Dinsdag 18/01/2022

OpinieSenne Heremans

Beste minister Weyts, probeer niet steeds in de media te komen, maar denk echt na over wat ons zou helpen

Ben Weyts. Beeld Thomas Sweertvaegher
Ben Weyts.Beeld Thomas Sweertvaegher

Senne Heremans is leerkracht in het vijfde en zesde leerjaar in Freinetschool De Steltloper te Oosterlo - Geel en schreef deze brief aan minister van Onderwijs Ben Weyts.

Senne Heremans

Beste minister Weyts,

Ik begrijp absoluut dat het niet evident is, na minister van Mobiliteit, Toerisme, Openbare werken, Vlaamse rand en Dierenwelzijn, plots de post van minister van Onderwijs toegewezen krijgen. Een fundamentele ministerpost waar uw partij al lang naar hunkerde. Dat u geen expert bent en ervaring hebt in het onderwijs, maakt de gemiddelde mens niet veel uit. U zal uzelf wel inwerken. Die tijd kreeg u door het plots opduikende coronavirus helaas niet. Plots moesten er allerhande beslissingen genomen worden. Gezondheid boven economie en educatie, want het coronavirus sloeg snoeihard toe.

Het werd wel meteen duidelijk wat voor u primeerde. Een dag nadat u verkondigde dat er van een schoolsluiting geen sprake zou zijn, besliste de nationale veiligheidsraad op donderdag 12 maart dat ze vrijwel direct moesten sluiten. Voorzichtigheid zou u die week wat gesierd hebben, maar u kwam er uiteraard nog mee weg. De snelheid waarmee het virus ons normale leven inhaalde, was ongezien. Leerkrachten lieten ongekende flexibiliteit en motivatie zien. Er werd rondgefietst, er werden filmpjes gemaakt, live-sessies gegeven… en als steun kregen we te horen dat het schooljaar verlengd zou worden. Hou het maar vol.

Digitale kloof

Daarnaast legde de coronacrisis de pijnlijke digitale kloof bloot. Ik zie het journaal nog voor mij waarin u een kist vol laptops opende. 10.000 gingen er verdeeld worden. Dat er 18.000 alleen al in het secundair onderwijs nodig waren, de laptops twee weken later dan gepland geleverd werden, er vaak grote borgsommen op werden gevraagd en u moest toegeven dat u de noden eigenlijk niet kende, zullen we u ook maar vergeven. De leerkrachten en directies sprongen opnieuw in de bres en reden naar de gezinnen die het thuis moeilijk hadden. Er werden zelfs eigen middelen gegeven. Daar waar de overheid tekort kwam, schoten de leraren te hulp.

Heropstart van het tweede leerjaar in basisschool Klavertje 4  in Nevele. Beeld ID/Bas Bogaerts
Heropstart van het tweede leerjaar in basisschool Klavertje 4 in Nevele.Beeld ID/Bas Bogaerts

Plots kwam het goede nieuws, de scholen mochten opnieuw open. Voordat de veiligheidsraad iets beslist had, kwam u met deze blijde aankondiging. Vrijdag 15 mei zullen de scholen terug openen. Was dit nu al beslist of een advies? Wij als leraren, de directies en zeker de ouders zaten met de handen in het haar. U wou duidelijkheid brengen, maar het werd alleen maar chaos. Lange vergaderingen, acties op scholen, infomomenten voor ouders werden weer door ons op poten gezet omdat u zo graag al iets wou zeggen voor er een definitieve beslissing was gevallen. Om 23 uur kwam dan toch de uiteindelijke beslissing. Waarom zo laat? Er was één punt dat heel lang besproken moest worden, gaan de scholen 15 mei of 18 mei open? Toen u hierover bevraagd werd, antwoordde u doodleuk: “Het was toch maar een advies.” Een beetje voorzichtigheid had u gesierd. Ondertussen zette het onderwijzend personeel weer alles op alles. Ons ondersteunen werd natuurlijk moeilijk, want u moest eerst nog als minister van Sport twintig wielertoeristen samen laten rijden en als minister van Dierenwelzijn katje Lee redden. Stel je voor dat onderwijs echt een prioriteit zou zijn.

Dat je graag breed uitpakt met concrete voorstellen is ondertussen duidelijk. Vrijdag was het weer zover. Je nieuwe opstartplan van de scholen legde je uit in de pers. Deze pers had gelukkig geleerd dat je weer eens een advies gaf, terwijl er nog niets beslist is door de veiligheidsraad. Het kreeg dus iets minder aandacht, maar het kwaad was wel geschied. Ouders kwamen weer met vragen, onderwijzend personeel werd weer opgetrommeld en al het gigantisch organisatorisch en praktisch werk dat we dan voor klaarblijkelijk acht dagen school hebben verricht, werd meteen tenietgedaan.

Beste minister, een beetje voorzichtigheid zou u niet alleen sieren, maar ons werk ook vergemakkelijken. Probeer niet steeds in de media te komen, maar denk echt na over wat ons, als onderwijzend personeel én de leerlingen zou helpen. Dank bij voorbaat.

Met vriendelijke groeten,
Senne Heremans

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234