Vrijdag 03/02/2023

UitkijkpostJoël De Ceulaer

Beste Peter Van den Begin, ze pompen uw hoofd vol fake news, onzin en desinformatie

null Beeld Studio Caro
Beeld Studio Caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.

Joël De Ceulaer

Beste Peter Van Den Begin

Dat ik mij met deze brief exclusief tot u richt, en niet tot uw vrouw of tot u allebei, komt doordat ik al dertig jaar, sinds Wilde Lea van de Blauwe Maandag Compagnie, een groot bewonderaar van u ben. U bent een van de veelzijdigste, beste acteurs van Vlaanderen. Van uw komische avonturen met Stany Crets vroeger tot uw zwarte en dreigende rollen in Matroesjka’s en Studio Tarara – ik vind het wereldklasse. Zelfs een magere serie zoals Fair Trade, met een slap scenario en dito regie, houdt u in uw eentje toch nog overeind. Mocht u in Amerika geboren zijn, dan was u nu afwasser in een snackbar in Los Angeles óf een van de favoriete acteurs van Martin Scorsese. U kunt mee met Al Pacino en Robert De Niro in de beste gangsterfilms ooit gemaakt. Dat meen ik.

En die bewondering zal blijven, wees gerust. Ik maak altijd een strak onderscheid tussen de kunstenaar en de persoon. Zo zal ik Buiten de zone van Bart De Pauw geweldig blijven vinden, kijk ik nog altijd naar films met Kevin Spacey en placeer ik stiekem nog weleens een bescheiden danspasje op een lekkere beat van Michael Jackson. Ik heb ooit Lou Reed geïnterviewd en kan met de hand op het hart zeggen dat ik zelden een grotere eikel heb ontmoet, maar ook zijn oeuvre jaag ik nog regelmatig door de luidsprekers.

Liefde

Laat ik meteen zeggen dat ik u uiteraard geen eikel vind, en ook niet wil vergelijken met mannen die zich in de seksuele sfeer misdragen jegens de medemens. Ik was oprecht blij toen ik in het showbizzkatern van Humo dinsdag kon lezen dat de relatie met uw vrouw na een dipje weer op het goede spoor zit. Houden zo. Lang leve de liefde! Net iets minder vrolijk werd ik van de bijdrage aan het coronadebat die u in hetzelfde interview meende te moeten leveren: u deelde de lezers pertinent mee dat u géén vaccin zult laten zetten. U nam die beslissing onder invloed van twee stemmen die steeds luider klinken: Mattias Desmet, psychoanalyticus aan de UGent, en de Nederlandse immunoloog Theo Schetters. Zij zaaien twijfel over de vaccins – Desmet maakte in een video die op YouTube al meer dan 170.000 keer werd bekeken, de vergelijking met Softenon: een medicijn dat funest was voor baby’s van vrouwen die het tijdens de zwangerschap namen. Dat ik Desmet al afserveerde als een charlatan, vindt u getuigen van ‘grofheid, dedain en cynisme’.

Charlatan

Om misverstanden te vermijden, zal ik hier mijn positie nog eens verduidelijken. Ook bij Desmet maak ik het onderscheid tussen de persoon en de psychoanalyticus. Als persoon is hij, naar ik uit goede bron verneem, buitengewoon aardig, voorkomend en charmant. Als psychoanalyticus en deelnemer aan het coronadebat is hij helaas een Charlatan van het Zuiverste Water. Ook Theo Schetters is in deze kwestie de spookrijder die vindt dat al die ándere chauffeurs de verkeerde kant oprijden. Alleen zijn al die andere chauffeurs met talloos veel miljoenen. Over de veiligheid en werkzaamheid van coronavaccins, mijnheer Van Den Begin, bestaat een robuuste, betrouwbare internationale consensus. Wie die nu zomaar terzijde schuift, is niet kritisch en slim, maar domweg goedgelovig.

Ik ken uw politieke overtuiging niet, maar ik ben zo vrij om er maar vanuit te gaan dat u veeleer progressief bent aangelegd – of zeker geen fan was en bent van Donald Trump, de man die zijn volgelingen het hoofd op hol bracht met fake news, klinkklare leugens en soms zelfs compleet lachwekkende bullshit. Herinner u de injecties met bleekwater die volgens de voormalige president de genezing van Covid-19 zouden kunnen bespoedigen. Totaal onverantwoord en welhaast krankzinnig – ik hoor het u denken tot hier. En ja, u hebt gelijk. De desinformatie van Trump was vilein en boosaardig – mocht iemand ooit een film maken over dat type politicus, dan bent u de geknipte man voor de rol.

Onzin

Maar als u Desmet & Schetters gelooft, bent u geen haar beter dan die zeventig miljoen Amerikaanse dutsen die na vier jaar fake news nog altijd voor Trump stemden. Desmet & Schetters zijn de Trump & Bannon van het vaccinatiefront. Of ze het nu zelf allemaal geloven of niet – ze pompen uw hoofd vol onzin en desinformatie.

Velen vragen zich af wat te doen met BV’s zoals u: negeren of berispen? Ik vrees dat men u gaat behandelen zoals men jarenlang Vlaams Blokkers behandelde: men zal naar u willen luisteren, u willen begrijpen, u pamperen – en het zal niets uithalen, misschien integendeel. Ik vind dat wij u moeten aanmoedigen. Jawel. Spread the news! Weiger het vaccin, want je wordt er onvruchtbaar van, je tanden vallen ervan uit en er zit een chip in elke dosis waarmee de overheid je gedachten kan lezen. Hoe meer weigeraars, des te sneller wordt de rest bediend. Wie immuun is voor onzin, is dan ook als eerste immuun voor het virus. En ach, zodra u beseft dat de filmsets en theaters pas open kunnen als zowat iedereen een prik heeft gehad, stroopt u toch de mouw op.

Hou het veilig!

Joël De Ceulaer, senior writer

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234