Zondag 25/09/2022

UitkijkpostJoël De Ceulaer

Beste Sihame El Kaouakibi, uw invloed heeft u totaal wereldvreemd gemaakt

Sihame Beeld Studio Caro
SihameBeeld Studio Caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.

Joël De Ceulaer

Beste Sihame El Kaouakibi

Hemeltje. Nu hebt u iets gedaan wat zelfs een consultant van het twintigste knoopsgat u zou afgeraden hebben: weggaan bij Open Vld maar toch in het Vlaams Parlement blijven zitten. Dat zal niet volstaan om u uit het moeras te takelen. Om dat uit te leggen, neem ik u straks even mee naar het huis van Marc Dutroux. Dat klinkt – wees gerust – erger dan het is: ik hoop u op die plek gewoon een nuttige levensles aan de hand te kunnen doen. Maar eerst nog even terug naar uw hachelijke avonturen van de laatste weken.

Er wordt weleens beweerd dat invloed lekkerder en belangrijker is dan macht, maar dat is flagrante onzin die ooit werd bedacht tijdens een diner van machteloze influencers. U had invloed in overvloed, u was een vedette, een ster, een rolmodel – u hoefde maar met uw vingers te knippen en de subsidies werden in kogelvrije koffers bomvol ongemerkte biljetten per strekkende meter aangeleverd. En toch blijft er straks van die invloed van u niets meer over. Men is nu een paar keer met een vrachtwagen over u heen gedenderd, straks komen daar nog een pletwals en een bulldozer bovenop. U moet er echt hélemaal aan. Tenzij u dadelijk inspiratie opdoet in dat vermaledijde gebouw van Dutroux, bent u een vogel voor de kat. En dan staat u daar schoon, met al die invloed.

Land Invest

Bedenk nu hoeveel zonniger uw leven er zou uitzien mocht u macht hebben. Zoals wijlen Steve Stevaert die bijvoorbeeld had. Of Johan Vande Lanotte. Of zoals Didier Reynders en Bart De Wever die nog altijd hebben. Ook deze heren waren of zijn al eens het voorwerp van iets wat in een schandaal had of zou kunnen uitmonden. Edoch merkwaardig genoeg is het bij geen van hen tot dusver al ooit zover gekomen. Het is te zeggen: Stevaert is wel gevierendeeld, maar pas toen hij dood en dus redelijk machteloos was. Als je macht hebt, houdt iedereen in je omgeving zijn mond en wordt er niet op je gejaagd – of toch maar heel even. Een beetje pro forma, omdat complete stilte té pijnlijk zou zijn. Een tweetal woorden kunnen dat gemakkelijk verduidelijken: Land Invest. Heeft iemand benoorden de evenaar daar vanwege Bart De Wever al enige transparantie over gekregen? Is de bal kubusvorming? Doet de paus aan gangbangs? Is Erdogan een gentleman?

Om maar te zeggen: behalve een enigszins ontregeld ethisch kompas hebt u ook gewoon pech. Zo gretig als men ooit met geld naar uw hoofd smeet, zo ijskoud laat men u vallen. U hebt immers geen macht, niemand is bang van u. U beschikt ook niet over bezwarend materiaal over derden. In de politiek ben je dan bij de kleinste misstap morsdood. Zeker als je het omgekeerde doet van wat men van je verwachtte: u ging de racismebestrijding overbodig maken, want u zou de jeugd emanciperen. Tot u in het Vlaams Parlement zat en doodleuk op de spijker van de discriminatie begon te kloppen. Mijn gok: toen viel de bijl en trok iedereen de lades met bezwarend materiaal over ú open.

Wereldvreemd

Voor de goede orde: dit is geen trial by media. Journalisten kwijten zich voorbeeldig van hun taak. In de media staat de realiteit elke dag terecht, zeg maar – en zo hoort dat. Uw advocaten hebben de plicht om snoeihard en met de voeten vooruit uw vermoeden van onschuld te verdedigen, en het finale woord is aan de rechter, maar het moet gezegd dat de verontwaardiging over uw subsidiecircus gewettigd lijkt. Als alles wat we lazen over uw gegoochel met facturen klopt, dan is hebzucht uw tweede natuur en heeft uw invloed u totaal wereldvreemd gemaakt. U lijkt wel in staat om elke week naar Parijs te vliegen en daar uitgebreid te gaan tafelen met subsidies die u kreeg voor een voedselbank.

Er rest u nog maar één optie om niet eerloos ten onder te gaan, en daarvoor moeten we naar dat huis van Dutroux. De plannen liepen vertraging op, maar dat wordt binnenkort gesloopt, om er een plek van ‘ontmoeting’ en ‘contemplatie’ te kunnen inrichten. Het is een soort morele zuivering: op alchemistische wijze wordt het kwade verdreven door het goede ervoor in de plaats te stellen. Noem het theologie voor dummy’s: men sloopt de hel en maakt er een hemel van. Zo kan bijvoorbeeld ook een bestelwagen waarmee een moordenaar zijn slachtoffers vervoerde, een nieuw leven krijgen bij een organisatie die zich bekommert om nabestaanden van gruwel – zonde wordt barmhartigheid.

Berouwvol

Iets vergelijkbaars moet u ook doen. U moet uzelf als het ware slopen. Door ontslag te nemen uit al uw functies en mandaten. Door ondubbelzinnige transparantie te bieden over alle dossiers. Door berouwvol het hoofd te buigen en afstand te doen van elke eurocent waar een onrechtmatig geurtje aan kleeft. En door vervolgens een jaar of vijf als vrijwilliger te gaan werken in een ongesubsidieerde vzw. In een voze slobbertui en parachutestoffen joggingbroek, op tweedehands sandalen. Compleet anoniem.

Tot slot van dit advies misschien nog snel één vraagje, voor het te laat is: naar wie stuur ik mijn factuur?

Machteloze groeten

Joël De Ceulaer, senior writer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234