Vrijdag 03/12/2021

Standpunt

Brussel is geweldig. Alleen jammer van sommige van zijn bestuurders

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Brussel is een geweldige stad. Neen, echt. Alleen jammer van sommige van zijn bestuurders.

In tegenstelling tot vele andere steden heeft Brussel nooit komaf willen maken met de oude stijl van slecht, falend bestuur. Dat kost de stad veel aan gemiste samenhang en vooruitgang, aan welzijn en welvaart.

Neem nu dat ‘akkefietje’ over Samusocial, de organisatie voor daklozenopvang in de hoofdstad. Blijkt dat het bestuur van deze met het Brusselse stadsbestuur gelieerde vzw zichzelf royaal extra zitpenningen toekent per vergadering. Dat dikt lekker aan tot een extra nettoloon dat ongeveer even hoog ligt als een leefloon. Geen probleem, menen de bestuurders zelf, want om die zitpenningen te betalen worden … enkel giften gebruikt.

Wereldvreemd

De totale wereldvreemdheid die blijkt uit de verantwoording is nog erger dan het onverbeterlijke en onuitroeibare gegraai zelf. Blijkbaar moet een van de bestuurders, OCMW-voorzitster en PS-creatuur Pascale Peraïta, toch iets van schaamte gevoeld hebben, want ze stapt op. Geen dag te vroeg.

Tot gisteren vond ze het nog ‘oké’ dat zijzelf en andere topbestuurders de toevertrouwde giften voor armoedebestrijding in de eigen al goed gevulde zakken propten. Het was een soort Win for Life waarbij je alle lotjes in eigen handen houdt.

Het is niet omdat je je inzet voor de minstbedeelden dat je zelf een gelofte van armoede moet afleggen. Maar van een beetje fatsoen en bescheidenheid ga je ook niet dood.

Ook nu hoeft niemand te vrezen dat mevrouw Peraïta zelf tot de bedelstaf veroordeeld wordt. Bekijk het lijstje met betaalde mandaten dat ze bij elkaar schranst: gemeenteraadslid, OCMW-voorzitter, bestuurder in meerdere ziekenhuizen en andere sociale instellingen … Het is alleszins niet zo dat de resultaten van het welzijnsbeleid in Brussel zo uitzonderlijk zijn dat ze de royale beloning rechtvaardigen.

PS

Natuurlijk zitten de vingerafdrukken van de PS ook weer op deze zaak. Je kunt nu eenmaal geen pot honing in de stad neerzetten, of de parvenu’s van de PS Bruxelles zitten er met hun tengels in. Met progressief beleid heeft dat allang niets meer te maken. Enkel met het zichzelf vastklampen aan de genereus vergoede macht.

Mevrouw Peraïta is weg, maar ze is geen uitzondering. Ze is een illustratie. Bij het overschouwen van de leden van die incompetente bestuurlijke kaste moeten we denken aan wat de Franse oud-president Nicolas Sarkozy ooit zei over het ‘crapuul’ dat hij met de Kärcher van straat zou spuiten. Een democratische hogedrukreiniger die dit soort van elke norm en fatsoen vervreemde 'machthebbers' uit het bestuur wegspuit, dat is wat Brussel nodig heeft.

Deze stad en haar inwoners verdienen zoveel beter.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234