Vrijdag 07/10/2022

UitkijkpostJoël De Ceulaer

Beste Jan Jambon, u loog dat u zwart zag

Jan Jambon. Beeld Studio Caro
Jan Jambon.Beeld Studio Caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.

Joël De Ceulaer

Beste Jan Jambon

Ik had nooit gedacht dat ik dit ooit zou schrijven, maar hier zit ik nu aan mijn klavier – ik kan niet anders: ik weet dat veel politici liegen, maar bij uw partij heeft men daar toch een olympische discipline van gemaakt. Jammer dat een leugendetector voor geen meter werkt, anders zou ik álle N-VA’ers daar tijdens een interview aan vastkoppelen – dat zou deze week twee keer tot een onthutsende ontmaskering hebben geleid.

Eerst beweerde uw ondervoorzitter Lorin Parys in Terzake dat Antwerps gouverneur Cathy Berx er door Antwerps burgemeester Bart De Wever toe was aangezet om in actie te schieten wat betreft het lokale testen en opsporen van coronabesmettingen. Ik belde meteen naar mevrouw Berx om dat te checken, en zij wist mij er met een nauwkeurige tijdlijn, inclusief mails en berichten, van te overtuigen dat Parys gelogen had. Donderdag was het dan uw beurt om Jan de Jokkebrok te spelen. In het VTM Nieuws suggereerde u dat experte Erika Vlieghe tijdens het overleg voor de Nationale Veiligheidsraad akkoord was gegaan met het behoud van de bubbels op 15 personen. Opnieuw voelde ik meteen nattigheid, als was ik pardoes in een vijver gevallen, en leerde een simpel telefoontje mij dat ook u had zitten te liegen dat u zwart zag. Het toeval wil dat ik professor Vlieghe heb geïnterviewd voor deze krant: ik kan u de lectuur van dat gesprek, in Zeno vanaf pagina 6, zeer aanbevelen. U reageerde vrijdag al met de boodschap dat u ‘de indruk’ had dat zij akkoord ging met die grote bubbel. Ik heb de indruk dat ook dát een leugen is.

Moeras

Nu zou de advocaat van de duivel wellicht zeggen dat we politieke leugens er misschien maar bij moeten nemen zolang er tenminste goed bestuurd wordt. Helaas bent u ook op die dimensie al maandenlang in het moeras aan het zakken. U hebt veel concurrentie op dat vlak, maar qua obsceen amateurisme en mismanagement spant u wel de kroon. Toen Pieterjan De Smedt u na de laatste ministerraad van uw regering voor Terzake vroeg hoe het zat met de contactopsporing, keek u een tikje dwaas uit uw ogen, alsof u net een koe op een fiets had zien voorbijrijden. Tot zover Sterke Jan.

Ik heb dat altijd een beetje vreemd gevonden, die bijnaam die Theo Francken en anderen u gaven – ook sommige journalisten liepen mee in dat rijtje. Dat u een goed bestuurder lijkt, heeft niets met uw kwaliteiten te maken, maar alles met uw gestalte. De mens is toch maar een aap met een hoed op, en reageert nog grotendeels zoals in het Stenen Tijdperk. Van een stevig uit de kluiten gewassen mannetjesexemplaar denken wij dat hij sterk en bekwaam is. Met dat struise postuur ziet u eruit alsof u, John-Massisgewijs, met uw tanden een trein zou kunnen voorttrekken van Oostende tot Olen, terwijl u onderweg met de blote hand ijzeren staven plooit alsof het paperclips waren.

Grijnsje

En ja, misschien kúnt u dat ook. Maar besturen kunt u niet. Ik ben blij dat Vlaams-nationalisten – met de nodige redenen – hebben gecollaboreerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, want als zij allemaal mee tégen de nazi’s hadden gestreden, dan spraken we nu Duits.

Dat u als minister van Binnenlandse Zaken destijds zo’n goede beurt leek te maken als terreurbestrijder, moet met de kennis die we nu hebben worden toegeschreven aan het amateurisme van de potentiële terroristen, niet aan uw aanpak. U geeft altijd de indruk dat u de zaken onder controle hebt – met dat lichte grijnsje dat altijd om uw lippen danst en dat een zekere coolheid suggereert – maar u hebt niets onder controle. U – en die hele Nationale Veiligheidsraad met u – brengt onze levens in gevaar. Het enige voordeel dat u hebt bij aanvang van de tweede golf, is dat mensen maar één keer kunnen sterven – de doden hoeft u niet meer te beschermen.

Lachband

Evenwel! In plaats van mij te wentelen in boosheid en treurnis, heb ik een andere tactiek bedacht om deze donkere dagen door te komen. U kent dat interview met Donald Trump waar men op sociale media een lachband onder heeft gemonteerd? Dat doe ik voortaan als u op de televisie komt. Ik heb mij een tweedehands lachmachine aangeschaft en elke keer als u zegt dat u ‘waakzaam’ zult blijven en de cijfers ‘nauwgezet’ zult volgen, laat ik een lachsalvo door de boxen knallen. Ik beeld mij dan in dat ik naar F.C. De Kampioenen zit te kijken, met u als Balthazar Boma, en dat deze crisis één groot misverstand is.

Een alternatieve fantasie die helpt om de duisternis te verdrijven, is mijzelf inbeelden dat wij ons in een verhaal van Suske en Wiske bevinden, met Wouter Beke en Hilde Crevits in de hoofdrollen. U bent Lambik, maar zonder nobele inborst, Bart Somers is Jerommeke – die vlotjes uit het raam springt als de deur dicht is – en Ben Weyts is Theofiel Boemerang, gesjeesd stofzuigerverkoper. In de realiteit moet uw partijgenoot straks voor onze kinderen zorgen, als minister van Onderwijs. Slechts één woord is hier op z’n plaats: help!

Boze groet

Joël De Ceulaer, senior writer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234