Maandag 06/02/2023

OpinieLezersbrieven

Bij de oprichting van de Europese Unie werden enkele fouten gemaakt

Viktor Orbán. Beeld AFP
Viktor Orbán.Beeld AFP
Lezers

Hongarije

Bij de oprichting van de Europese Unie werden enkele fouten gemaakt, blijkt achteraf. Onder meer dat het onmogelijk is een land te verwijderen uit de Unie is toch van de pot gerukt.

De EU is nagenoeg niet meer in staat om een gezamenlijk standpunt in te nemen: steeds is er wel een land dat zich benadeeld voelt en dwarsligt. Het idee van een overkoepelende structuur die veiligheid biedt, continuïteit, een stem op het wereldtoneel, gemeenschappelijke belangen (ecologie, mobiliteit, fiscaliteit, grenzen, onderwijs, militair, gelijkheid, rechtsstaat, vrijheid…) die samen aangepakt worden, is een illusie. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Het motto lijkt wel zoveel mogelijk van de vetpotten binnentrekken en verder onze eigen goesting doen en dat de EU zich vooral niet moeit met ons binnenlands beleid.

Hongarije en Polen zijn de koplopers, die elkaar beschermen tegen elke mogelijke sanctionering. De vraag rijst niet of, maar vooral wanneer, de grens overschreden is en de EU implodeert.

En als de landen die zich niet houden aan de waarden en normen waar de EU pretendeert voor te staan niet kunnen gesanctioneerd of uitgesloten worden, wat is de waarde dan nog van een organisatie die meer en meer uitgelachen en uiteengespeeld wordt op het wereldtoneel.

Misschien is het tijd dat landen die wel openstaan voor een diepere integratie en een daadkrachtig gezamenlijk beleid dan maar uit de EU stappen en aan iets nieuws beginnen. Misschien is het efficiënter en effectiever een kleinere maar slagkrachtige organisatie uit te bouwen.

Marc Smits, Antwerpen

Vervuiling

Ann De Boeck en Joël De Ceulaer menen dat de aandacht voor de PFOS-vervuiling een langzame dood kan sterven door politieke manoeuvres, omdat geen enkele partij zijn aandeel in de schuld zal willen opnemen (DM 28/6).

Bijzonder relevant is het om de herinnering op te roepen aan het boek Silent Spring (1962) van de Amerikaanse biologe Rachel Carson, dat een regelrechte aanval was tegen het gebruik van synthetische pesticiden zoals DDT en tegen de nonchalance van het verspreiden van restafval van gevaarlijke stoffen. Zij had ontdekt dat op de campus van de Michigan State University de roodborstjes verdwenen: men had er de olmen met DDT besproeid om de kever te doden die de olmen aantast; de aardwormen voeden zich evenwel met de afgevallen bladeren en zijn op hun beurt voedsel voor de roodborstjes die dan door DDT-vergiftiging sterven. Vandaar de titel van het boek. DDT werd ook kwistig gebruikt in het huishouden en de tuin waardoor het in de voedselketen terechtkomt.

Het boek veroorzaakte een geweldige opschudding. De fabrikanten van de pesticiden waaronder Monsanto dreigden met rechtszaken. Een ‘wetenschappelijke’ commissie werd aangesteld om de impact van pesticiden te onderzoeken; het rapport was zeer geruststellend. Carson ontdekte evenwel dat de commissie was samengesteld uit vertegenwoordigers van negentien verschillende chemische bedrijven, die in de pers ad hominem argumenten tegen haar gebruikten: Carson was een oude vrijster, een hysterica en “blijkbaar een communiste”.

Het boek heeft de wereld wakkergeschud. Maar de vervuiling duurt onverminderd voort. In de sterke Netflix-documentaire There’s Something in the Water (2019) over de vervuiling in Nova Scotia zegt een activiste: “Canada is geen natie, maar een bedrijf.” Zou Vlaanderen een natie zijn? Of is het ook verkocht aan de bedrijven en de CEO’s die veilig ver van het ‘gewone volk’ en de vervuiling in hun comfortabele enclaves leven? Ook zouden zijn politici, in plaats van een studentikoze studiereis naar 3M te maken, beter Rachel Carsons boek aandachtig lezen.

Roger Vyverman, Ninove

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234