Maandag 13/07/2020
Beeld belga

Column

Bij dezen introduceer ik de VSG, de Verklaring omtrent Seksuele Grenzen

Daan Heerma van Voss is een Nederlands schrijver.

In de vele, vele artikelen en getuigenissen die zijn gevolgd op de ontmaskering van Weinstein, duikt één woord altijd op: grenzen. 2017 was het jaar van mannen die boetten voor de grenzen die ze hebben overschreden in de slaapkamer of op het werk. Bedoeld wordt niet: de wettelijke grenzen. Voor de wettelijke grenzen hebben we een (min of meer) objectieve meetinstantie: het juridisch apparaat. Een viespeuk-extraordinair als Weinstein zal een wettelijke straf tegen zich geëist zien worden, en een knappe jury die hem vrijspreekt.

Meestal wordt met ‘grenzen’ iets anders bedoeld. Morele grenzen, grenzen van het betamelijke. Maar hoe deze te toetsen? Neem Louis CK. In het bijzijn van twee vrouwen ­onaneerde hij op een hotelkamer, met een ejaculatie in een varen ten gevolg. Hier worden grenzen overschreden, maar welke precies?

Die van het betamelijke, die van het zinnige, die van het menswaardige. Het is seksueel aberrant gedrag, dat vooral wanhoop en droefenis uitdrukt, en geen werkelijke slachtoffers kent. (Of zouden de vrouwen in kwestie PTSD-symptomen ervaren elke keer dat ze een kamerplant zien?)

Als LCK de vrouwen geheim­houding had laten zweren, of had gedreigd de carrières van de twee vrouwen te saboteren (zoals Weinstein deed), dan kon hij ­worden vervolgd. In plaats daarvan wordt hij aan stukken gescheurd op het openbaar tribunaal, waar elke nuancering wordt gezien als een poging om vrouwelijk leed te ­bagatelliseren.

Maar het probleem is dat grenzen niet altijd helder en duidelijk zijn. Sterker nog, dat je niet precies weet waar de grenzen liggen vormt de kern van het erotische spel, van verleiden. Je zit tegenover iemand, je wilt hem of haar zoenen, maar hoe weet je of dat wel gepast is? Je laat enkele subtiele hints vallen, je flirt.

Maar dan komt onherroepelijk het moment waarop je de sprong moet wagen; je gaat op zoek naar de grenzen. Liggen die bij zijn of haar lippen? Bij de tong? Bij de ingang van de slaapkamer? Op de tast zoek je verder, iets anders zit er niet op.

En om de boel verder te compliceren: soms worden grenzen pas achteraf geformuleerd. Soms besef je pas de volgende dag, de toch niet helemaal prettig aanvoelende sekspartij van afgelopen nacht overpeinzend, dat de grenzen elders lagen dan je aannam. Zonder het te weten ben je ze gepasseerd. Is dat de schuld van de ander, of is het de jouwe?

Afgelopen week at ik met een Vlaamse romanschrijver en ­feministe, die ervoor pleit dat we nagesprekken voeren. Na elke nieuwe sekspartner, misschien zelfs na elke vrijpartij, zet je een straffe pot koffie en neem je tegenover elkaar plaats aan de eettafel, om door te nemen of dit was wat jullie wilden, wat er goed ging, wat voor verbetering vatbaar is.

Ik zou nog verder willen gaan. Bij dezen introduceer ik de VSG, de Verklaring omtrent Seksuele Grenzen. Deze verklaring bestaat uit: 1) Een verklaring van goed seksueel gedrag, elke zes maanden te hernieuwen bij de huisarts. 2) Een verklaring van seksuele wilsbekwaamheid, te verkrijgen na een drieledig psychiatrisch consult. 3) Een goedkeurende verklaring ­waaruit blijkt dat je voornemens bent seksuele omgang te hebben met [x], die eenzelfde verklaring moet voorleggen.

Het systeem kan eenvoudig gemoderniseerd worden. Wat dacht u van een app die eerdere seksuele ervaringen boekstaaft? Elke keer dat je respectvol met de grenzen van de ander bent omgegaan, krijg je een plusje. Als je tien plusjes hebt verzameld, krijg je een fles (alcoholvrije) champagne thuisgestuurd.

Seks zonder VSG zal zoiets ­worden als seks zonder anticonceptiemiddelen; het staat je vrij om het te doen, maar de risico’s zullen op jou worden verhaald.

En voor hen die zich aan dit ­systeem willen onttrekken, resten de varens.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234