Zondag 28/02/2021
null Beeld DM
Beeld DM

ColumnMarnix Peeters

Bij elke ‘mindere’ diersoort die je ­ googelt, gaan de eerste honderd hits over bestrijden en verdelgen

Op zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, zijn vogels en zijn vrouw.

Vooraleer zij aan het werk gaat, maakt mijn vrouw elke ochtend een fikse wandeling met Boef. Hij slaapt met gemak twaalf uur lang, en je gelooft niet hoeveel energie zo’n jong kanon in die tijd opbouwt.

Ze wandelen de heuvel op, tot voorbij de laatste schuur en dan de gerooide maïsvelden van boer Huppertz, waar uitgestrekte weilanden op hen wachten, zwarte winterse akkers en vergezichten uit sprookjesboeken.

Bovengekomen leest mijn vrouw op haar smartphone de krant of een boek. Boef laat zij aan de lange leiband op muizen jagen. De jachthond is er dol op. De bodem is als gatenkaas: hij drukt snuivend en ronkend zijn snuit in de holletjes, en als hij een vers spoor ruikt begint hij verwoed te graven, in een trance die hem volledig van de buitenwereld afsluit en die pas eindigt – vaak een vol halfuur later – als hij een muis te pakken heeft. Na een vluchtig onderzoek en een beknopt spel eet hij ze op.

Het geschatte gewicht gaat ’s avonds van zijn brokken af.

Mijn vrouw had van dit dagelijkse spektakel een filmpje gemaakt en het op Facebook gezet. Eén van haar vrienden werd daar heel boos om. Hij vond het onbegrijpelijk dat wij de hond zijn gang lieten gaan en vroeg zich af of wij er trots op waren om met dit soort wreedheid uit te pakken.

Eerst zijn we ervan vervreemd, en nu maakt de natuur ons zelfs bang en kwaad, zei ik. Boer Huppertz is blij als Boef een paar muizen vangt, want ze bezorgen hem elk jaar hoofdbrekens. Met wat pech — vanuit het oogpunt van de muis: meeval – vreten ze hele hectares van zijn graslanden kaal. Tien muizenvrouwtjes in april zorgen voor 10.000 muizen in augustus, rekende hij ooit voor. Het kweekt als konijnen.

Hij haalde zijn schouders op toen ik vroeg of hij verdelgingsmiddelen ­gebruikt. Het mag niet, hè, zei hij ­lachend.

In ideale omstandigheden zou boer Huppertz een paar dozijn Boefen inhuren en die het hele voorjaar lang hun gang laten gaan op z’n velden, zei ik. Zo is hij van het gros van zijn muizen af, de bodem blijft rein en de honden hebben hun buikje vol – dat zijn weer wat minder kippen en lammeren die in hondenvoer moeten worden gedraaid. Het is vreemd dat je voor de chemische oplossing zou opteren.

Wij opteren overal en altijd voor de chemische oplossing, zei mijn vrouw. Het is de enige die we nog kennen. ­Wespen vreten muggen – een volwassen nest haalt er honderdduizend per week uit het zwerk. Maar wij stoppen een Vapona in het stopcontact en spuiten deltamethrin in het wespennest. We moeten opletten dat we er zelf niet te dicht bij gaan staan want het tast ook ons zenuwstelsel aan, maar dat nemen we voor lief. Dat is de beschaafde oplossing, al de rest noemen we wreed.

Bij elke ‘mindere’ diersoort die je ­googelt, gaan de eerste honderd hits over bestrijden en verdelgen, zei ik. Doe de test. Wil je iets leren over het leven van de muis, de spin, de rups, de ekster, de wesp, de duif, de mol, de mot, de mier of de marter, vind je haast alleen maar hoe je ze kapotmaakt. Zo zijn wij geworden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234