Vrijdag 24/03/2023

UitkijkpostJoël De Ceulaer

Beste Ben Weyts, ik stel voor dat u eens stage loopt op intensieve zorgen

Ben Weyts. Beeld Studio Caro
Ben Weyts.Beeld Studio Caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week, die u hier kunt lezen, of beluisteren.

Joël De Ceulaer

Beste Ben Weyts

Ik neem aan dat u die maniakale blonde dame donderdag ook hebt zien tekeergaan – in het filmpje dat, geheel conform de tijdsgeest, in een mum van tijd viraal ging. Het betrof Paula White, de spirituele fluisteraarster van Donald Trump, die als een bezetene stond te molenwieken met de rechterarm, terwijl ze God en alle engelen in de hemel aanriep om de cijfers voor Trump op miraculeuze wijze de gunstige kant op te duwen. Wat een schouwspel was dát, zeg. Een mens mag nooit denken dat hij alles al gezien heeft.

Dat geldt natuurlijk voor het hele parcours van Donald Trump. Wie had nu ooit gedacht dat het machtigste land geleid zou kunnen worden door een machtswellusteling zonder enig vermogen tot zelfkritiek? Door een man die politieke tegenstanders beschimpt, die de pers afschildert als een bende bevooroordeelde nitwits, die kleinzerigheid verheven heeft tot kunstvorm, en die de schuld van alles wat misgaat altijd op een ander steekt – als stond er, bij wijze van hoedje, een omgekeerde halve eierschaal op zijn hoofd? Een man ook, vergeet dat niet, die Covid-19 nooit echt ernstig heeft genomen. En dan tóch nog zo goed scoren dat het een nagelbijter van een verkiezingsweek was.

Emmers bier

Voor uw partij is dat goed nieuws. Een bron van hoop. Hoe enthousiast u het beleid ook zult verknallen, in principe staat in 2024 niets de droomcoalitie met Vlaams Belang in de weg. De Grote Hereniging der Vlaams-nationalistische krachten is nog altijd mogelijk. Jan Jambon zal het minister-presidentschap wel moeten afstaan aan Filip Dewinter, maar dan kan de Vlaamse identiteit eindelijk in volle glorie worden uitgerold. Elke dag met de fiets al vendelzwaaiend naar uw kabinet, bier drinken uit glazen als emmers zo groot, en elke avond documentaires over Hitler op Canvas – Make Flanders great again!

Maar ik wijk af, want ik wilde het met u over iets hélemaal anders hebben. Eigenlijk kom ik, in het midden van de herfstvakantie, een potje zagen. Er zijn denkers des vaderlands, dichters des vaderlands, rekent u mij maar bij de zagers des vaderlands. Ik zaagde toen experts ons vertelden dat mondmaskers geen nut hadden, ik zaagde toen we al te vroeg in exit gingen, ik zaagde toen de explosie in de curve zichtbaar was en velen toch wilden versoepelen – vandaag kom ik zagen over, jawel, de scholen waar over een week onze bloedjes van kinderen weer naartoe zullen worden gejaagd.

De kwestie, mijnheer Weyts, is de volgende. Ik ben doodsbang dat u immer gerade aus zult blijven voortdenderen op de weg van de roekeloosheid. En dat we dus straks op de wijze van Leonard Cohen qua Vlaamse regering tot deze conclusie zullen komen: “First they took the woon-zorgcentra, then they took the schools.” Niet dat onze kinderen zélf grote risico’s lopen – al weet je ook dat nooit –, maar omdat de toestand te ernstig is. Bij heel wat mensen die daar verstand van hebben, luidt het advies dat scholen pas volledig open kunnen als de zogenaamde community transmission op een laag niveau zit – wat in Vlaanderen duidelijk niet het geval is: wij zijn bijkans wereldrecordhouders!

Kudde buffels

En dus heb ik een paar vraagjes. Als kinderen geen probleem zijn, waarom wordt het dan afgeraden om hen naar opa en oma te brengen? Als kinderen veel veiliger zijn in de scholen dan erbuiten, zoals u beweert, waarom hebt u dan de herfstvakantie verlengd? Hebben alle scholen al CO2-metertjes, waarmee ze de luchtkwaliteit in de gaten kunnen houden, wat een goede graadmeter is voor het risico op virusophoping in de klas? Zullen scholen straks wél het principe van geschrankte starturen moeten hanteren, zodat niet alle kinderen als een kudde buffels tegelijk door de poort moeten? Zal de eerste graad van het secundair onderwijs ook halftijds les op afstand krijgen – wat virologisch geproken de logica zelve is? Zullen de scholen dat doen door alle kinderen telkens een halve dag te laten komen, zodat ze niet samen hoeven te eten? Zult u het gebruik van mondmaskers in de lagere scholen ook ten sterkste aanbevelen? Ik gooi het nu al in de groep, zodat u straks niet kunt zeggen dat het achteraf gemakkelijk praten is.

Voor de goede orde, en omdat deze kwestie terecht extreem gevoelig ligt: de kwetsbare en moeilijk bereikbare kinderen moeten door scholen en lokale besturen met de beste zorgen worden omringd. Hoe meer kinderen voltijds afstandsonderwijs volgen, des te kleiner en veiliger de klassen voor kinderen die wel naar school gaan.

Vingerknip

U zegt? Ja, dat zei u ook toen u weigerde om de herfstvakantie te vervroegen: dat zoiets niet “in een vingerknip” kan worden georganiseerd. Ik stel voor dat u tijdens de tweede week van de herfstvakantie stage loopt op intensieve zorg, dan zult u zien wat echte professionals allemaal “in een vingerknip” klaarspelen.

En voor het overige stel ik voor dat u alvast Paula White belt, om God en alle engelen in de hemel te smeken dat de cijfers straks niet stijgen.

Exponentiële groeten!

Joël De Ceulaer, senior writer

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234