Donderdag 27/02/2020

Opinie

Beste klimaatministers, stop met het afschuiven van jullie verantwoordelijkheid

Beeld Tim Dirven

Annemie Maes, Brussels Parlementslid (Groen); Johan Danen, Vlaams Parlementslid (Groen); Kristof Calvo, Federaal Parlementslid (Groen); Evelyne Huytebroeck, Brussels Parlementslid (Ecolo)

Mevrouw Marghem, mevrouw Schauvliege, mevrouw Fremault, de heer Crucke,

Wij schrijven u deze open brief naar aanleiding van uw reacties op de jongeren die spijbelen voor het klimaat. Gisteren liepen er maar liefst 32.000 scholieren en studenten door de straten van Brussel, maar hun belangrijkste eis, een klimaatplan tot 2050, lijkt in dovemansoren te vallen. Concrete actie blijft voorlopig uit; uw reacties hebben allen dezelfde toon en zijn bovenal een blijken van minachting.

Want op vragen over hoe u gehoor gaat geven aan de oproep van jongeren die op straat komen voor het klimaat, blijkt het antwoord voor u te liggen in educatie en sensibilisering. De leerlingen moeten op school gesensibiliseerd worden over het klimaat via projecten als klimaatcoaches en een website (federaal), ‘Milieuzorg op School’ (Vlaanderen), het ‘Bubble’-netwerk en bezoeken aan BELExpo (Brussel). Het ware probleem is dus dat jongeren het allemaal niet begrijpen en geïnformeerd moeten worden, zo maakt u duidelijk.

Is het feit dat onze scholieren zo massaal op straat komen niet juist een teken dat ze heel goed doorhebben wat er op het spel staat, namelijk hun toekomst? En is de reden dat ze spijbelen voor het klimaat soms niet om het falende regeringsbeleid aan te klagen?

Stuitende arrogantie

Het is van een stuitende arrogantie dat u voorstelt om jongeren belerend te gaan vertellen hoe het klimaat in elkaar steekt en hen uit te leggen hoe ze een steentje bij kunnen dragen, terwijl u zelf alle verantwoordelijkheid ontloopt. Om het klimaat, en dus de toekomst van de klimaatspijbelaars, te redden, is er toch echt meer nodig dan een dikketruiendag, een klimaatlesje op school of een bezoek aan een expo.

De jongeren weten dat, maar weten onze ministers dat ook? Wat gaat u concreet ondernemen?

Wij stellen het volgende voor. U, de vier Belgische klimaatministers, nodigt gezamenlijk de jongeren van youth for climate uit. Volgende week woensdag komt u zoals gepland samen in de Nationale Klimaatcommissie, een orgaan dat cruciale beslissingen voor het klimaat moet nemen, maar waarvan niemand weet wat er op de agenda staat en wat er wordt beslist. Neem onze jeugd serieus, luister naar hun eisen, neem dit mee in uw discussie in de Klimaatcommissie en communiceer dan transparant en duidelijk over wat u besloten heeft.

België, brussel, 24/1/2019.Het klimaatprotest blijft toenemen: voor de derde donderdag op rij daagden vooral jongeren massaal op om in Brussel hun stem te laten horen. De politie telde liefst 35.000 aanwezigen.Beeld Tim Dirven

Vervolgens stelt u gezamenlijk een ambitieus klimaatplan op, óók voor de lange termijn, dat ervoor zorgt dat iedereen in het land mee is, zodat België eindelijk tot de beste klimaatleerlingen van de klas kan gaan behoren in plaats van steeds weer te buizen.

De generaties van de toekomst zullen u dankbaar zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234