Dinsdag 28/06/2022

UitkijkpostJoël De Ceulaer

Beste Geert Hoste, de VRT laat niet alleen u, maar ons allemaal in de steek

null Beeld Studio Caro
Beeld Studio Caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.

Joël De Ceulaer

Beste Geert Hoste

In mijn persoonlijke bubbel was het een historisch moment. Toen de heisa over uw uit De ideale wereld geknipte Hitlergroet mij bereikte, kon ik een grijns niet onderdrukken, en zo werkte u voor de állereerste keer in mijn leven toch een tikje op mijn lachspieren. Dat zoiets uitgerekend u moest overkomen, zeg. U, die altijd zo keurig en zo netjes bent geweest – volkomen onschuldig, erg gezinsvriendelijk en vooral populair bij dames van middelbare leeftijd. De Willy Sommers van de comedy, zeg maar. Een subtopper, graag gezien bij het bredere publiek. Toen u ons nog elk jaar opzadelde met een conference, zaten politici over wie u kneuterige mopjes maakte altijd zelf in de zaal, uitbundig met hun buikjes te schudden. Kunt u zich voorstellen dat Michael Freilich dijenkletsend in beeld wordt gebracht terwijl Alex Agnew tekeergaat op een podium? Juist.

Door het stof

Doch ik dwaal af. Terug naar uw Hitlergroet. Ook die was eerlijk gezegd dodelijk braaf en hopeloos voorspelbaar. Toen u rechtop ging staan naast presentator Jan Jaap van der Wal, om te tonen hoe Vlaams Belangers elkaar groeten als ze een mondmasker dragen, wisten zelfs de kijkers die al in slaap gevallen waren, onmiddellijk dat u de rechterarm zou strekken. Wie nog niet sliep, kon allicht een geeuw niet onderdrukken. Behalve een van de Vlaams Belangers die door zijn partij gedumpt werd in de raad van bestuur van de VRT. Die begon blijkbaar te hyperventileren. Hij verwittigde de andere raadsleden, waarna voorzitter Luc Van den Brande de directie inseinde. Gevolg: die hele directie smeekte Vlaams Belang om vergiffenis en kroop ootmoedig door het stof.

En zo gaat u nu de geschiedenis in als de tamme komiek die in zijn nadagen alsnog iets wilds en weerbarstigs heeft gedaan. Als was u Willy Sommers die ineens verschijnt op een Pukkelpoppodium. Met een vagina op zijn biceps getatoeëerd.

Maar goed. Laat ik, mijnheer Hoste, het niveau van de anekdotiek en flauwe mopjes even overstijgen en mij tot de grond van de zaak beperken. Wat is hier precies gebeurd? Hoe moeten wij deze uitschuiver van de openbare omroep inschatten? Hoe is het mogelijk dat de VRT-top zo fluks en eensgezind de broek op de enkels liet zakken? Het toeval wil dat we ons ook voor een antwoord op die vraag tot Hitler moeten wenden. Meer bepaald tot een stelling die bekend is uit het werk van historicus Ian Kershaw, en die ook Mark Mazower ontvouwt in Hitler’s Empire. Die stelling luidt zo: omdat de veroveringsoorlog van Hitler zó vlot verliep, lagen er geen draaiboeken klaar voor hoe de bezetter zich in deze of gene omstandigheden juist moest gedragen. En dus, schrijft Mazower, deden de bezetters wat ze dáchten dat Hitler graag zou gehad hebben. Zij handelden, om het met Kershaw en Mazower te zeggen, towards the Führer – naar de leider toe.

Teva-sandalen

Dat is hier ook gebeurd. De VRT-bonzen zien dat Vlaanderen in handen dreigt te vallen van Vlaams Belang en N-VA, en dus vertonen ze alvast het gedrag dat de toekomstige heersers kan behagen. Dat betekent uiteraard niet dat Leo Hellemans en co. fascisten zijn of wat dan ook. Helemaal niet. De VRT is flexibel. Herinner u hoe Luc Rademakers, toen hoofdredacteur van de nieuwsdienst, twee journalisten op non-actief zette omdat ze een kritisch boek hadden geschreven over Johan Vande Lanotte. Had de Keizer van Oostende toen boos naar Rademakers gebeld? Welnee, zo werkt dat niet. Rademakers handelde gewoon towards the Führer. Zo plooit de VRT zich altijd naar de macht. Als morgen – wat God verhoede – de groenen het helemaal alleen voor het zeggen krijgen, dan zal elk lid van de directie aan de Reyerslaan meteen overgaan tot de aanschaf van een bakfiets en twee paar Teva-sandalen.

Onze openbare omroep, mijnheer Hoste, laat niet alleen u, maar ons allemaal in de steek. Dat heeft de coronacrisis nog maar eens bewezen. In plaats van ministers en experts op de huid te zitten met de kritische en pertinente vragen waar het hele land recht op had, gedroeg de VRT zich als een soort doorgeefluik van de overheid. Op één aflevering van Pano en een paar pittige interventies van Kathleen Cools na, baadde de verslaggeving over het killervirus in een bijna entertainend sfeertje. Ook in de duidingsprogramma’s zat men vaak maar wat te gniffelen en monkelen en knipogen. In de greep van het virus, de documentaire die donderdag door Eén werd uitgezonden, was de bekroning van het journalistieke bankroet van een organisatie. We weten nu dat Maggie De Block TikTok ontdekt heeft, en dat ‘kot’ bij haar dialect is voor ‘huis’. Terwijl de conclusie moet zijn: zij brengt onze levens in gevaar en moet aftreden. Dát had de VRT moeten aantonen.

300 miljoen

Weet u wat? Ik zal ook eens ‘naar de leider toe’ denken. Naar Christian Van Thillo dan, de baas van het bedrijf dat eigenaar is van deze krant én VTM. Schaf de VRT af! Die 300 miljoen per jaar kan Vlaanderen vandaag veel nuttiger aanwenden.

Heil Hoste!

Joël De Ceulaer, senior writer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234