Zaterdag 18/01/2020

Opinie

Beste media, ik krijg het gevoel alsof niet 18 maar 82 procent op Vlaams Belang stemde

Sofie Joan Wouters. Beeld Sofie Gheysens

Sofie Joan Wouters werkt als actrice, theatermaker en heeft een sociaal-artistiek gezelschap Hirngespinst.

Beste media,

Nadat ik me zorgen begon te maken over de wereld, het extremisme, het populisme, het klimaat, de banken, de economie, het plastic in de oceanen en de overconsumptie, bent u aan de beurt.

Ik maak me oprecht zorgen over u.

Ik vrees dat u uw rol als brenger van belangrijk nieuws niet langer vervult. Ik vrees dat u mee aan de basis ligt van de polarisering en verharde beeldvorming. Ik vrees voor uw objectiviteit, uw rol als onpartijdige verslaggever.

In deze tijden zijn clicks belangrijk, dat is zo. Negatief en tenenkrullend nieuws kan de sensatiezoekende mens nu eenmaal snel bekoren. Ik pleit mee schuldig: vette krantenkoppen doen mij ook sneller klikken en smullen.

Maar de laatste tijd bekruipt mij een vreemd gevoel. Rechts en extreem gedachtegoed lijkt meer aandacht dan ooit te krijgen. Ik krijg het gevoel dat opinies van rechtse partijen nieuwswaardiger worden geacht dan die van andere partijen. Alsof niet 18 maar 82 procent op Vlaams Belang stemde. De verschuiving naar rechts en extreemrechts wordt zo ontzettend belangrijk gemaakt en de focus op negatief en angstwekkend nieuws is zo dominant, dat je vooral het idee krijgt dat extreemrechts extreem belangrijk is. 

Muurschildering

Vanwaar die fixatie? Hebben we niet geleerd dat negatieve reclame ook reclame is? Dat aan de andere kant van de oceaan brullende bullebakken de macht grijpen en dat media, valse feiten en te veel aandacht dat in de hand werken? Wij kijken daar minachtend naar, maar huppelen hetzelfde pad op. Waarom laten wij ons hier ook vangen? Leren we dan niets bij?

Ik woon in Antwerpen, een heerlijk bruisende, multiculturele stad. Een stad waar, we zouden het haast vergeten, Groen meer stemmen haalde dan Vlaams Belang. Maar het doet mij zeer dat als Filip Dewinter (VB) met een groepje gelijkgezinden een tijdelijke anti-islamslogan ophangt op de Turnhoutsebaan, dat als belangrijk nieuws wordt uitgemeten. En dat toen vorig jaar in datzelfde Borgerhout 500 kinderen van meer dan vijftien nationaliteiten een permanente schildering maakten samen met buurtbewoners en kunstenaars, waar bijgevolg wekenlang mensen samenkwamen en praatten en er van haat geen sprake was, dat niet eens een vermelding waard werd geacht. 

Polariserend puin

Zijn dat dan niet de boodschappen die wij nodig hebben? Is dat niet wat ons samenbrengt en verbindt? Is dat geen belangrijk nieuws? Waar blijven de flitsende koppen dan? Die mij meer sturen richting het feit dat we wél kunnen samenleven als we elkaar een kans geven? 

Ga ik niet positiever en toleranter in de wereld staan als ik ook de positieve dingen lees? Want die zijn er. En ze zijn de moeite waard om te vermelden. Er zijn zo veel initiatieven die aantonen dat het kan, mensen samenbrengen, maar als ze al gecoverd worden door de media, worden ze overschaduwd door bergen negatief en polariserend puin.

Ik geef toe: ik laat me ook vangen, ik klik er graag op los. Maar ik doe een oproep: media, neem uw rol weer op, met de kracht van het woord en de kracht om veel mensen te bereiken.

En onderschat uw kracht niet, maar lieve media, gebruik ze, en gebruik ze wel.

Warme groet,

Sofie Joan Wouters

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234