een confessionele partij als CD&V is op zijn minst bizar te noemen. Het wijst op een gebrek aan gevoeligheid. We kunnen het ook reine paniek noemen.

Het resultaat is dat CD&V in Antwerpen nu wegzinkt in de communicatieve puinhoop die de partij zelf gecreëerd heeft. Het medelijden met de situatie waarin kandidaat-burgemeester Kris Peeters en zijn team zich bevinden mag beperkt blijven. Ze hebben dit geheel en al aan zichzelf te danken.

De Antwerpse CD&V dacht een meesterzet uitgedokterd te hebben om de joodse stem aan zich te binden. Het resultaat is exact het tegengestelde.

Natuurlijk moet iemand als Aron Berger alle rechten hebben om zich politiek te engageren. Met enige moeite zou je zelfs zijn kandidaatstelling bij CD&V kunnen verdedigen op een lijst met ook katholieken, moslims of bijvoorbeeld een jonge homo, als teken van openheid en verbinding. Maar dan moet je wel bereid zijn die moeite te doen, ook als er tegenwind komt. Anders rest er enkel plat electoralisme.

En verregaand amateurisme dat veel schade heeft berokkend. Bij CD&V uiteraard, maar ook bij de (ultra)orthodoxe joodse gemeenschap die danig te kijk is gezet. Het grootste slachtoffer is misschien nog de Antwerpse kiezer. Die krijgt een campagne met zelfverklaarde uitdagers die er vooral erg bedreven in zijn zichzelf uit te schakelen. Zonde, als we ons die joods-christelijke term mogen permitteren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234