Woensdag 17/08/2022

UitkijkpostJoël De Ceulaer

▶ Beste Donald Trump, als u verliest, kom dan maar naar Vlaanderen

null Beeld Studio Caro
Beeld Studio Caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.

Joël De Ceulaer

Beste Donald Trump

We weten dat uw roots in Duitsland liggen, maar de laatste tijd vraag ik mij soms af of u misschien in onze Vlaamse contreien ook nog verre verwanten hebt. Kent u bijvoorbeeld toevallig Jeff Hoeyberghs en Jan Jambon: Crazy Jeff en Strong John, zoals we hen noemen? Ik kan mij maar niet van de indruk ontdoen dat u een soort kruising bent van deze twee heerschappen. Crazy Jeff is een volkomen losgeslagen warhoofd dat ALLEEN MAAR KAN BRULLEN en graag seksistische praat verkoopt. Strong John is een slome regeringsleider die per abuis, vanwege zijn ietwat struise postuur, voor een daadkrachtige knaap wordt versleten en regelmatig uitspraken doet waarbij je even een knijptang in de wang moet boren, om te controleren of je nog wel wakker bent. U bent een combinatie van die twee, maar dan op speed en hydrochloroquine, en MET EEN TWITTER-VERSLAVING.

Fascistisch

Wat u de voorbije jaren hebt aangericht in de Verenigde Staten van Amerika, daar wordt elk fatsoenlijk mens misselijk van. U bent ten diepste geschift, dom, corrupt, fascistisch van inborst, potentieel gewelddadig en ongeïnteresseerd in het lot van uw landgenoten. Ten aanzien van de waarheid bouwt u – zonder dat te weten – voort op de ideeën van de Franse postmodernisten, van wie we leerden dat De Waarheid niet bestaat. Ten aanzien van de democratie belichaamt u alles wat de Amerikaanse founding fathers juist wilden voorkomen. De grondwet was erop gericht om geschikte en voorname burgers aan het roer te brengen. En dat kiescollege was bedoeld om de popular vote te omzeilen – voor het geval de massa een gek zou verkiezen. EN ZIE WAT ERVAN KWAM!

Interessant was het wel, uw presidentschap. U hebt in uw eentje zowat alle inherente en fundamentele gebreken van de democratie blootgelegd. Politici kunnen de boosheid van de kiezer listig exploiteren. Verdeeldheid is de kern van ons systeem. Men hoeft niet slim te zijn om te kiezen of verkozen te worden. Geen enkel kiessysteem deugt. Politici liegen vaak dat ze zwart zien. Dat was bekende stof, maar u hebt die gebreken naar een nieuw niveau getild. Vergeleken met uw eerste termijn was House of Cards een kinderserie. En nu is het afwachten of u de kans krijgt om de exponentiële curve van dat democratische sloopwerk nog vier jaar te laten doorgroeien – TOT AMERIKA HELEMAAL ONTPLOFT. De peilingen voorspellen dat u verliest, maar peilingen zijn vaak FAKE NEWS!

Ontspanning

Normaal gesproken zouden wij hier die Amerikaanse verkiezingen met angst en beven tegemoetzien, maar wij hebben andere zorgen aan ons hoofd: dinsdag is net de dag dat sommige Belgen dreigen te creperen aan Covid-19 op de stoep voor het ziekenhuis. Die verkiezingen zijn voor ons dus geen potentiële ramp, maar een welgekomen bron van ontspanning. De popcorn staat klaar. Zelfs als ú opnieuw verkozen wordt, zullen we blij zijn dat we onze gedachten even hebben kunnen verzetten. Ook uw coronacijfers zijn voor België een bron van troost: de VS doen het beter dan wij, dus behalve onheil brengt u ook hoop. WE CAN MAKE FLANDERS SAFE AGAIN! Al zullen Strong John en Silly Ben – een collega van hem – alles doen om de rode loper uit te rollen voor de derde golf.

Toch zijn er ook dingen die u kunt leren van onze leiders. Ik zag deze week dat u tijdens een interview boos opstapte, omdat de vragen te vervelend werden. Dat is niet slim van u, hoor. Journalisten die lastige vragen stellen, moet u gewoon géén interview geven. Zo doen de machtswellustelingen dat hier. DAT U DAAR NIET AAN GEDACHT HEBT!

Doch even ernstig tot slot. Ik lees hier, mijnheer Trump, dat supermarktketen Walmart alle wapens uit de rekken heeft gehaald met het oog op dinsdag. Als u verliest, bestaat de vrees dat u dat niet zult aanvaarden, of dat er geweld zal uitbreken. Dat moet u werkelijk te allen prijze vermijden – ik vraag het mede namens de historici die ooit zullen moeten opschrijven wat er allemaal misliep in 2020. ALWAYS KEEP THE PEACE, PLEASE!

Vlaanderen

Weet u wat? Als Joe Biden wint, gooi dan meteen de handdoek in de ring en kom lekker in Vlaanderen wonen. Voor de politiek bent u te oud – hier draagt de macht sneakers en tatoeages. Maar we zoeken een magnificent penthouse voor u in Knokke en voeren u van de ene show naar de andere. U bent zeker welkom op de boot van Gert Verhulst en op VIER kunt u THE SMARTEST PERSON IN THE WORLD worden. Björn Soenens schrijft uw biografie en maakt daar geheid een bestseller van. IT WILL BE FANTASTIC!

U gaat hier the time of your life beleven. Ook de boulevardpers is veel gezapiger. Zo betreur ik het enorm dat wij via ooggetuigen in Amerikaanse vakbladen hebben moeten vernemen dat uw penis de vorm heeft van een champignon – zodat, als u de broek laat zakken, de indruk kan ontstaan dat er net een miniatuuratoombom is ontploft. Het is alles te droef voor woorden. Bespaar u voortaan die ellende. En breng Melania mee.

Eén advies slechts: antwoord nooit op berichtjes van Eveline.

U hebt de groeten
van Theo Francken

Joël De Ceulaer, senior writer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234