Donderdag 26/01/2023

OpinieThomas L. Friedman

Biden moet niet in debat gaan met Trump, tenzij...

Amerikaans president Trump (r.) en zijn democratische uitdager Joe Biden. Beeld AP
Amerikaans president Trump (r.) en zijn democratische uitdager Joe Biden.Beeld AP

Thomas L. Friedman is columnist bij The New York Times.

Thomas L. Friedman

Joe Biden moet twee voorwaarden stellen vooraleer hij met Donald Trump in debat gaat. Doet hij dat niet, dan geeft hij Trump een oneerlijk voordeel.

Ten eerste moet Biden verklaren dat hij slechts zal debatteren als Trump zijn belastingaangiften voor de jaren 2016 tot 2018 vrijgeeft. Ten tweede moet hij eisen dat een team van onafhankelijke factcheckers alle uitspraken tijdens het debat nagaat en tien minuten voor het einde verslag uitbrengt over de mogelijke leugens van de kandidaten.

In een debat waarin Trump zich niets van de waarheid hoeft aan te trekken, zou Biden de ene leugen na de andere moet weerleggen en geen tijd hebben om zijn eigen standpunten te verdedigen. Dat zou een slechte manier zijn om zich weer aan het Amerikaanse volk voor te stellen. En dat laatste zal nodig zijn, want de meeste Amerikanen hebben hem in de afgelopen maanden en zelfs jaren niet gehoord of gezien.

Wegens Covid-19 heeft Biden zich zelden in het openbaar vertoond, en dan nog altijd met een masker en met social distancing. Nu het virus zich blijft verspreiden, zal hij tijdens de campagne waarschijnlijk geen grote meetings houden, want hij is een verantwoordelijk man en een rolmodel. De drie geplande televisiedebatten zullen dus heel belangrijk zijn.

Maar Biden mag Trump vooral geen voordeel geven. Met zijn grote achterstand in de peilingen heeft Trump nog meer dan Biden de debatten nodig om onbesliste kiezers voor zich te winnen. Daarom kan Biden eisen stellen: transparantie en factchecking, universele principes die het speelveld gelijk zullen maken en de debatten voor alle burgers zullen verrijken.

Trump zal natuurlijk protesteren. Prima. Laat hem de debatten afzeggen. Laat Trump de Amerikaanse kiezers in de ogen kijken en zeggen: “Er komen geen debatten, want ik wil niet dat jullie mijn belastingaangiften zien. Er komen geen debatten, want ik wil niet geconfronteerd worden met mijn leugens”.

Thomas L. Friedman. Beeld kos
Thomas L. Friedman.Beeld kos

Er moet iets aan de hand zijn met die belastingaangiften. Er moet een reden zijn waarom Trump koste wat het kost wil voorkomen dat het Amerikaanse publiek ze ziet. Misschien is het gewoon iets doms – bijvoorbeeld dat hij niet zo rijk is als hij graag beweert. Of misschien iets met het feit dat buitenlandse delegaties en binnenlandse lobbyisten die in Trumps gunst willen komen in zijn hotel in Washington logeren of het voor entertainment gebruiken.

Of, onheilspellender, die reden kan verband houden met Trumps onbegrijpelijke bereidheid om al meer dan drie jaar lang alles wat de Russische president Vladimir Poetin mispeutert door de vingers te zien. In vrijwel elk publiek geschil tussen Poetin en de Amerikaanse inlichtingendiensten die hem van misdaden beschuldigen – zoals laatst nog de bewering dat het Kremlin de Taliban betaald heeft om Amerikaanse soldaten in Afghanistan te doden – heeft Trump de kant van Poetin gekozen.

Het Amerikaanse volk heeft het recht om te weten of Trump op de ene of andere manier in het krijt staat bij Russische banken en financiers met banden met Poetin. Want als Trump een tweede ambtstermijn wint en niet langer rekening moet houden met de kiezers, zal hij zich waarschijnlijk nog slaafser gedragen tegenover Poetin – en dat is een gevaar voor de nationale veiligheid.

Met Trump debatteer je niet zoals met een normale mens. De man liegt alsof het geschreven staat en kent geen greintje schaamte. Tussen 20 januari 2017, de dag van Trumps eedaflegging, en 29 mei 2020 hebben de factcheckers van The Washington Post niet minder dan 19.127 halve of hele onwaarheden opgetekend.

Biden wordt al heel zijn loopbaan lang achtervolgd door beschuldigingen van plagiaat, maar dat is niets vergeleken met Trumps dagelijkse vloed van leugens, die uniek is in de geschiedenis van de Amerikaanse presidenten. Daarom is het zo belangrijk dat de onpartijdige commissie die de debatten organiseert onafhankelijke factcheckers aanstelt om na het slotbetoog van de kandidaten – maar voor de uitzending eindigt – een overzicht geven van alle uitspraken die niet of slechts gedeeltelijk klopten.

Pas als de Amerikaanse kiezers voor de debatten een duidelijk beeld krijgen van Trumps belastingaangiften, naast die van Biden, en pas als ze na elk debat een duidelijk beeld krijgen van welke kandidaat de waarheid heeft gesproken en welke niet, zullen ze met kennis van zaken kunnen stemmen.

Alleen dat soort debat verdient de aandacht van de kiezers en de deelname van Biden. Kan dat niet, dan blijft Joe maar beter thuis.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234