Zondag 29/03/2020

OpinieSofie Hillemans

Beste onderhandelaars, investeer alsjeblief in het onderwijs

Sofie Hillemans.Beeld rv

Sofie Hillemans is directeur van de freinetschool De Zonnebloem in Oostende.

Beste onderhandelaars voor onze nieuwe Vlaamse regering,

Ik ben bijna twee jaar als directeur aan de slag in het basisonderwijs. Ik herinner me nog goed hoe ik mezelf de vraag stelde of ook ik in aanmerking zou komen voor die job. 

Hoewel sommigen me gek verklaarden, heb ik de sprong gewaagd, als dertigjarige mama met een zoontje van 5 maanden oud. ‘Hoe zot kun je zijn?’, vroeg ik me de voorbije twee jaar verschillende keren af. Ik wou een uitdaging, iets waarin ik al mijn energie en motivatie kwijt kon. En wees gerust: ik heb er eentje gekregen, en wel van groot formaat. 

Het is schier ongelofelijk wat je allemaal moet kennen en kunnen om een schoolproject zo maar ‘een beetje’ te doen slagen. Er is de waslijst aan uitdagingen rond infrastructuur, personeelszaken, financieel beleid, leerlingenbegeleiding, opvoedingsondersteuning. En tegelijk moet je een onderbouwd, doelgericht en effectief pedagogisch project uitbouwen, dat ook nog eens op doordachte wijze naar buiten moet worden gebracht.

Kinderen op maat helpen

Dit is geen brief om met een prestigieus schoolproject uit te pakken of om gratuit te klagen. Wel schrijf ik jullie vandaag, bij de start van het nieuwe schooljaar, vanuit een bezorgdheid en met een warme oproep. Kies in jullie onderhandelingen in de aanloop naar de volgende Vlaamse regering voor onderwijs. 

We hebben jullie steun bijzonder hard nodig. Ik koos voor het ambt van directeur basisonderwijs omdat ik geloof dat een open, warme school met zorgzame en gepassioneerde leerkrachten die zich elke dag inzetten voor hun kinderen écht het verschil kan maken. Door ervoor te zorgen dat we kinderen en jongeren afleveren met de nodige kennis en voldoende zelfvertrouwen om maximaal hun kracht en sterktes in te zetten.

In iedere school staat een heel team klaar, dat zich ondanks alle uitdagingen iedere dag opnieuw voluit smijt. Vandaag zijn de denkoefeningen over lesroosters en het opsplitsen van klassen, en daarbinnen nog de nodige subgroepen, volop bezig. Om zo veel mogelijk kinderen op maat te kunnen helpen. 

Taal in de namiddag inplannen omdat we dan met meer ondersteuners zijn? Roosters aanpassen om wiskunde op hetzelfde moment te geven, zodat kinderen ook kunnen aansluiten in hogere of lagere klassen? Vergaderingen die uren uitlopen omdat we per se tot een oplossing willen komen? Overleg over een acuut probleem? Geen probleem, we zwieren onze agenda’s met zijn allen overhoop, maar dan nog krijgen we de puzzel al te vaak niet rond.

Do it yourself

Hoeft het nog gezegd? Onder deze werkdruk worden mensen onrustig, voelen ze zich niet veilig en vallen ze sneller uit. Waarna vervanging vinden bij een nijpend lerarentekort opnieuw een grote uitdaging vormt. Ik betrap mezelf soms op de gedachte dat ik niet te veel mag eisen, niet te perfectionistisch mag zijn, omdat dat niet vol te houden is. Ik zorg tijdens mijn werk voor veel leerkrachten, kinderverzorgsters, zorgcoördinatoren, logistiek personeel, kinderen en ouders. Maar op het einde van sommige dagen denk ik: wie zorgt er voor mij? 

Daarom vraag ik met alle respect en vol hoop aan jullie om de verkiezingsbelofte over extra investeringen in het onderwijs waar te maken. Wij leveren graag en enthousiast topkwaliteit, maar dat kan enkel als jullie beslissen om voldoende te investeren. Om te investeren en omkadering te voorzien, ook voor jonge, startende mensen in het onderwijs. Want vandaag probeer ik al te vaak mama te zijn alsof ik niet zoveel werk, en directeur te zijn alsof ik geen mama ben. 

Ik geloof dat ik over de juiste capaciteiten beschik om uit te groeien tot een sterke directeur. Ook mijn hart ligt bij het onderwijs. Maar de hoeveelheid aan uiteenlopende taken en het hoge DIY-gehalte zouden er weleens toe kunnen leiden dat ik mijn uitdaging in een ander werkdomein ga zoeken. 

Ik kijk vol goede hoop uit naar een nieuwe regering die het misschien eens over een andere boeg durft te gooien. Tot dan blijf ik, samen met mijn team, elke dag roeien met de riemen die we hebben. En ondertussen heb ik gelukkig ook geleerd dat ‘gewoon goed’ soms ook ‘goed genoeg’ is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234