Vrijdag 21/02/2020

Opinie

Brussel is Calais niet

Beeld RV

Johan Depoortere is voormalig VRT-journalist. Hij nam een tiental keer vluchtelingen op voor één of meerdere nachten.

Vluchtelingen in huis opvangen: het is op het eerste gezicht niet evident. Zelf hadden we eerst ook wat koudwatervrees en een van de initiatiefnemers van het 'Burgerplatform voor overnachtingen' vertelde tegen Al Jazeera dat hij de eerste keer alle keukenmessen verstopte vóór hij zijn gasten ontving. De beloning echter: het leed van de wereld krijgt een gezicht. Vluchtelingen zijn niet langer een categorie, maar jonge mensen met een voor- en achternaam, met een familie en een geschiedenis. Met verhalen die de haren ten berge doen rijzen. 

Met meer dan 30.000 (volgens de organisatie) zijn we nu, gewone burgers die doen wat je van de overheid zou mogen verwachten: verhinderen dat in een rijk land als het onze mensen in de kou op straat moeten slapen, of het nu gaat om 'illegalen' of niet. Zelf kan ik bij deze vluchtelingencrisis niet nalaten aan mijn eigen familiegeschiedenis te denken: mijn grootouders zijn met mijn moeder en haar acht broers en zussen ruim vier jaar lang in de Eerste Wereldoorlog grootmoedig opgevangen in het Zuid-Franse stadje Graulhet.

Slogan

Het 'Burgerplatform voor overnachtingen' mag dan al in de eerste plaats de bedoeling hebben een schrijnende humanitaire nood te lenigen, de betoging van zondagavond had duidelijk ook een politiek karakter: verzet tegen de migratiepolitiek van deze regering, vooral belichaamd door de N-VA-boegbeelden Jan Jambon en Theo Francken. De mantra van dat tweetal is dat “Brussel geen tweede Calais” mag worden. Doordacht beleid wordt hier vervangen door een gemakkelijke slogan die de burger angst moet aanjagen en die harder politieoptreden moet verantwoorden.

Maar Brussel is geen tweede Calais en het ziet er ook niet naar uit dat het dat in de naaste toekomst zal worden. In het Maximiliaanpark verzamelen zich elke avond zowat 500 mensen – lang niet de 15.000 die in Calais een onhoudbare toestand creëerden. En laat het nu net die gewone burgers zijn uit Brussel, Vlaanderen en Wallonië die door hun opvang voorkomen dat de situatie uit de hand loopt. De bewering van minister Jambon, dat de recente beslissing van de regering om Sudanezen voorlopig niet naar hun land terug te sturen voor een “exponentiële toename" van hun aantal heeft gezorgd, steunt nergens op. De spook-Sudanezen lijken erg op de spookmoslims die de minister na de aanslagen in Brussel op straat meende te zien dansen.

Puinhopen

Staatssecretaris Francken herhaalt tot vervelens toe de meme dat hij “de puinhoop” opruimt die door zijn “linkse voorgangers” is achtergelaten. Maggie De Block en Melchior Wathelet als linkse rakkers – het is eens een heel nieuw inzicht. Erger is dat de puinhopen zich net onder het beleid van Francken hebben opgestapeld. Fair enough: Francken is niet de enige verantwoordelijke daarvoor. Het Belgische en Europese migratiebeleid deugt aan geen kanten met een schandelijke Turkije-deal, concentratiekampen in Griekenland en doden op zee.

Moeten de grenzen dan open? Geenszins, integendeel: geen enkel land kan zich een ongecontroleerde instroom veroorloven. Dat zou overigens ook de landen van herkomst een slechte dienst bewijzen. Het zijn immers de sterkste en meest ondernemende jongeren – en vaak ook die met de nodige financiële middelen – die hun toekomst in Europa zoeken maar daarmee ook de kansen onbenut laten om hun eigen land vooruit te helpen. Maar door legale, gecontroleerde immigratie in veilige omstandigheden onmogelijk te maken krijgen we wat we nu meemaken: duizenden doden op de Middellandse Zee en massa's jongeren die met de illusie van de hoop op een beter leven door de straten van Europa dolen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234