Woensdag 08/02/2023

Standpunt

Boris Johnson blijft het eigenbelang boven het algemene belang verkiezen

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Bart Eeckhout

Met de bevestiging van het onverminderde dreigement dat er een harde, niet-onderhandelde brexit zit aan te komen, maken de Britse premier Boris Johnson en zijn influisteraars een cruciale fout.

Premier Johnson schijnt te denken dat hij in een ramkoers zit met de Europese Unie, een chicken game waarbij de eerste die uitwijkt de verliezer is. Dat is een vergissing. Johnson zit wel degelijk in een voortdenderende kar, maar ze rijdt niet af op een tegenstrever. Ze rijdt af op de afgrond. Het lot van ‘BoJo’ en hoe de geschiedenis over hem zal oordelen, is daarbij het minste probleem. Veel zorgwekkender is dat hij de welvaart van de hele Britse natie en misschien ook de vrede aan de Ierse grens met zich meeneemt, de dieperik in.

Terwijl de tijd om redelijke oplossingen te bedenken onherroepelijk weglekt, blijft het brexitdebat in de Britse regeringstop vastzitten op het niveau van het tactische cynisme.

Noodgreep

In de nieuwste episode van dit verhaal zei Boris Johnson geen nieuwe verkiezingen te willen. Elk woord telt in dat standpunt. Want eigenlijk suggereerde Johnson dat die verkiezingen er wel gaan komen. Want als het parlement hem deze week wil verhinderen om een niet-onderhandelde exit uit de Europese Unie door te drukken, dan zal de premier er alles aan doen om dat tegen te houden. Lees: dan ontbindt hij het parlement en komen er dus toch nieuwe verkiezingen. Dat (onpopulaire) besluit kan hij dan vervolgens in de schoenen schuiven van zijn tegenstrevers, die hem dan tot die noodgreep gedwongen zouden hebben.

Op inmiddels minder dan twee maanden voor de deadline blijft de Britse regeringsleider zo het eigenbelang boven het algemeen belang verkiezen. Politieke beslissingen worden niet genomen met het oog op de toekomst van het land, wel met het oog op de opiniepeilingen. Die zien er, voor wat ze waard zijn, vandaag niet te slecht uit voor Johnson, en dus tart hij met zijn doorzichtige Churchill-imitatie het lot van zijn hele land.

Edward John Smith

Een recent rapport van zijn eigen ambtenarij voorspelt brandstof-, voedsel- en medicijntekorten, maandenlange chaos in de havens, stijgende zorgkosten en een harde grens met Ierland als de harde brexit er komt. Autobouwer PSA dreigt zijn Vauxhall/Opel-fabrieken te sluiten, andere constructeurs schroeven investeringen terug. Dat is niet het scenario waar een (nipte) meerderheid van de Britten drie jaar geleden voor gekozen heeft.

Boris Johnson leeft in de waan dat hij de Winston Churchill van zijn tijd is. Dat is, opnieuw, een cruciale vergissing. Johnson doet veeleer denken aan een andere historische Britse persoonlijkheid. Edward John Smith was de kapitein die in 1912 de Titanic hooghartig en onbekommerd op een ijsberg afstuurde.

Boris Johnson is de Edward John Smith van deze tijd. En net als op de Titanic zal ook bij de brexit de kleine man op het onderdek het zwaarst getroffen worden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234