Woensdag 08/02/2023

OpinieBrief van de dag

Brief van de dag: ‘Niet Frontex is het slachtoffer, maar de talloze mensen die zijn verdronken’

null Beeld RV Frontex
Beeld RV Frontex

Lezer Angela Van Dijck reageert op een opiniebijdrage van Assita Kanko (DM 26/2).

Angela Van Dijck

Geachte mevrouw Kanko, U ziet de vijand als de verborgen linkse agenda. U neemt geen blad voor de mond, u gebruikt open en schaamteloos othering als manier om vluchtelingen als de externe vijand te presenteren die voor economische redenen naar de EU afzakken en hier voor ons ongemak veroorzaken. U bent voornamelijk bezorgd over het “moreel gezag” van de EU.

Frontex beschouwt u als het middel om onze samenleving te beschermen. Daarom bent u naar hen toe ook enorm vergevingsgezind. U lijst maatregelen op die werden genomen om onderzoek te voeren naar de gebeurtenissen en praktijken binnen het agentschap. Hoe kunt u vertrouwen vragen, eisen zelfs, in een agentschap op basis van een intern onderzoek door de raad van bestuur en gewoon het woord van de directeur als de waarheid accepteren? Dit soort intransparantie zorgt toch voor wat u als een gebrek aan “diepgaande politieke steun en vertrouwen” beschouwt. Als er zo grote veranderingen en bijkomende bevoegdheden en middelen worden toegekend aan Frontex, is er ook nood aan de gepaste controle, intern en extern. Enkel zo kan het draagvlak voor Frontex groeien.

U zegt dat er een verandering van het takenpakket van Frontex nodig was omwille van de “migratiecrisis”. Ja, er was een groot aantal vluchtelingen dat probeerde in de EU te geraken. Maar niet dit was de crisis maar de omstandigheden ter plaatse die de vluchtelingen de levensgevaarlijke oversteek liet wagen en hun leed tijdens de oversteek(poging). “Algemene instabiliteit” en “economische ongelijkheid” zullen zeker ook een rol spelen maar nooit voldoende zijn om zijn/haar leven of dat van de eigen kinderen in de Middellandse Zee op het spel te zetten.

Verder vraagt u betere “controle op het asiel- en migratiesysteem” van de EU en haar lidstaten. Maar hiervoor moet er eerst een Europees asiel- en migratiesysteem komen dat deze naam verdient. Dit wordt tegengehouden door rechtse regeringen en partijen in de lidstaten die geen verantwoordelijkheid willen nemen, geen bijdrages willen leveren aan zo’n coherent beleid. Ik ben het met u eens dat er betere, legale manieren moeten zijn voor migratie naar Europa. Maar die zijn er niet. Als het nu al niet lukt om asielaanvragen en procedures te verwerken op Europees grondgebied, bijvoorbeeld in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden, hoe moet dit dan volgens u kunnen gebeuren op een toegankelijke, vlotte en eerlijke manier in een vluchtelingenkamp of ambassade ergens in het Midden-Oosten of Afrika?

Het lijkt me dus heel menselijk dat mensen die in zo’n precaire situaties zonder perspectief zitten de levensgevaarlijke tocht over de Middellandse Zee wagen.

U ziet Frontex als slachtoffer van linkse, ondankbare, misschien zelfs naïeve mensen (zoals mezelf). Maar Frontex en de wanpraktijken zijn het gevolg van een te gebrekkig en onmenselijk asiel- en migratiebeleid van de EU. Niet Frontex is het slachtoffer, maar de talloze mensen die zijn verdronken.

Angela Van Dijck

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234