Donderdag 23/01/2020
Beeld DM

Standpunt

Blijkbaar zijn mensen met een dubbele Belgisch-Marokkaanse nationaliteit, om welke reden dan ook, verdacht

Stavros Kelepouris is journalist.

Een kleurtje en een vreemde naam zijn voor sommigen voldoende om de lade met beledigingen open te trekken. “Je moet je soms concentreren om te beseffen dat we in België zijn”, reageerde een RTL-kijker deze week op het debuut van Salima Belabbas als nieuwsanker. Belabbas groeide op in Brussel, maar is het kind van Algerijnse ouders. Voor bepaalde mensen ben je dan de rest van je leven een schietschijf. Daar is een woord voor: racisme.

Niemand wil racist zijn, ook doorwinterde racisten niet. Ook Vlaams Belang niet. De partij is de verwijten beu, en zet voluit de rechtsgang in om dat duidelijk te maken. Je kan ook als journalist beter niet meer schrijven dat Vlaams Belang racistisch is, of je riskeert een klacht aan je broek. En al enige tijd is het antwoord van voorzitter Tom Van Grieken op beschuldigingen van racisme: dien dan een klacht in.

Handig gezien van Van Grieken. Dien je geen klacht in, dan krijgt hij gelijk. Doe je dat wel, dan krijgt hij waarschijnlijk óók gelijk. Een racistische uitspraak is namelijk op zich niet strafbaar – dat is ze enkel als ze ook aanzet tot haat en discriminatie. En dat is lastig te bewijzen.

Laten we het dan anders formuleren, om het r-woord even te vermijden: er is geen enkele partij in ons land die vreemdelingen zo systematisch viseert en culpabiliseert als Vlaams Belang. ‘Vreemdelingen’ is ruim te interpreteren, want ook geboren en getogen Belgen zijn weleens kop van Jut. Als ze, bijvoorbeeld, het lef hebben om met een dubbele nationaliteit rond te lopen.

Drie Vlaamse Volksvertegenwoordigers – Sihame El Kaouakibi van Open Vld, Imade Annouri van Groen, Nadia Sminate van N-VA – werden de voorbije week op Twitter gekapitteld door Filip Dewinter. Alledrie hebben ze volgens Dewinter zowel de Belgische als de Marokkaanse nationaliteit (in het geval van Sminate klopt dat niet eens). “Dan moeten ze afstand nemen van de Marokkaanse!” schreef het Antwerpse VB-kopstuk aan de vooravond van de eedaflegging in het Vlaams Parlement.

Turkije en Marokko

Blijkbaar zijn mensen met een dubbele Belgisch-Marokkaanse nationaliteit, om welke reden dan ook, verdacht. Dewinter is op dat vlak geen einzelgänger in zijn partij. In een interview enkele jaren terug verwoordde Tom Van Grieken het zo: “Men kan geen twee heren dienen.”

Bijzonder is wel dat critici van het dubbele paspoort nagenoeg zonder uitzondering Turkije en Marokko in het vizier nemen. Terwijl bijvoorbeeld Griekenland even kwistig omspringt met zijn staatsburgerschap, en vlotjes de dubbele nationaliteit toelaat. Is ondergetekende dan ook staatsgevaarlijk? Bestaat er een vrees dat dit stuk een slinks manoeuvre is om de invloedssfeer van Alexis Tsipras tot aan de Noordzee uit te breiden?

Of – zou het? – is de tweet van Dewinter slechts een verdoken poging om mensen van Turkse en Marokkaanse afkomst verdacht te maken? Er is een woord voor het systematisch viseren van mensen van een bepaalde, vreemde afkomst: racisme. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234