Dinsdag 07/02/2023

Uitkijkpost

Beste Bart De Wever, u komt nogal vlot weg met al uw praatjes

Bart De Wever Beeld Studio Caro
Bart De WeverBeeld Studio Caro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week. U kunt hem hier lezen of beluisteren.

Joël De Ceulaer

Beste Bart De Wever

Er zit al geruime tijd wat sleet op onze relatie, maar dat neemt niet weg dat ik u – zeker in deze tijd van het jaar – nog altijd een warm hart toedraag. Toen ik donderdagochtend vernam dat er die nacht vlak voor uw eigen woning verschillende schietpartijen hadden plaatsgevonden, was ik in eerste instantie dan ook erg van streek. Welke onverlaat haalt het in zijn hoofd om de burgemeester van Antwerpen zo te laten opschrikken? Was het een ordinaire burenruzie, een dispuut over transfers en faciliteiten? Betrof het een abonnee van De Standaard, die na al die politiek correcte indoctrinatie de pedalen even kwijt was? Of hadden bloedbroeders Patrick Janssens en Gene Bervoets, na het nuttigen van nodeloos veel bollekes, besloten om alsnog wraak te nemen voor hun schrijnende verkiezingsnederlaag in 2012?

Nee, zo bleek algauw. De luide knallen hadden niets met u te maken, maar tegelijk toch ook weer wel, want het ging voor de zoveelste keer om snoeihard drugsgeweld. Voor u was dat, behalve een puntje van zorg, toch vooral een grote opluchting, neem ik aan. U weet immers dat u op al die faits divers in uw stad nooit zult worden aangesproken. Ik ben niet de eerste die het opmerkt, maar mochten die schoten en granaten in Gent of Brussel worden gelost en gegooid, dan hadden Mia Doornaert, Rik Torfs en een handvol andere Vlaamse commentatoren de lokale burgemeester allang hoogstpersoonlijk in een dwangbuis gestopt en uit zijn kabinet gesleurd. Onder luid applaus op vele frontpagina’s. In Antwerpen lijkt dat geweld iets onvatbaars waar u geen greep op hebt.

Yogasnuivers

Ik sluit zelfs niet uit dat u er op termijn uw voordeel mee kunt doen qua citymarketing: na de Antwerpse handjes is het tijd voor de Antwerpse handgranaatjes – in chocolade. Ook een stadswandeling met gids, langs alle recente kogelinslagen en granaatscherven, zou zeker een aanwinst betekenen voor uw toeristische dienst. Met een speciale korting voor yogasnuivers en verslaafde vastgoedbonzen, die eens met eigen ogen willen zien waar hun dealers elkaar proberen af te maken. Hollywood, maar dan in het echt!

Over drugs gesproken: toen ik vrijdag hoorde dat de Rotterdamse nachtburgemeester Jules Deelder was gestorven, moest ik wéér aan u denken. Wellicht omwille van ’s mans gevatheid en soms meedogenloos scherpe tong. Ik herinner mij een optreden van hem, begin jaren tachtig, toen hij met alle sympathie over iemand zei dat die “een goed hart” had – “Alleen”, zo voegde Deelder eraan toe, “moest het op zijn rug hangen, gekookt, en laag genoeg, zodat de honden erbij kunnen.” Geef toe, een lekkere quote – komt vast weleens van pas de komende maanden, bij een of andere etappe in de federale formatie.

Dacia Duster

Mag ik trouwens zo vrij zijn, mijnheer De Wever, om even te vermelden dat u ook in dat verband nogal vlotjes wegkomt met al uw praatjes? De gaten in uw betoog zijn stilaan zo groot dat elke hardwerkende Vlaming er met een Dacia Duster kan doorvlammen. Ik zal meteen het belangrijkste voorbeeld geven: uw stelling dat een regering met de PS haaks staat op wat de Vlaming wil, en een regering met de N-VA goed past bij wat de Vlaming wil. Het toeval wil dat we deze stelling aan de recente werkelijkheid kunnen toetsen: de regering-Di Rupo (met PS, met Vlaamse minderheid, zonder N-VA) werd in 2014 door de Vlaamse kiezer beloond met zetelwinst; de regering-Michel (met N-VA, met Vlaamse meerderheid, zonder PS) werd in 2019 door de Vlaamse kiezer ongenadig afgestraft. Di Rupo had gewoon kunnen voortdoen, met een sterkere meerderheid. Michel is een halt toegeroepen, als had de kiezer er een koffer granaten onder gelegd – de Zweedse zetels gingen in rook op, zonder dat de PS daar ook maar iets mee te maken had.

Het riedeltje dat de Vlaming een rechts beleid wil, is ook maar krakkemikkig bij elkaar gefabriceerd: sociaal-economisch is Vlaams Belang bijna even links als de PS – zo wil het VB de pensioenleeftijd opnieuw verlagen tot 65 en elke gepensioneerde minstens 1.500 euro per maand geven. Alleen de vreemdelingenhaat, die is wél rechts, natuurlijk. En het verlangen naar een Vlexit – de droom van elke Vlaams-nationalist.

Wafelenbak

De solidariteit met onze Franstalige landgenoten wordt in uw model vervangen door een jaarlijkse Wafelenbak voor de Walen. In een tweede fase, maar dat weten uw kiezers nog niet, wordt ook de herverdeling op Vlaams niveau vervangen door liefdadigheid. In plaats van belastingbetalers worden we helfies. Een handvol werkloosheidsuitkeringen wordt wekelijks verloot onder de passieve lamzakken die onze vooruitgang in de weg staan. Het Novartis-model, zeg maar. Aangevuld met een kersthappening, waarbij we samentroepen op een plein, om bij duimopsteking te bepalen welke stumperds nog wat steun verdienen. Zelfs de minister-president komt dan een cheque afgeven, om te tonen dat hij een goed hart heeft, dat zich op precies de juiste plaats bevindt.

Fijne feesten

Joël De Ceulaer, senior writer

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234