Zondag 08/12/2019

Standpunt

Blijft de politiek correcte 'linkse kerk' problemen met diversiteit en islam negeren? Wat een onzin

Beeld van biddende moslims in de Grote Moskee in Mekka. Beeld afp

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur bij De Morgen. 

Ophef over een Humo-enquête over de attitude van moslims jaagt opnieuw het debat in gang over het 'benoemen' en 'wegkijken' van samenlevingsproblemen. Uit die internetenquête zou onder meer moeten blijken dat een vijfde van de moslims in dit land begrip heeft voor IS. Dat je kritisch durft te kijken naar de betwistbare peilingmethode en vraagstelling, doet sommigen concluderen dat je de bestaande problemen met diversiteit en islam blijft negeren, zoals de politiek correcte 'linkse kerk' dat al een kwarteeuw doet, zo heet het dan.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren

Wat een onzin. Er wordt over weinig zo fel en open gediscussieerd als over samenlevingsproblemen en met name over de botsing van de (dominante, orthodoxe interpretatie) islam met de seculiere rechtsstaat. Al meer dan vijftien jaar lang worden, ook aan progressieve zijde, al die mogelijke problemen benoemd, zonder schroom.

Is dat besef laat gekomen? Welja. Is er een collectieve verantwoordelijkheid voor het te lang negeren van de risico's? Ja. Heeft angst voor de schaduw van extreemrechts een open debat destijds verhinderd? Ja. Wordt dat beseft? Ook ja, al sinds de Nederlandse publicist Paul Scheffer in 2000 over het 'multiculturele drama' schreef. Wie nu nog beweert dat het niet politiek correct is om de problemen met migratie en religieus fundamentalisme te benoemen, jaagt op spoken.

Natuurlijk is er een deel van de moslimgemeenschap dat zich afkeert van de gelijkheid van man en vrouw of vrijheid van seksuele voorkeur. Natuurlijk stelt dat problemen. En natuurlijk moeten we erg beducht zijn voor de stille steun voor terrorisme onder religieus voorwendsel. Dat is toch allang geen nieuwe vaststelling meer? Maar die openheid ontslaat een minister niet van de morele plicht om met bewijs te komen als hij een significant deel van de moslimgemeenschap op straat ziet dansen na aanslagen. En ze ontslaat een medium niet om met betrouwbare data te komen als ze het begrip voor IS op een vijfde van de hele moslimgemeenschap taxeert. Dáárover gaat de ophef, niet over wegkijken.

Neen, die verwijten van wegkijkerij dienen een ander doel. Het is een poging om het idee te verankeren dat de islam en de moslim geen plaats hebben in onze samenleving en dat wie anders beweert zich bij voorbaat 'onderwerpt' aan de islamisering. Stigmatiseren is het nieuwe benoemen: dat is het hedendaagse 'politiek correcte' denken.

Dat denken zit al diep ingesleten, zo bewijst een uitzending van Pano. Die wou nagaan hoe diep de kloof van wantrouwen is tussen de 'Vlaming' en de 'moslim'. Dat je ervan uitgaat dat de (etnische) Vlaamse gemeenschap en (religieuze) moslimgemeenschap per definitie tegengesteld zijn, is natuurlijk juist deel van het probleem.

Mogen we dat benoemen, of is dat politiek incorrect?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234