Zondag 03/07/2022

UitkijkpostJoël De Ceulaer

Beste Herman Brusselmans, Anuna De Wever liet haar toorn over u nederdalen

Herman Brusselmans. Beeld Studio Caro
Herman Brusselmans.Beeld Studio Caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.

Joël De Ceulaer

Beste Herman Brusselmans

Ja, natúúrlijk had hier een brief aan Sihame El Kaouakibi moeten staan. Niemand heeft het nieuws deze week pertinenter beheerst dan zij. Maar ook uw passage in de kranten heeft mij veel geleerd over de tijd waarin wij leven. Het is nog maar een paar decennia geleden dat u de modale oma en andere deugdzame burgers weleens aan het schrikken bracht met uw somtijds licht scabreuze uitspraken. Vandaag is uw positie in het debat zowat het spiegelbeeld daarvan: wat de modale oma en andere eerbare burgers alleen nog stiekem durven te denken, zegt u gewoon luidop, zelfs als er een camera bij is.

Ik verwijs nu uiteraard naar het incidentje van de week: in Kat zonder grenzen op Play4 had Kat Kerkhofs het over transseksualiteit. Tijdens de nazit, een babbel met vier BV’s, staken acteur Stefaan Degand en u lichtjes de draak met de revolutie ter hoogte van de persoonlijke voornaamwoorden die volop aan de gang is. Sommige mensen willen niet meer aangesproken worden met ‘hij’ of ‘zij’, maar verkiezen bijvoorbeeld ‘hen’, om zo een linguïstische harmonie te creëren met hun non-binaire inborst. Iets waar niemand bezwaar tegen kan hebben, zulke evoluties vallen binnen de verwachtingen. Maar ook Degand en u deden gewoon wat binnen de format van u werd verwacht: beetje verbaal pingpongen en op amusante wijze de occasionele wenkbrauw optrekken – waarbij uw slotsom luidde: ‘Is dat toch niet wat overdreven?’

Gegekscheer

Op één punt zat u er vierkant naast: transgenders zijn geen “modeverschijnsel”, zoals u denkt – Filip Dewinter denkt dat ook nog altijd van homoseksualiteit, dus daar bevindt u zich in schandelijk gezelschap. Maar dat gegekscheer met die nieuwe voornaamwoorden – ach, hoort dat er niet een beetje bij? Zoals emancipatie altijd door een fase van conflict moet, zo moeten nieuwe omgangsvormen altijd door een fase van minzame scherts. Dat gebadineer van Degand met ‘der, die, das’, waar u op inhaakte, is niet per se ongezond. Wie niet het voorwerp vormt van spot, hoort er niet echt bij – zo bekeken is Alex Agnew de meest inclusieve comedian van Vlaanderen.

Nu goed. Het zou allemaal volkomen ongemerkt zijn gepasseerd, als Anuna De Wever op Twitter haar toorn niet over u had laten nederdalen. Zij vond dat gespot van u ongepast, en had wat meer expertise aan tafel verwacht. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik ben een beetje bang van Anuna De Wever – ik zeg niet dat ze dat zal doen, maar zij beschikt volgens mij over de impact en het vermogen om mensen te laten cancelen. Ik heb veel respect voor haar en Greta Thunberg, omdat ze de planeet gaan redden en in één moeite door wellicht ook de totale wereldvrede zullen bewerkstelligen, maar soms vraag ik mij af of ze bij al dat engagement nog wel genoeg aan onbedaarlijk lachen toe komen.

Deadname

Ik moest bij deze heisa meteen terugdenken aan die arme Catherine Van Eylen, de meest hoffelijke vrouw van Vlaanderen, die op haar donder kreeg toen ze in De slimste mens de zogenaamde deadname van Sam Bettens had gebruikt. Bekentenis: vóór die dag had ik nog nooit van het concept ‘deadname’ gehoord. Verdient men dan nog mededogen?

Ik wil maar zeggen, mijnheer Brusselmans, dat uw rol dus grondig veranderd is. U bent de man die zijn volk leerde beffen en achterwaarts in de poes naaien, maar wat ooit als licht choquerend werd ervaren, is ondertussen zelfs in een gewoon woon-zorgcentrum een staande uitdrukking geworden. Liep u vroeger voor, dan loopt u nu wat achter. En dat ligt niet aan u, maar aan de samenleving, die u onverbiddelijk heeft ingehaald. Deed u de gewone man (m/v/x/y/z) vroeger vaak schrikken, dan vertolkt u nu hun stem.

Ik blijf in elk geval de fan die ik van het eerste uur ben. U weet dat ik vind dat uw werk zwaar wordt onderschat en door de Prijzenbrigade telkens ten onrechte over het hoofd wordt gezien. Ik durf met zekerheid te stellen dat men u straks, na uw dood, uit eerlijke schaamte alsnog een of andere bekroning voor uw gehele oeuvre zal toekennen. Al was het maar uit reactie tegen de erosie van het maatschappelijke incasseringsvermogen: er komt een tijd dat we allemaal iedere dag rond het kampvuur nummers van John Denver moeten zingen en onze smalltalk-scenario’s ’s morgens per post worden aangeleverd door het ministerie van Conversatie. Die dwingende eendracht zal verstikkend zijn.

Hebzucht

Wie het graag wat scherper heeft, zal in de politiek moeten gaan. Daar wordt men bij een misstap genadeloos aan het spit geregen. Sommigen worden door de machtigste partij jarenlang, zonder controle, tjokvol subsidies gepompt, en als ze daar dan – uit hebzucht, slordigheid of kwade wil – mee beginnen te morsen, én ook nog eens toetreden tot de concurrerende partij, dan worden ze achter-, voor-, tussen-, boven-, onder- en zijwaarts in alle lichaamsopeningen genaaid. U ontstemde Anuna De Wever, Sihame El Kaouakibi zat Bart De Wever in de weg. En zo was het wederom overal iets.

Bedankt voor uw aandacht

Joël De Ceulaer, senior writer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234