Donderdag 13/05/2021

UitkijkpostJoël De Ceulaer

Beste Georges-Louis Bouchez, hoop doet leven, maar u vertrouw ik niet

brief aan Georges-Louis Bouchez Beeld Studio Caro
brief aan Georges-Louis BouchezBeeld Studio Caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.

Beste Georges-Louis Bouchez

Omdat ik weet hoezeer u de taal van uw Vlaamse landgenoten liefhebt en hoe naarstig u zwoegt om ze ooit meester te worden, laat ik u graag kennismaken met een boutade die tot het basispakket van elke literatuurvriend moet behoren. Het betreft een oneliner die tot stand kwam tijdens een gesprek over het leven door de alom betreurde Herman de Coninck en de alom beminde Benno Barnard, allebei woordsmid van professie: “Geluk is: gaan neuken en geschreven hebben.”

Wie wel eens het lichaam en het klavier hanteert, zal bevestigen dat de waarheid zelden beter bij de lurven werd gevat. Uit kiesheid zal ik over het eerste luikje niet uitweiden, maar mij beperken tot deel twee. Ik zit hier nu al dertig jaar om den brode op een klavier te tikken en ik kan het bevestigen: zelden ging dat gepaard met ook maar het geringste gevoel van vreugde.

De voldoening daalt altijd pas over mij neer na gedane arbeid, als ik naar best vermogen een tekst heb voltooid. Alleen al voor dát vredige, nooit volmaakte maar niet onprettige gevoel, neem ik er die ellende van dat schrijven graag bij. Vergelijk het met die man die aldoor met zijn hoofd tegen de muur bonkte, alleen maar om telkens opnieuw te kunnen voelen hoe lekker het was wanneer hij daar even mee ophield.

Pannenkoek

Ik kan mij voorstellen, mijnheer Bouchez, dat ook u zich in dat beeld herkent. U en uw regeringen zijn nu al drie keer frontaal tegen de coronamuur gevlamd. Soms heb ik de indruk dat u dat alleen maar doet omdat u het prettig vindt om na elke piek de cijfers opnieuw te zien dalen, om de opluchting te voelen na het lijden.

Nu gun ik iedereen zijn voze pleziertjes, maar toch wil ik u met deze brief – mede namens zoveel andere murwe medeburgers – laten weten dat het wel genoeg is met het gekwakkel en gesukkel en gejojo. Laat dit de laatste, maar effectieve lockdown worden. Sla dat virus nu eens zo plat als een pannenkoek, zodat we comfortabel kunnen vaccineren.

Voor u, én voor Ben Weyts, hadden de curves gerust nog wat mogen stijgen. U gaf na het Overlegcomité allebei luid uiting aan uw ongenoegen. Ik heb even getwijfeld wie ik zou schrijven: u of Weyts. Na overleg met de hoofdredactie viel de keuze op u, omdat wij voor Weyts toch deernis voelen na de vernedering die hij moest ondergaan. We hebben met de redactie zelfs een inzameling gedaan om de minister van Onderwijs eens te kunnen trakteren op een cadeaubon, waarmee hij wat leuke spulletjes kan kopen bij IKEA.

Nachtmerries

Met u hebben we minder compassie, omdat u toch dé man van deze crisis bent. Het was úw premier die te laat ingreep bij de eerste golf, het was úw premier die versoepelde voor de tweede golf, en het was ú in hoogsteigen persoon die onlangs per se de kappers open wilde, een maatregel waarvan iedereen met een greintje inzicht in de pandemie wist dat ze sowieso zou moeten worden teruggedraaid.

Ik herinner mij nachtmerries waarin ik volle ambulances patiënten naar het ziekenhuis zag brengen, waar de artsen hen bij het inchecken complimenteerden met hun mooie, pas opgefriste kapsel. Ja, dat zijn duistere gedachten, die u mogelijk kunnen kwetsen en verontrusten. Maar weet u welke denkers aan simpele columnisten het recht hebben geschonken om politici zo kwetsend te bejegenen? Mais oui, de liberalen! Waarvoor dank.

Weet u waar liberalen normaal gesproken ook verstand van hebben? Van economie. En weet u wat vrijwel alle economen – van Paul De Grauwe en Erik Schokkaert tot Mathias Dewatripont – zeggen? Dat het niet de maatregelen zijn die de economie schaden, maar het virus. Dat bedrijven overkop en mensen eronderdoor gaan, komt niet door te veel maatregelen, maar door te weinig degelijke maatregelen. Het is dat gesukkel dat ons in de afgrond stort. Wijlen Herman de Coninck en de nog kwieke Benno Barnard zouden zeggen: korte pijn redt lange termijn.

Container Cup

Hoop doet leven, maar u – nee, u vertrouw ik niet. U behoort tot de versoepelbrigade die vast niet kan wachten om op 1 mei alles weer open te gooien, in de stiekeme hoop dat we er nog snel een vierde golfje kunnen uitpersen voor iedereen geprikt is.

Het gebeurt niet vaak dat ik akkoord ga met Bart De Wever: zelfs als een rukwind mij tegen een boom blaast en hij mij zegt dat het stormt, zal ik nog geneigd zijn hem niet te geloven. Maar dat u een politieke pyromaan bent van wie we het ergste nog lang niet gezien hebben – dát kan ik niet meer ontkennen.

Het toeval wil overigens dat de nare dingen die De Wever over een ander zegt, meestal ook op hemzelf van toepassing zijn. Wat hij deed bij Zweeds, doet u bij Vivaldi. Het verbaast mij niet dat u het tegen elkaar zult opnemen in De Container Cup op VIER. Die titel is u op het lijf geschreven: u zou het erg goed doen als fitnesscoach, truckchauffeur of uithaler van cocaïne in de Antwerpse haven. Maar het algemeen belang is met uw politieke aanwezigheid niet gediend.

Zo. Weer een briefje klaar. Lekker! Hoe was het voor u?

Liberale groeten

Joël De Ceulaer, senior writer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234