Zondag 25/09/2022

UitkijkpostJoël De Ceulaer

Beste Trump-sjamaan, voor sfeer en krankzinnigheid: een welverdiende acht!

De QAnon-sjamaan. Beeld Studio Caro
De QAnon-sjamaan.Beeld Studio Caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.

Joël De Ceulaer

Beste Trump-sjamaan

Ofschoon ik er zelf eentje ben, of misschien juist daaróm, heb ik van de mens geen al te hoge pet op – laat staan een bizonmuts met grote horens. Als collectief zijn we tot veel in staat, maar als we aan onszelf zijn overgeleverd of in de fuik van een fascist zwemmen, dan wenkt algauw opnieuw het stadium van de holbewoner. Of dat van de treinenvuller, die op eenvoudig verzoek van hogerhand voor stipte deportaties zorgt. Ik zeg niet dat u daar al bent aanbeland, maar die bestorming van het Capitool vorige woensdag belooft toch niet veel goeds. U maakte deel uit van een stelletje nazi’s dat met het schuim op de lippen de Gestolen Verkiezing kwam wreken in het hart van uw democratie.

Laat ik maar eens heel eerlijk zijn: stiekem hebben velen onder ons zich daar geweldig mee vermaakt. Het was eens iets anders, iets dat ons even kwam bevrijden uit de virale spiraal waarin het wereldnieuws al maanden zit vastgezogen. Alsof je na honderden diepvriespizza’s eindelijk nog eens oesters krijgt toegediend. Ja, het was angstaanjagend, maar naarmate de vertoning vorderde en bleek dat u behalve nazi’s ook zotskappen bent, zag ik er de lol van in. Voor sfeer en krankzinnigheid: een welverdiende acht!

Paardenlijk

Vooral ú, ere wie ere toekomt, zorgde voor de lichte toets. De eerste aan wie u mij deed denken was Leonardo DiCaprio, zoals we hem zagen in The Revenant. Ik dacht dat u met uw kostuum hulde wilde brengen aan de onverschrokken pioniers van weleer en hield zelfs rekening met de mogelijkheid dat u – zoals DiCaprio in de film – de nacht voor de bestorming had doorgebracht in een opengesneden paardenlijk. Uw broek deed mij dan weer denken aan de vele telewerkers die al sinds maart in dezelfde legging, of jogging, aan hun klavier zitten – de mijne blijft ondertussen vanzelf rechtopstaan. Ja, mijn focus lag helemaal op u. Biden stal volgens u de verkiezingen, u stal volgens mij de show.

Aanvankelijk wist ik niet wie u bent, en sloeg ook over die kwestie mijn fantasie op hol. Werkt u als attractie in een pretpark en was u in uw professionele outfit naar de rellen gekomen? Bent u kerkjurist, loodgieter of psychoanalyticus die de occasionele poging tot staatsgreep er als hobby op nahoudt? Of bent u fulltime hansworst? Vandaag weten we dat veeleer het laatste het geval is. De wereldpers heeft uw identiteit onthuld. U bent de genaamde Jacob Chansley, ook gekend als Jake Angeli, woonachtig te Phoenix, Arizona. U bent een soort acteur van beroep, maar inzake roeping de zogenaamde Sjamaan van QAnon – de bekendste club voor complotflurken ter wereld.

Bunkers

Ik heb nu een aantal interviews met u bekeken, en denk dat ik uw Kijk op de Dingen als volgt mag samenvatten. Door die berg aan overheidsschulden heeft het bankensysteem alle landen ter wereld in een houdgreep. In ondergrondse bunkers werken zij aan een Nieuwe Wereldorde, daarbij gebruikmakend van technologie die uiteraard top secret is – het gaat dan onder meer om installaties die oneindig veel energie kunnen opwekken en apparaten die de zwaartekracht desgewenst kunnen uitschakelen.

U weet dat allemaal omdat u als sjamaan nu eenmaal een hyperdimensioneel wezen bent en uw zogenaamde derde oog altijd open staat: langs die weg vernam u uit die hogere dimensies dat Donald Trump de planeet komt redden en dat Hillary Clinton en andere hooggeplaatsten zich in een pizzeria in Washington te buiten gaan aan grootschalig kindermisbruik. Ik vermoed dat u ook gelooft – zoals de echte professionals qua complotdenken – dat de leiders van die Nieuwe Wereldorde zogenaamde shapeshifters zijn, mensen die kunnen veranderen in reptielen en weer omgekeerd. Wat overigens een nuttige eigenschap is in de huidige omstandigheden. Zijn krokodillen vatbaar voor corona?

Discussie

Hoe dan ook, mijnheer Angeli, die bestorming van u heeft in Vlaanderen het debat over uiterst rechts opnieuw ferm aangezwengeld. Verder dan een boer die zijn koe door het parlement jaagde, zijn wij staatsgreepsgewijs nooit geraakt, maar uw geestesgenoten zijn hier wel talrijk present. Alleen dragen ze geen hoorns en bizonpels, maar doorgaans bretellen en een broek die tien centimeter te kort is. De vraag is nu wat we met hen aan moeten: het podium verlenen en wachten tot ze de macht grijpen, of negeren en het zwijgen opleggen? Ik schrijf dat de discussie opnieuw wordt aangezwengeld, want weet u sinds wanneer we die al voeren? Sinds 1991, toen u twee jaar oud was en uw derde oog vast nog niet open stond naar de hyperdimensionaliteit toe.

Mag ik tot slot van dat derde oog gebruik maken om die andere discussie te beslechten die Vlaanderen vandaag verdeelt? Die gaat over humor op tv: snértcomedy versus goeie comedy. De vraag is deze: die wereldwijde samenzwering die het plan koestert om een Nieuwe Wereldorde te vestigen, is het scenaristencollectief van F.C. De Kampioenen daar toevallig op enigerlei wijze bij betrokken?

Hou het veilig!

Joël De Ceulaer, senior writer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234