Dinsdag 21/05/2019

Lezersbrief

Beste Etienne Vermeersch, ik vind het verwerpelijk dat u mensen tegen elkaar opzet

Lezer Wim Van Walle uit Antwerpen reageert op Etienne Vermeersch.

Ik heb het stilaan gehad met Etienne Vermeersch en zijn kruistocht. In een opiniestuk op demorgen.be rukt de man - sorry, de professor emeritus - een aantal koranverzen uit de context om te 'bewijzen' dat de vrouw in de islam ondergeschikt is. In vele gevallen citeert hij niet eens, maar noemt hij gewoon de versnummers.

Kijk, dat kan ik met de Bijbel of de Tanakh in de hand net zo goed. Voor zowat elk vers dat Vermeersch aanhaalt, vind je in de Bijbel een tegenhanger. Dat heeft veel minder met de respectieve religies te maken dan met de tijd waarin die teksten zijn geschreven. Vrouwen werden in die tijden simpelweg niet op dezelfde hoogte gesteld als mannen. Nergens. Dat zie je in allerlei teksten, niet alleen religieuze.

En zullen we dan maar zwijgen over hoe vrouwen - op dit eigenste moment, in onze perfecte westerse wereld - minder verdienen dan mannen, voor dezelfde job? Hoeveel vrouwen van uw eigen generatie zijn er trouwens professor emeritus, mijnheer Vermeersch?

Etienne Vermeersch. Beeld Karoly Effenberger

Als je bovendien ook nog gaat beweren dat de slavernij een gevolg is van een paar verzen uit de Koran, maak je jezelf volgens mij ronduit belachelijk. Slavernij was tot de negentiende eeuw een wereldwijd fenomeen en was dat toen al duizenden jaren. Of zouden die Grieken, Egyptenaren, Pheniciƫrs, Romeinen en noem maar op, stiekem toch moslims geweest zijn? Over intellectuele blindheid gesproken ...

Ik heb het hier niet over hoofddoeken en dergelijke, voor alle duidelijkheid. Dat er in sommige belevingen en interpretaties van de islam een ongelijkheid is, daar kan je niet omheen. Het gaat me erom dat die ongelijkheid zich hoegenaamd niet tot de islam beperkt. En het gaat me er vooral om dat een (verondersteld) verstandig man als Vermeersch op die manier met halve waarheden haat en conflict aanwakkert in plaats van echt te duiden. 

Dat plots voor een massa lichtgelovigen en sloganisten de islam nu ook al verantwoordelijk is voor de slavernij, want 'de professor emeritus zegt het toch ook.' Dat je, in plaats van de dingen uit te leggen, blijft schoppen, blijft stokken of zelfs de dunste strohalmen zoeken om mee te slaan. Dat je, in plaats van een dialoog op te zetten, mensen tegen mekaar opzet. Dat vind ik verwerpelijk, meer dan een paar verzen uit eeuwenoude boeken. En dat wou ik even kwijt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.