Donderdag 23/03/2023

UitkijkpostJoël De Ceulaer

Beste Veerle Heeren, die klokkenluider verdient een standbeeld

null Beeld Studio Caro
Beeld Studio Caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.

Joël De Ceulaer

Beste Veerle Heeren

Wie u de voorbije maanden met een minzame glimlach en immer twinkelende ogen door Sint-Truiden heeft zien schrijden, weet nu hoe u erin slaagde om in volle crisis toch altijd die intense innerlijke rust te bewaren. Nee, u was niet plots aan het mediteren geslagen. U was ook niet aldoor onder invloed van kalmeringsmiddelen of bedwelmende drugs. Er was, zo weten we ondertussen, een eenvoudige verklaring voor die zachte sereniteit: u bent maanden geleden al Integraal Ingeënt en hoefde dus niet meer bang te zijn dat het virus u te grazen zou nemen. Wat een lékker gevoel moet dat zijn, zeg.

Vandaag, zo kan ik mij voorstellen, blijft van dat gevoel niets meer over. U had dat vaccin helemaal nog niet mogen scoren, begin maart – u hebt misbruik gemaakt van uw positie als burgemeester om voorrang te krijgen op een moment dat het nog de beurt was aan de ouderen van dagen. Het is alsof u een uitgehongerde rolstoelgebruiker omver hebt geduwd om eerst uw eigen bord te kunnen volscheppen. Gevolg: u wordt al dagenlang door echt elke commentator aan spaanders gehakt en door de mangel gehaald. Straks blijft alleen de eeuwig dwarse Rik Torfs over om u te verdedigen, onder het christelijke motto: wie nog nooit een levensreddend middel voor de neus van een zwakkere heeft weggekaapt, werpe de eerste steen. Om u dat trieste lot te besparen, heb ik besloten om hier óók even mee na te denken – wat kunt u maandag, tijdens die extra gemeenteraad, te uwer verdediging aanvoeren?

Vervoermiddel

Weinig, vrees ik. U hebt niet alleen uzelf bediend, maar ook een paar mensen uit uw clan. Dat is dus machtsmisbruik én maffiagedrag, een ronduit suboptimale uitgangspositie met het oog op uw defensie. Toch wil ik een poging doen. Een eerste argument dat u in het licht kunt brengen, is dat u zich van vervoermiddel hebt vergist. U hoorde zich te gedragen als de kapitein op het schip, die eerst alle ánderen in veiligheid brengt voor hij (m/v/x) aan zichzelf denkt. Maar u dacht aan de instructies in het vliegtuig, die dicteren dat je als ouder eerst je eigen zuurstofmasker opzet, en vervolgens pas dat van je kind. U wilde zich, kunt u aanvoeren, gedragen als een burgermoeder – conform de slogan van uw partij: midden de mensen staan, kan alleen als je overeind blijft.

Als de oppositie daar niet intrapt, zou ik volop de aanval inzetten op uw socialistische voorganger en kwelgeest Ludwig Vandenhove, die roept dat je je veel kunt permitteren in de politiek, maar dat liegen niet wordt aanvaard. En in Sint-Truiden kan dat kloppen. Vandenhove is daarvan het beste bewijs. In Sint-Truiden mag je als burgemeester een stuk in je kraag drinken wanneer je maar wil, zo dronken als een snip achter het stuur kruipen, een paar wagens in de prak rijden en fluitend vluchtmisdrijf plegen. Tevens mag je bij de lokale horeca met drie promille in je bloed voorover van je stoel donderen en achteraf zeggen dat je geen uitleg verschaft omdat je je medisch dossier geheim wil houden. Blijkbaar is het medisch dossier van de burgemeester in Sint-Truiden echt wel een dingetje. Limburg is een mysterieuze provincie, en Sint-Truiden is een raadsel binnen dat mysterie. Zoals in Bokrijk de lemen huisjes van weleer nog te bewonderen zijn, zo blijven in uw stadje een paar oude Vlaamse politieke gewoonten actief bewaard voor het nageslacht: dedain voor de deontologie, machtswellust, zelfbediening en voze vriendjespolitiek.

Klokkenluider

Dat kunt u dus allemaal aanvoeren op de gemeenteraad maandag. Dat u de tradities in ere wil houden, al was het maar uit nostalgie naar het Vlaanderen van weleer, toen men nog een politicus moest kennen als men een telefoon wilde laten installeren, of een zoon van dienstplicht wilde laten ontheffen. Met wat geluk zal de meerderheid u steunen. Ook nu u een klacht hebt ingediend tegen de klokkenluider in het vaccinatiecentrum, terwijl die een standbeeld verdient voor het signaleren van de waarheid. Hetzelfde geldt voor Dirk Selis, journalist bij nieuwssite Trudocs, die de informatie ontblootte.

U boft dat CD&V-voorzitter Joachim Coens meer mededogen heeft dan zijn voorganger Wouter Beke, die Joke Schauvliege onder de trein duwde nadat ze een inschattingsfoutje had gemaakt. U komt er na een zware fout tot dusver goed vanaf. Al hoor ik dat Coens u heeft laten bellen door Beke. Voor het geval dat nog gebeurt, geef ik u wat filosofische munitie. U faalde volgens de ‘plichtenethiek’: u beging een deontologische fout met, ja, nare gevolgen – uw maneuver heeft misschien een paar levens gekost. Beke faalde volgens de ‘gevolgenethiek’: hij beging beleidsfouten met véél zwaardere consequenties – hoeveel doden heeft de minister op zijn kerfstok? Duizenden? Tel uit uw winst.

Samengevat: u staat er niet goed voor, maar hebt een waterkans om het te overleven. En ach, ik weet dat u rechten studeerde, dus als u alsnog moet opstappen, vraagt u de partij toch gewoon een plekje bij het Grondwettelijk Hof?

Groeten aan uw immuunsysteem

Joël De Ceulaer, senior writer

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234