Woensdag 05/10/2022

Brief van de dagLudo Segers

Burgers moeten de politiek mobiliseren om een krachtdadig klimaatbeleid te voeren

Inwoners van Bomel, bij Namen, ruimen puin na de overstroming van afgelopen weekend.  Beeld BELGA
Inwoners van Bomel, bij Namen, ruimen puin na de overstroming van afgelopen weekend.Beeld BELGA

Ludo Segers schreef de lezersbrief van de dag.

Redactie

45 jaar geleden kenden we een uitzonderlijk warme zomer. Een voorproefje van de zomers die niet langer uitzonderlijk zijn. Voor Ruisbroek volgde dit op een overstroming die veertien dagen lang het dorp onder water hield. De hevige storm met piekwinden tot 150 km/u stuwde het zeewater naar Schelde, Rupel en vervolgens de Vliet binnen, met catastrofale gevolgen.

De getroffenen eisten een rampenfonds dat hun schade zou vergoeden. Ze vonden dat de overheid schuldig was door te verzuimen van voldoende hoge en stevige dijken tegen dergelijke stormen te bouwen. Een aantal bedrijven brachten daarvoor de overheid voor het gerecht. Uit vrees voor de uitspraak en door niet aflatende druk van de inwoners kregen de Ruisbroekenaren voor een belangrijk deel genoegdoening.

De vrees voor nieuwe overstromingen is terecht.

De Vliet is nu wel vrij van getijden doordat deze niet langer uitmondt in de Rupel. Er staat nu een pompstation dat water kan overpompen naar het kanaal Brussel-Schelde. De oorzaak van de overstroming in 1976 is daarmee weggenomen.

Vandaag is een andere oorzaak mogelijk. De regen van juli 2021 was naar Europese normen ongekend. In Jalhay mat men 271,5 liter per vierkante meter, in Spa 217,1 liter. De klimaatwetenschap is duidelijk. Dergelijke overstromingen zullen in de toekomst nog in aantal en kracht toenemen. Tenzij zonder uitstel alle mogelijke maatregelen worden genomen om niet langer broeikasgassen uit te stoten en recht te geven aan ons natuurlijk ecosysteem.

De voorloper van de Vlaamse Milieumaatschappij onderzocht in 2000 het stroomgebied van de Vliet. Met 40 liter per seconde per hectare spreekt men van een grote storm die slechts om de tien jaar voorkomt en tot overstromingen leidt van de Grote Molenbeek, de noordelijke aftakking van de Vliet. 40 l/s per hectare kan omgerekend worden tot 28,8 l/m2; weinig in vergelijking met de bijna 10 maal heviger regenval in Spa en Jalhay.

Ook op de websites van de overheid zien we overstromingsgevoelige gebieden gemerkt die niet bestand zullen zijn tegen een dergelijke regenval.

Onze politici zijn al tientallen jaren gewaarschuwd voor natuurrampen zoals huidige. Klimaatwetenschapper Jean-Pascal van Ypersele : “We kunnen geen individuele rampen voorspellen. Maar we wisten dat het risico groter werd. Politici hebben niet op tijd hun verantwoordelijkheid genomen.”

Zal de boodschap nu ter harte genomen worden? Zal de Europese Green Deal snel worden uitgevoerd? Gaat de federale overheid een tandje bijsteken? Zal de Vlaamse overheid eindelijk de urgentie inzien?

Ook de gemeentelijke overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen en hun klimaatplannen bijstellen. Ondertussen mogen ze alvast mogelijke overstromingsgebieden niet vrijgeven voor woningbouw.

In het kader van de opstelling van het energie- en klimaatplan van Puurs-Sint-Amands en Bornem gaf en geeft het Burgerplatform Klimaat Klein-Brabant nog andere adviezen: geen verhardingen meer die niet waterdoorlatend zijn; lintbebouwing tegengaan en meer open ruimtes; betonstop; vrijwaring watergevoelige gebieden en overstromingsgebieden.

De klimaatbeweging moet zich misschien wel klaarmaken om bij nieuwe rampen de overheid in gebreke te stellen zoals de bedrijven in Ruisbroek in 1976.

Het is in elk geval de verantwoordelijkheid van elkeen om krachten te bundelen en te ijveren voor een betere wereld door alle klimaatpositieve maatregelen aan te moedigen en de politiek te mobiliseren om in onze naam een krachtdadig beleid te voeren.

Ludo Segers (ex-lid Actiecomité Ruisbroek en Bijstandscomité Ruisbroek), voor het Burgerplatform Klimaat Klein-Brabant

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234