Vrijdag 06/12/2019

Boudry ontneemt moslims het recht de Koran als inspiratiebron te gebruiken tegen zijn misbruikers

De brief van filosoof Maarten Boudry aan de gematigde moslim en het retourbericht van Abou Jahjah lokken stevige reacties uit. Khalid El Jafoufi is chef politiek bij de opiniërende website 'De Andere Mening'. "Wie dacht met Etienne Vermeersch zowat het ergste te hebben gehad inzake fanatieke islamkritiek, moet helaas teleurgesteld worden", schrijft hij.

'Beste 'gematigde' moslim, gebruik de Koran niet om de barbarij van IS af te wijzen.' Met deze oproep richtte Maarten Boudry zich in een opiniestuk tot de 'gematigde moslim', wie dat ook moge zijn. Wie dacht met Etienne Vermeersch zowat het ergste te hebben gehad inzake fanatieke islamkritiek, moet helaas teleurgesteld worden.

Om te beginnen stelt Boudry een tevreden man te zijn, nu hij de Moslimexecutieve 'eindelijk' afstand zag nemen van IS en andere jihadistische groeperingen. Tot mijn spijt deel ik die vreugde niet. Want wie weigert zich te distantiëren - wat iets compleet anders is dan terechte en verontwaardigde afkeur - is niet per se extremistisch, en neemt al helemaal geen afvalligheidstheologie aan tegenover anderen die dat wel willen doen... met inbegrip van de Moslimexecutieve. Boudry heeft zelfs het lef om moslims die weigeren in te gaan op de oproep tot een schuldbekennende distantiëring, op gelijke voet te zetten met IS-aanhangers en andere extremisten.

Ik eis een genuanceerd debat, in het bijzonder over de veroordeling en afwijzing van IS én de islamofobe sfeer waarin politici als Bart De Wever een schuldbekentenis beginnen te eisen.

Vervolgens zet Boudry een rem op het veroordelen van IS vanuit de Koran. Zo ontneemt hij moslims het recht om de Koran als inspiratiebron te gebruiken tégen zijn misbruikers! Dit is uiteraard nonsens, want net zoals onze democratie weerbaar moet zijn tegen haar misbruikers, zo ook moet de islam dat zijn. De grondwet is immers geen vodje papier, en dat geldt in mijn ogen - en die van bijna twee miljard medegelovigen - eveneens voor de Koran.

Terloops strooide Boudry, zoals het een islamo-niet-loog (term ontleend aan Sulayman Van Ael) betaamt, ook met een aantal Koranverzen om zijn retorische trucjes de vrije loop te laten. "Gelooft u dat mensen als ik voor eeuwig moeten branden in de hel?", klonk het ietwat bevreesd. Echter zou 'de hel' voor een overtuigd atheïst als Boudry het minste van zijn zorgen moeten zijn. ("Human beings in a mob. What's a mob to a King? What's a King to a God? What's a God to a non-believer, who don't believe in anything?", Frank Ocean, 'No Church in the Wild')

Het vreedzame karakter van de islam valt bovendien niet te betwisten, maar dat is voer voor een uitgebreider debat. Hij is altijd welkom... Voor het overige juich ik de oproep tot een kritische en tekstuele analyse van de Koran alleen maar toe. Bij deze nodig ik Maarten Boudry uit om zich te verdiepen in onze exegetische traditie van meer dan 1.400 jaar.

In die exegese zal Boudry zichzelf moeiteloos terugvinden, meer bepaald in soera 17 vers 73, waarin ironisch genoeg nét gewaarschuwd wordt voor figuren die het debat op een intellectueel oneerlijke wijze voeren. "En bijna hadden ze jou afgeleid van hetgeen Wij jou hebben geopenbaard, zodat jij over Ons iets anders zou verzinnen. En dan zouden zij jou tot vriend hebben genomen."

Nee, Maarten Boudry, ik denk niet dat we vrienden gaan worden als je deze weg blijft bewandelen.

Ook socioloog en politicoloog Merijn Oudenampsen en Björn Siffer, woordvoerder HVV, reageerden in het islamdebat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234