Dinsdag 31/01/2023
Thomas Smolders. Beeld rv
Thomas Smolders.Beeld rv

Opinie

Breaking News: dit brengen de media in 2018

Thomas Smolders is copywriter bij DIFT en auteur van Achter Onze Schermen.

Thomas Smolders

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) deelde afgelopen week de Journalistenagenda 2018 uit, de nieuwste editie van het onmisbaar stapeltje dode bomen dat iedere zichzelf respecterende redacteur jaarlijks in één ruk uitleest. In de agenda vind je niet alleen een hoop lege bladzijden waarop je artikelen, bijgedachten of brieven aan je favoriete politicus kan schrijven, maar ook De Media Agenda voor het komende jaar.

"Het idee voor De Media Agenda is ontstaan in 2004", zegt Lucas Dupon van het VVJ niet zonder trots. Als Senior Supporting Media Consultant is het zijn taak om na te gaan hoe journalisten het hoogste rendement met de kleinste inspanning behalen. "We merkten een zekere tendens in de berichtgeving", klinkt het, "waardoor we de terugkerende elementen gingen bundelen in een handige leidraad die op de redactievloer gebruikt wordt om te bepalen welk item wanneer in de media komt."

Wij wisten zo’n Journalistenagenda op de kop te tikken en presenteren, in primeur, De Media Agenda voor het komende jaar.

De agenda

Op 1 september schrijft het nieuws zichzelf. Terug naar school! Voor de vrienden van het televisienieuws: vergeet geen item te draaien aan de klas waar de Koning zijn kinderen komt uitzwaaien.

Begin oktober is het, afhankelijk van de nieuwscyclus, tijd om te focussen op de studentendopen. Zijn ze goed voor de groepsdynamiek of eerder denigrerend? Wie hulp nodig heeft bij het zoeken naar getuigenissen kan daarvoor Joël Smienos, afdelingsverantwoordelijke van de VVJ in Gent, contacteren.

Naar het eind van de maand oktober kan het debat over Halloween gelanceerd worden. Zoals werd aangehaald op het congres Papi3r Hi3r! kan dat aan de hand van een simpele Facebook-post waarin je het balletje opgooit met een prikkelende vraag. ‘Wat vindt u ervan dat we Amerikaanse feesten gaan importeren?’, bijvoorbeeld. Dit is, wanneer de storm is gaan liggen, ook het ideale moment om de discussie rond Zwarte Piet aan te zwengelen.

November: het jaar is nog niet voorbij, maar denk eraan om in deze maand te berichten dat ‘we het afgelopen jaar het meeste ooit in de file stonden.’ Verwijs daarbij naar enkele monsterfiles (de uittocht naar Frankrijk aan het begin van de zomer, de eerste sneeuwval etc.)

Ook het verwelkomen van het nieuwe jaar gebeurt volgens het boekje. Daarvoor gaan we, zoals aangeleerd tijdens de workshop ‘Kranten maken doe je zo!’ met de zon mee. Beginnen doen we door beelden te tonen van mensen in zwembroek met kerstmuts op een eiland dat niemand weet liggen, waarna we doorgaan naar Australië. Tip: voor Sydney kun je best een foto van Google plukken, geen hond die naar daar gaat vliegen om te checken of het een accuraat beeld is.

Niet veel later, liefst in de eerste week van januari, is het tijd voor een stuk over wat er dit jaar gaat veranderen. Om het wat meer human interest te maken is het aangeraden om in kaderstukken enkele portretten te plaatsen van mensen die het over hun goede voornemens hebben.

Na een ietwat rustige lenteperiode zijn er, naargelang het weer, verschillende opties. De eerste zomerprik? Een item over de horeca aan de kust die klaagt over de NMBS die niet voorbereid zou zijn. Een natte lente? Een item over de horeca aan de kust die klaagt over Frank Deboosere.

Wie eind juni op zoek is naar inspiratie, kan een item maken over gezinnen die te vroeg op vakantie vertrekken. Opgelet! Sinds de aanslag in 2016 is het niet zo makkelijk om op Brussels Airport te filmen. Pieter Eenheidsworst (Junior Supporting Media Consultant bij de VVJ) heeft toegangsbadges die voor dit item gebruikt kunnen worden.

In de zomer kan de redactie gerust op halve kracht functioneren. Vergeet niet om geregeld een festivalverslag te publiceren, waarvoor de VVJ een template heeft voorzien. Op zoek naar grappige filmpjes die je in de komkommertijd kan publiceren? Op de site van de VVJ vind je een lijst met YouTube-hits die in 2011 grappig waren. Een andere optie is aan Kenzo Vermaelen (telefoonnummer te verkrijgen bij het lokale afdelingshoofd van de VVJ) te vragen met welk nieuw project hij bezig is.

Vergeet niet om tijdig de Journalistenagenda 2019 te bestellen! Daarin vind je een kortingsbon voor de nieuwste editie van Papi3r Hi3r! waar we dieper in zullen gaan op het gebruik van emoji in artikelen en het bouwen van een registratiemuur.

Deze bijdrage verscheen eerder op tandemtech.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234