Maandag 14/10/2019
Tine Peeters. Beeld De Morgen

Standpunt

Blanco-stemmers zijn niet de zatte nonkels of zeurende tantes van onze samenleving

Tine Peeters is journalist bij deze krant.

Als verkiezingen een hoogmis zijn voor de democratie en de burgerparticipatie, dan weigeren steeds meer mensen mee te vieren. Ze laten hun kiesbrief ongebruikt liggen of stemmen blanco in het stemhokje. Met meer dan een miljoen waren ze bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, wat weinig goeds doet vermoeden voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen op 26 mei. Want doorgaans geldt: hoe hoger het niveau, hoe minder goesting een kiezer heeft om zijn stem uit te brengen.

Lees ook:

Meer dan 1 miljoen Belgen stemt niet: ‘Laat stemmen van mensen met hogere diploma’s meer meetellen’

Die niet-kiezers zijn misnoegd en verzaken uit desinteresse aan hun stemplicht, luidt dan de snelle en simpele conclusie. Zij zullen wel extreemrechts denken en de politici allemaal dieven vinden. Helemaal fout, blijkt uit de vier getuigenissen die in onze weekendkrant staan. 

Diep ontgoocheld

Die blanco-stemmers zijn geen monolithisch blok van Belgen met allemaal dezelfde verzuchtingen. Daar zitten pure foertstemmers tussen, zeker, maar niet elke stemweigeraar heeft zich helemaal los geknipt van de politiek. 

Er zijn ook andere profielen. Mensen die zich met geen enkele partij kunnen vereenzelvigen. Mensen die de almacht van de partijvoorzitters verafschuwen. Mensen die de buik vol hebben van de Wetstraat-intriges en zich afvragen of ze daar wel bezig zijn met hun besognes. Al deze burgers zijn net wel betrokken, en daardoor diep ontgoocheld. Hun verwachtingen van de politiek zijn eerder te hoog dan te laag.

Net daarom mogen deze blanco-stemmers geen blinde vlek blijven op de radar van de powers that be. Politici mogen hen niet beschouwen als een bende verzuurde Belgen die het feestje op verkiezingszondag moedwillig vergalt. Dit zijn niet de zatte nonkels of zeurende tantes van onze samenleving. 

Dit zijn wel potentiële kiezers die vragen om een ander en beter politiek bedrijf. Via ‘quick wins’ – een jeukwoord uit het politieke woordenboek– valt hun teleurstelling echter niet op te lossen. 

Eerlijke communicatie

Wat eerst en vooral ontbreekt, is een gedegen onderzoek naar de drijfveren van deze groep. Begin daarmee op 27 mei, breng hen en hun grieven in kaart. 

Maar eerst, tijdens de komende drie weken, zou elke politieke partij het als haar plicht moeten beschouwen enkele stemweigeraars weer te overtuigen van het nut van hun stem. Minder onbetaalbare beloftes zouden al helpen, en eerlijke communicatie over de onvermijdelijke besparingen, de stagnerende koopkracht en de oplopende pensioenfactuur. 

Want zeker een deel van deze politieke afvalligen valt heus nog wel te bekeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234