Dinsdag 04/10/2022

UitkijkpostJoël De Ceulaer

Beste Jos Hermans, men zou uw vaccinatie live moeten uitzenden

null Beeld Studio Caro
Beeld Studio Caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.

Joël De Ceulaer

Beste Jos Hermans

Mijn vingers trillen van eerbied en ontzag terwijl ik hier zomaar de vrijheid neem het woord tot u te richten. Tegelijk vervult het mij met vreugde dit grimmige jaar te mogen afsluiten met een brief aan een man van stavast – een man van wie je na één oogopslag al weet: met deze knaap kun je naar de oorlog. En ook: zo maken ze ze niet meer.

U bent ondertussen 96 en verblijft sedert zes jaar in het woon-zorgcentrum Sint-Pieter te Puurs. Het is daar, in de schaduw van de Pfizer-fabrieken, dat men u maandagochtend zal verzoeken de rechtermouw op te stropen teneinde u de eerste coronaprik in Vlaanderen te kunnen toedienen. Ik mag hopen dat ten minste één televisiestation op het idee komt deze gebeurtenis live uit te zenden, want met uw vaccinatie begint de bevrijding. De VRT zou Rudi Vranckx ter plaatse moeten sturen, met sjaal, helm en kogelvrije vest.

U lijkt mij van geen kleintje vervaard, mijnheer Hermans, maar toch deze geruststelling: veel bijwerkingen hoeft u niet te vrezen. De plek van de prik kan eventueel heel lichtjes geïrriteerd raken, een korte koortsbui valt niet uit te sluiten en mocht het gebeuren dat u zich na de toediening van het vaccin een beetje tipsy en beneveld voelt, dan is ook dat geen reden tot paniek – Pfizer en Duvel Moortgat gebruiken hetzelfde water.

Glimoogjes

De zwaarste nevenwerking kan ik u ook al voorspellen: dat wordt de aanwezigheid van Wouter Beke, Vlaams minister van Crematoria en Begraafplaatsen. Doe maar alsof hij er niet is, want geloof me: mocht het lot u minder gunstig gezind zijn geweest en men had u met de voeten voorwaarts uit het woon-zorgcentrum naar buiten moeten dragen, dan had men de heer Beke in geen velden of wegen kunnen bespeuren. Maandag zal hij – met die glimoogjes – een snelle ‘uitrol’ van de vaccinatie in het vooruitzicht stellen.

Over de juiste prioriteiten voor deze grootscheepse operatie – het medische equivalent van de landing op Normandië – is de voorbije dagen nog fel gediscussieerd. Sommigen vinden het eigenlijk ongepast dat iemand met uw gezegende leeftijd beslag mag leggen op de eerste dosis van het vaccin in Vlaanderen. U bent, zo luidt de redenering, al 96 en hebt dientengevolge niet meer zó lang te gaan. Wat zij vergeten, mijnheer Hermans, is dat wij de voorbije eeuwen gaandeweg het stadium van de beschaving hebben bereikt. Een leven is een leven. U loopt meer gevaar dan wij, en dus verdient u voorrang.

Coronaproof

Wat tevens in uw voordeel spreekt, is uw algehele houding en gedrag tijdens deze crisis. Volgens de directeur van Sint-Pieter was u in normale tijden gewoonlijk de sfeermaker, die partijtjes fikste bij verjaardag en jubilee. In het coronatijdperk was u de man die mee de volksgezondheid bewaakte. U hebt zonder morren en zonder verzwakking altijd stipt de maatregelen nageleefd en overtuigde tegelijk iedereen om hetzelfde te doen. Diende zich in uw kamer iemand aan die daar niets verloren had, dan verzocht u de betrokkene kordaat om zich geheel coronaproof te willen verplaatsen naar een andere ruimte. In mijn verbeelding lijkt u een beetje op Sean Connery in The Untouchables: een wijze, door de wol geverfde gendarme die het jonge, onstuimige volkje in bedwang houdt. Men zou u met een megafoon in een helikopter moeten stoppen om u van het ene lockdownfeestje naar het andere te vliegen – het zou rap gedaan zijn met die zever, allemaal!

De verklaring voor dat indrukwekkend schokbestendige karakter hebt u zelf al gegeven. U bent grootgebracht, vertelde u in de kranten, “met moedermelk en kerkelijk gezag” en dan “boer geworden”, zoals uw vader. Tijdens uw leven werd de Tweede Wereldoorlog uitgevochten, deed de rock-’n-roll zijn intrede, landde de mens op de maan, viel de Muur in Berlijn – nadat u hem eerst nog had zien bouwen – en vatte iemand het idee op om de kok te introduceren als tv-vedette. U overleefde het allemaal, haalde wellicht af en toe de schouders op, stichtte op uw beurt op godvruchtige wijze een gezin en ploegde elke dag naarstig voort – zoals dat hoort. Zo eens een paar maanden gewoon in uw kot blijven en alleen béllen met de kinderen en kleinkinderen – ach, dat kon er nog wel even bij.

Relativeren

Achteraf bekeken is het zeer jammer dat men niet ú een dagelijkse persconferentie heeft laten geven. U had de natie moed kunnen inspreken en het leed wat kunnen relativeren, want om eerlijk te zijn – en dan heb ik het ook over mijzelf: er is flink wat afgezaagd, en dat zal misschien duren tot iederéén de prik heeft gekregen. Ik heb in 2020 soms ook, uit pure ellende, het behangpapier van de muren geschraapt. Maar de volgende keer dat ik nog eens in een dipje sukkel, zal ik aan u denken.

Ik lees dat het uw vaste voornemen is, mijnheer Hermans, om 100 jaar oud te worden. Ik zou zeggen: maak daar maar 106 van. Het zou van kosmische rechtvaardigheid getuigen mocht u de nieuwe roaring twenties integraal kunnen beleven. In blakende gezondheid.

Gelukkig Nieuwjaar!

Joël De Ceulaer, senior writer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234