Donderdag 21/10/2021
Nadia Nsayi. Beeld DM/Bart Hebben
Nadia Nsayi.Beeld DM/Bart Hebben

ColumnNadia Nsayi

Betrek kritische zwarte experts en organisaties bij de commissie over het koloniaal verleden

Nadia Nsayi is politicologe en auteur van ‘Dochter van de dekolonisatie’. Zij verzorgt deze week dagelijks de zomercolumn.

Na de spijtbetuiging van Koning Filip kijk ik met veel belangstelling naar het federaal parlement. Op 17 juni 2020 besliste de Kamer om een commissie over het koloniale verleden van België op te richten, met de focus op ‘waarheid’ en ‘verzoening’. De rol van België in Congo (oud-kolonie), Rwanda en Burundi (oud-mandaatgebieden) zal behandeld worden.

Momenteel bepaalt de Kamer samen met het AfricaMuseum en het Rijksarchief de vorm van de nieuwe commissie. Ik geloof in het belang van dit parlementair initiatief. Het is namelijk een manier om het huidige debat over het koloniaal verleden actueel te houden en het dekolonisatieproces in de onze samenleving te versterken. Dekoloniseren betekent voor mij aandacht hebben voor de kolonisatie en (beleids)acties ondernemen om de ongelijkheden als gevolg van dat verleden aan te pakken. Het is belangrijk dat dit samenlevingsthema niet van de politieke agenda verdwijnt. Ik hoop dus dat het parlement tegen het begin van het zomerreces meer duidelijkheid zal bieden over de werking van die bijzondere commissie.

De berichten die ik ontvang, baren me zorgen. Ik heb de indruk dat de discussies en de evenementen van de voorbije weken niet goed zijn doorgedrongen tot zij die de commissie vormgeven. Het is voor mij essentieel dat het parlementair initiatief voldoende draagvlak heeft om te functioneren in de veranderende maatschappelijke context. Het draagvlak van de commissie hangt af van de duidelijkheid van het mandaat en van de samenstelling. De prioriteit is niet om extra onderzoek over het koloniaal verleden te voeren, maar wel om historische conclusies te trekken.

Er is veel academische kennis, in België en internationaal. Het probleem is dat die versnipperd is en niet breed gekend. Daarom pleit ik om historici in de commissie de opdracht te geven om die kennis te bundelen en conclusies te formuleren. Ik vind het echter geen goed idee om uitsluitend historici te betrekken. De commissie is best multidisciplinair met personen uit andere onderzoeksdomeinen. Bovendien heeft de samenleving geen nood aan een puur academische commissie.

De echte uitdaging is om historische waarheden te gebruiken om onze samenleving te dekoloniseren met het oog op verzoening en beter samenleven. Daarom is het belangrijk om kritische zwarte experts en middenveldorganisaties uit de Afrikaanse diaspora te betrekken. Zij hebben dekolonisatie op de Belgische agenda gezet. Zij moeten dus naast de (witte) academici een volwaardige en proportionele plaats krijgen in de commissie. Maar hebben het parlement, het AfricaMuseum en het Rijksarchief dat begrepen?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234