Zaterdag 04/02/2023

UitkijkpostJoël De Ceulaer

▶ Beste Vlaamse Leeuw, ik ken een paar ministers die peentjes zullen zweten

null Beeld Studio Caro
Beeld Studio Caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.

Joël De Ceulaer

Beste Vlaamse Leeuw

Ik speel al even met het idee om een brief te schrijven aan Jürgen Conings. Maar ik weet niet of hij nog leeft. En als hij nog leeft, ga ik ervan uit dat we hem niet tot onze trouwste lezers mogen rekenen. En als hij mijn brief zou lezen, bestaat de kans dat ik hem toch in enigerlei mate zou ontstemmen – een risico dat ik graag maximaal wil beperken. Deze week stond ook VB-commandant Tom Van Grieken hoog op de shortlist, omdat hij zijn racisme openlijk belijdt, en niet langer probeert te camoufleren als was hij het politieke equivalent van Conings in de Limburgse jungle. Maar Van Grieken wil ik het genot van weer zo’n fraai portret op pagina 2 van onze fijne weekendkrant niet gunnen. Uiteraard was er ook Ben Weyts, die de laatste tijd meer schoten lost dan Conings, maar ook diens tronie zie ik deze week toch veel liever op een kermisballon dan op deze plek. En Assita Kanko, N-VA-genote van Weyts, die Vlamingen met een migratieachtergrond op Twitter streng aanmaande tot dankbaarheid, schreef ik eerder al een brief. Gelukkig bent ú er als de grootste gemene deler van deze figuren, en kan ik mijn net eens wat breder uitgooien, zonder dat ik mij tot één prooi moet beperken.

Rode Duivels

Ja, ik weet dat ik eigenlijk uw zwarte broer zou moeten aanschrijven, die zonder de rode tong en dito klauwen op de Vlaamse strijdvlaggen prijkt. Maar ik hou het vandaag graag een beetje keurig, en daarom kies ik u – de officiële mascotte van Vlaanderen. Ik heb het met u al meer dan moeilijk genoeg. Dat is mijn probleem en niet het uwe, akkoord, maar ik geef er graag wat tekst en uitleg bij. Te uwer geruststelling: ik hou niet van symbolen tout court. Mijn mild katholieke opvoeding heeft mij weliswaar een diepe fascinatie voor de lijdende Christus aan het kruis opgeleverd, en als de Rode Duivels moeten spelen, kan ik de aanblik van al dat tricolore gewapper in ’s lands ramen best verdragen. Maar als ik u zie hangen, word ik altijd een beetje treurig en ook wel opstandig. Ik ben nochtans – ik zal het maar één keer zeggen, want ik zeg het niet graag – een Vlaming.

Het probleem is nooit de vlag, maar de lading die ze dekt. En soms zal die best deugen, er zijn vast veel bonafide burgers die u in het hart dragen. Maar vaak is al die Vlaamsigheid wel degelijk een probleem. Als mevrouw Kanko, die van een geestdriftige Belgicistische liberaal plotsklaps veranderde in een vurige Vlaams-nationalist, zegt dat Vlamingen met een migratieachtergrond “dankbaar” moeten zijn, zoals zij dat deed toen in De Afspraak studentenvertegenwoordigster Esme Uçan het hoofddoekenverbod bekritiseerde – dan creëert ze dus A- en B-burgers, zoals haar partijgenote Nadia Sminate eerder ook deed. Ofwel moet iederéén dankbaar zijn dat hij (m/v/x) op dit stukje van de planeet geboren is, ofwel niemand. Voor mijn part iedereen, en zeker niet alleen mensen die afstammen van arbeiders die bereid waren om hun thuisland achter te laten om, bijvoorbeeld, elke dag honderden meters onder de grond de brandstof voor onze welvaart te oogsten.

Schuldig verzuim

De dankbaarheid waarmee Ben Weyts zijn politieke concurrent Kristof Calvo in de vorm van een ballon aan flarden schoot, laat ik even buiten beschouwing. Dat was misplaatst, maar het bleef kermis, en dat is nu eenmaal Vlaanderen: Koers, Kermis en Koteletten – onze eigen KKK. Nee, laten wij focussen op het beleid van de onderwijsminister en dat van zijn collega’s. De pandemie heeft dubbel en dwars bewezen, mijnheer De Leeuw, dat ministers die onder uw auspiciën opereren, het geen haar beter doen dan die van het federale kermiskraam – sinds oktober is duidelijk het tegendeel waar. Wat we zelf doen, doen we slechter. De teller sprong inmiddels in alle stilte op 25.000 coviddoden. Als alle nabestaanden zich verenigen in een rechtszaak wegens schuldig verzuim, dan ken ik Vlaamse ministers die peentjes zullen zweten. De banaliteit van het kwaad, quoi.

Dat brengt ons naadloos bij de heren Van Grieken en Conings, die lang tot dezelfde partij behoorden. De ene is niet rechtstreeks verantwoordelijk voor wat de andere uitspookt, maar dat mijnheer Van Grieken qua vreemdelingenhaat net nú vol op het orgel gaat, is geen toeval. Hij heeft de wind in de zeilen en weet dat hij in de stembus niet zal worden gestraft, maar beloond. Ik kom weleens onder de mensen, en weet dat je in een gesprek over diversiteit soms maar een paar minuten hoeft te wachten tot iemand zijn (m/v/x) heimwee naar de heer Hitler kenbaar maakt.

Een voorstel

Dat kunt u als Vlaamse Leeuw niet verhelpen, maar toch doe ik graag een voorstel. Als de hoofddoek toegelaten was, zou maar een zéér beperkt aantal ambtenaren die dragen. U, daarentegen, bent altijd alomtegenwoordig. En gelet op de gevoelens van ongemak die u losmaakt – niet alleen bij mij, geloof me – is het misschien een idee als ú uit elke communicatie van de Vlaamse overheid zou verdwijnen. Leve de neutraliteit!

Symbolische groet!

Joël De Ceulaer

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234