Woensdag 27/10/2021

Lezersbrieven

Beste politici, breng onze ‘westerse’ waarden en normen eerst zelf in de praktijk

Vluchtelingen en migranten uit het vernietigde kamp Moria slapen op een supermarktparking, op Lesbos. Beeld REUTERS
Vluchtelingen en migranten uit het vernietigde kamp Moria slapen op een supermarktparking, op Lesbos.Beeld REUTERS

Vlaanderen en gascentrales

Op de radio verklaarde Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) dat Vlaanderen zal verhinderen dat een nieuwe federale regering zonder N-VA de eventuele sluiting van de kerncentrales uitvoert. De door N-VA gedomineerde Vlaamse regering zou geen vergunningen afleveren voor die broodnodige gascentrales. So what? De enge historische blik van Bart De Wever en zijn lemmingen wordt stilaan een nefaste blinde vlek. Zij zien niet dat bijvoorbeeld Amazon, Legoland Pretparken, enzovoort investeringen overwegen in de regio Charleroi. Wat belet dan een eventuele federale regering om te investeren in gascentrales bezuiden de taalgrens? Zullen de kleinkinderen van De Wever en co dan in de geschiedenislessen leren hoe het economisch zwaartepunt van Vlaanderen naar Wallonië verschoof?

Bernard Verstraete, Gent

Van de hel naar de hel

Aan erkende vluchtelingen en migranten wordt in ons land gevraagd om onze normen en waarden te onderschrijven. “De bedoeling is dat aan de nieuwkomers de basisprincipes van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, maar ook de principes van onze Grondwet en die van onze samenleving duidelijk worden gemaakt”, verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in 2015 aan de VRT. “Het wordt geen vrijblijvend papiertje”, voegde hij er nog aan toe. In 2017 verklaarde Gwendolyn Rutten (Open Vld) trots het volgende aan de VRT: “Onze manier van leven is superieur aan alle andere.”

Toen al moest ik denken aan die etterende wonde op het Griekse eiland Lesbos. Ik hoopte dat de beschaving het zou halen van barbarij, dat onze waarden en normen voor onze politici niet louter een holle slogan zouden zijn. Maar de wonde bleef in stilte zweren, tot ze vorige week openbarstte. Moria brandt. Een vuurzee als enige uitweg uit de hel.

Dit vluchtelingenkamp, jaren geleden opgetrokken voor de tijdelijke opvang van enkele duizenden mensen, telde 12.000 bewoners, opgehokt in mensonterende omstandigheden. Kinderen en jongeren missen al jaren school en enig perspectief. Wanhoop, verdriet, boosheid en angst zijn de enige gevoelens die zij nog kennen. Geweld, psychische problemen, zelfdodingspogingen en zelfverminking waren alomtegenwoordig, ook onder kinderen. Corona maakte de situatie helemaal explosief. Het kamp is al maanden totaal afgesloten van de buitenwereld omwille van de angst voor besmettingen.

Dit alles is trouwens geen nieuws, het kwam de voorbije jaren al vaker in het de media. Al jaren wordt door allerhande organisaties aan de alarmbel getrokken.

En wat deden onze vaandeldragers van de westerse normen en waarden en de hoeders van onze superieure beschaving? Ze gaven dit alles een strategische plaats in hun asielbeleid, gebaseerd op het ontmoedigen van mensen om tot hier te komen. Of zoals een bewoner van Moria het in een artikel van MO verwoordde: “Wij begrijpen dat we als afschrikmiddel dienen, maar er zijn grenzen.”

Laat dit even tot ons doordringen. In Europa worden mensen in mensonterende omstandigheden opgesloten en aan hun lot over gelaten, in de hoop dat mensen op de vlucht hun eigen hel verkiezen boven die van Europa.

Ook de bevolking van Lesbos is de wanhoop nabij. Velen hebben zich jaren grenzeloos warm en solidair betoond. Ze zijn het beu, en terecht. Ook zij worden in de steek gelaten. Dit omdat de leiders van de andere EU-lidstaten de politieke moed niet hebben hun beloftes tot hervestiging van de vluchtelingen na te komen. Het zou hen stemmen kunnen kosten.

Twaalfduizend vrouwen, mannen en kinderen dwalen rond in de straten van Lesbos, getergd en bang afwachtend welke gruwelen Europa nog voor hen in petto heeft.

Wij blijven achter in de ondraaglijke leegheid van onze superieure beschaving. Onze normen en waarden netjes gebeiteld in dode letters in een ronkende Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Ik stel voor dat wij burgers en alle mensen op Lesbos, vluchtelingen en bewoners, aan onze politici vragen om onze ‘westerse’ waarden en normen eerst zelf in de praktijk te brengen.

Beste regering: zorg voor onmiddellijke goede opvang door herverdeling van de vluchtelingen over de verschillende EU lidstaten.

Anne Marescaux

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234