Dinsdag 31/01/2023

OpinieBrief van de dag

Brief van de dag

Kunstenaarsateliers

Lezers

Is het puur toeval of een echt mirakel dat nu een Brussels staatssecretaris bevoegd voor Cultuur en Stedenbouw tot de vaststelling komt dat er geen of minstens onvoldoende ateliers beschikbaar zijn voor beeldend kunstenaars in het hoofdstedelijk gewest (DM 17/2)? Want dit is geen recent gebrek, en het fenomeen betreft niet alleen de ‘onbetaalbaarheid’ maar gewoonweg de onvoldoende hoeveelheid.

Het heeft geen zin om de beschikbare accommodatie (+ betoelaagde financiële middelen) van de podiumkunsten (o.a. dans, film, muziek, toneel) te vergelijken met de beeldende kunsten omdat de noodwendigheden totaal verschillen. De podiumkunstenaar kan niet anders functioneren dan in een omvangrijke infrastructuur en in collectief verband. De beeldende kunstsector (incl. letteren) behoeft meestal een minder uitgebreide werkomgeving (uitgezonderd beeldhouwers en aanverwante technieken). Terecht verwijst minister Pascal Smet naar de ontoereikendheid en de tijdelijkheid van de beschikbare ateliers waarbij het ‘volatiele’ aspect in tijdelijk leegstaande panden nadelig is.

Vandaar dat van het voorliggende plan niets anders kan worden verwacht dan een structurele inhaalbeweging voor de beschikbaarheid van correct ingerichte werk- en bergruimte, en verblijfsaccommodaties die contractueel worden beheerd en verhuurd aan aanvaardbare voorwaarden. Niet anders dan hetgeen in andere buitenlandse steden al vele jaren is voorzien (vergelijkbaar met de kunstateliers in het Cité Internationale des Arts in Parijs).

Het idee om op korte termijn ateliers in te richten in de verschillende gemeenschapscentra is me dunkt verwaarloosbaar omdat (gebleken uit de ervaring) de omstandigheden aldaar ongepast zijn, en omdat de interne werking met de residentie 24/7 van één (of meerdere?) beeldend kunstenaar(s) incompatibel is.

Hopelijk geraakt deze kwestie eindelijk definitief geregeld, zoals er ooit de kwestie bestond van cultuur- en gemeenschapscentra, sportcentra, bibliotheken, theaters, etc. Eigenlijk moet er van nul gestart, en de slaagkansen zullen afhangen van heel wat factoren, netwerken en personaliteiten. Laten we niet misleid worden door de weinige beeldend kunstenaars die nooit een eigen atelier hadden en toch grote kunstenaars waren (Duchamp, Magritte of Panamarenko). Of, zoals meerdere van onze huidige internationaal befaamde kunstenaars, niet één maar meerdere ateliers bezitten. Zij zijn niét de norm in dit debat.

Jonas Wille, Brussel

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234