Maandag 15/08/2022

Brief van de dagElke Roex

Beste minister Dalle, kan je voortaan minister van Alle Jeugd zijn?

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Elke Roex (sp.a) is schepen van Jeugd in Anderlecht.

Elke Roex

Geachte minister, Beste Benjamin

Laat me beginnen met een bekentenis: ik zit in een coronadip. Wie mij kent, weet dat ik weinig diplomatisch, recht door zee, maar eerder overtuigend optimistisch ingesteld ben. Awel, na 10 maanden mini-, maxi- en semi-lockdown wordt mijn gemoed op de proef gesteld.

En ja: ik ben een believer. Ik denk dat we strenge maatregelen nodig hebben om deze tijd te doorstaan, om het zorgsysteem overeind te houden. Maar mijn brein verdraagt de nuances niet meer, wil niet meer weten welke nieuwe regels uitgevonden zijn, laat staan welke vaccins geleverd zijn en welke niet.

Enige duiding is vervolgens op zijn plaats. Ik zat in de scouts, zwom tot ergernis van mijn zwemcoach drie keer per week met wijd opengespreide handen in de Dilkom, ik volgde notenleer, dictie en ergerde wekelijks mijn saxofoonleerkracht omdat ik alweer niet geoefend had.

Met vier kinderen op de achterbank, kon de agenda van mijn thuiswerkende moeder – die ons alle vier tijdig op al die activiteiten moest krijgen – gemakkelijk een competitie aangaan met de agenda van menig minister. Het was een schone jeugd. Ik heb er echt met volle teugen van genoten.

Soit, een geëngageerde jeugd is blijkbaar een goed recept voor een politieke carrière en dus ben ik nu schepen bevoegd voor Middenstand en Handel, Cultuur, Bibliotheek, Onderwijs en Kinderdagverblijven. Noem de top-10 sectoren die het meest hebben moeten “schakelen” in deze crisis en al mijn bevoegdheden staan erin. Van veranderingen van regels ken ik intussen wel wat.

Waar negen maanden lang, mijn eerste reflex bij het opstaan was om enthousiast elk coronacijfer en alle coronamaatregelen te bestuderen, wens ik nu nog zo min mogelijk te weten. Laat de tijd maar passeren zodat dit snel achter ons ligt.

Vandaag zijn we dus – wat mij betreft – aan de nieuwe regel te veel.

“Kinderen zullen moeten kiezen tussen scouts en muziekschool”, klonk het zo deze week luid en streng.

En ja, voor mijn nichtjes en neefjes is dat een hartverscheurende keuze, zij kiezen tussen chiro en sport, maar voor nog véél meer kinderen in mijn omgeving is dat een ver-van-mijn-bedshow, een nietszeggende boodschap. Die kinderen en jongeren leven in een realiteit waarin hen nu al 10 maanden lang wordt gezegd wat niet mag. En wat wél mag, dat is – om diverse redenen – niet aan hen besteed.

Bubbels voor naschoolse activiteiten worden herleid tot 10. Of neen, toch van 50 tot 25 in vakanties. Ik moet je er geen tekeningen bij maken, intussen zijn we aan het puzzelen hoe we dat tijdens de krokusvakantie georganiseerd krijgen. De meeste kansarme buurten lijden er het eerst onder: daar is de plaats schaars en zijn de bubbels dus voortaan nog meer beperkt.

En dan komen de vragen. Waarom mag je wel naar de scouts op zondag, maar niet naar het skatepark met je acht vaste maten? Waarom mag je naar de muziekschool in een klas van tien, maar niet met je neefjes en nichtjes afspreken, zoals je altijd doet?

En neen. Ik pleit niet voor meer of minder vrijheid. Maar wel voor meer gelijkheid in de vrijheid. De weinigen die horen tot het referentiekader waarin ministers zich begeven, krijgen – al dan niet terecht, daar durf ik me zelfs niet over uitspreken – rechten op samenkomst, maar dat worden snel privileges als je niet kijkt naar de rest van de samenleving. Het toont wat mij betreft vooral hoe politiek veraf staat van de realiteit van elke dag, als je met je eigen achtergrond een kader maakt voor iedereen, dat slechts toepasbaar blijkt op weinigen.

Laat ons dus – zeker in crisistijd - duidelijk zijn, recht door zee, voorspelbaar. En niet onderhandelen en schakelen naargelang wie het meest aan onze mouw komt trekken. Laat ons zorgen dat elk kind morgen recht heeft op zijn of haar uurtje ontspanning.

Minister Dalle, Benjamin, minister van Jeugd, jij staat er de laatste dagen telkens als het om de vrijheid van kinderen en jongeren gaat. Terecht. Kan je dan ook voortaan minister van Alle Jeugd zijn?

Met respect, Elke Roex (sp.a)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234