Donderdag 26/01/2023

UitkijkpostJoël De Ceulaer

▶ Beste Dany Verstraeten, de dalai lama zou geschrokken zijn van zoveel sereniteit

null Beeld Studio Caro
Beeld Studio Caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.

Joël De Ceulaer

Beste Dany Verstraeten

Ik wil niet per se opscheppen, maar als je Lou Reed, Harry Mulisch en John Cleese hebt geïnterviewd, dan ben je niet gauw meer onder de indruk van wereldsterren, laat staan van Bekende Vlamingen – van Mia Doornaert tot Gert Verhulst: ik ervaar niet de minste vorm van nervositeit als ik zulke vooraanstaande lieden tegen het lijf loop. Er is op deze regel, die geldt voor het hele vip-universum, maar één uitzondering. En dat bent u.

Ik herinner het mij nog goed. Net voor Het Virus mij in eenzame opsluiting dwong, zat ik eens in de kantine van de DPG Media-toren, waar ons beider redacties een onderkomen hebben, toen ik u aan de kassa zag aanschuiven met een plateau waarop u een simpele, doch voedzame maaltijd had uitgestald. Vrijwel meteen werd ik een zachte blos gewaar, alsmede een verontrustende versnelling van de hartslag. Ik was, mijnheer Verstraeten, starstruck, welhaast verlamd van ontzag – ik weet niet meer hoe ik die dag thuis geraakt ben. Deze week ondervond die bewondering nog een boost, als kreeg ik de tweede dosis van een allesverterende adoratie via een prik in de hartspier toegediend.

Geëvacueerd

De feiten zijn bekend. Maandag in de late namiddag kwam het zorgelijke nieuws binnen dat een stel gevaarlijke Nederlandse extremisten onderweg was naar de DPG-toren, dat alle collega’s gevaar liepen en direct moesten worden geëvacueerd. Ook Stef Wauters, die met dienst was voor Het Nieuws. Terwijl onze toren onder politiebegeleiding werd ontruimd, gierde de paniek héél even door alle hoofden. Zouden VTM-kijkers het straks zonder hun dagelijkse afspraak met de wereld moeten stellen? Gelukkig was uw chef zo alert om u te bellen. Om klokslag 18.10 uur. Of u metéén en wel terstond naar het oude gebouw in Vilvoorde kon rijden om daar in een noodstudio Het Nieuws te ankeren?

Dat was kort dag. Menig journalist zou op zo’n vraag niet voorbereid zijn – wegens te lui of te dronken of te ongewassen. U, daarentegen, hoefde geen moment te aarzelen. U was meteen paraat én totaal in staat om de klus te klaren. Het is geen toeval dat u, ook als u het gras maait of naar het containerpark moet, een vers gestoomd pak draagt. Er wordt ook wel beweerd dat u er soms in slaapt. In elk geval, het enige wat u moest doen na de oproep van uw chef, was uw das een beetje fatsoeneren. Daarna kon u, met de haardos zoals steeds spiegelglad naar achteren gekamd, meteen de baan op.

Zo vertrok u te 18.12 uur in Leuven, om te 18.45 uur in Vilvoorde te moeten arriveren. Een normale sterveling zou vloekend vol op het gaspedaal gaan staan, maar u hield zich voorbeeldig aan alle snelheidsregels, liet tijdens een paar korte stukjes file de gehaaste medemens rustig voorgaan, terwijl u een ballade van Van Morrison zat mee te neuriën. Mocht de dalai lama u hebben kunnen gadeslaan, hij zou geschrokken zijn van zoveel sereniteit. En empathie, ook: onderweg belde u de collega’s in Antwerpen nog om hen een hart onder de riem te steken – op minzame toon, de pink op het stuur.

Den Bompa

Vanaf 18.50 uur beginnen de schattingen uiteen te lopen, maar naar verluidt stiet u rond die tijd de draaideur van het VTM-gebouw in Vilvoorde open. U deed zoals steeds eerst een hartelijke babbel met de receptionist, ging een paar oude bekenden groeten, trok u even terug in de toiletten om uw gezicht toch wat op te frissen, de neus te poederen en een plasje te doen, en kuierde dan richting noodstudio, waar de plaatselijke MacGyver met een paar oude planken uit het decor van Den Bompa en een gebruikte kauwgom van Koen Wauters een tafeltje in elkaar had geflanst. Daarop: een laptop. Het moet 18.57 zijn geweest toen u die studio betrad, waar u iedereen van de crew een elleboogje gaf en bij elkeen informeerde of alles nog oké was met de gezondheid en de kinderen.

Om 18.59 uur en 34 seconden ging u zitten, klapte u de laptop open, bracht u rustig de nodige correcties aan in de tekst die de eindredactie voor u had klaargezet, om dan – een kleine seconde vóór 19 uur – in de camera te kijken met de blik die Vlaanderen al 32 jaar kent: de blik van een man die zeker nooit wil verbergen dat er problemen bestaan in de wereld, maar die daar ook nooit écht van onder de indruk is. Daarom bent u voor mij de coolste aller ankers. Nog nooit bent u ten prooi gevallen aan het sentimentalisme: in uw ooghoek bungelt geen traan bij treurig nieuws, en evenmin schudt u verontwaardigd het hoofd bij krasse uitspraken of uitzichtloze oorlogen. Het nieuws kan alle kanten uit, de kijker voelt zich soms verloren, maar u bent de rots in de branding. Mocht een of andere extremist ooit in de studio opduiken terwijl u Het Nieuws presenteert, dan zult u hem – zo beeld ik mij in – eens ferm aan zijn oren trekken, hem knevelen, onder tafel leggen en u dan bij de kijker verontschuldigen voor het lichte oponthoud. Na Het Nieuws zult u de betrokkene in uw kofferbak duwen en persoonlijk bij de politie gaan afleveren.

Alvast onze grote dank

Joël De Ceulaer, senior writer

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234