Zaterdag 10/06/2023

OpinieBrief van de dag

Bestaat er ergens in de wereld een islamitische sociale welvaartsstaat? Voor zover ik weet niet

Een winkelstraat in Oud-Molenbeek. Beeld ID / Bart Dewaele
Een winkelstraat in Oud-Molenbeek.Beeld ID / Bart Dewaele

Een lezersbrief aan onze redactie van Daniëlle Marguillier.

Redactie

Naar aanleiding van artikels in De Morgen over de ‘Molenbeek’-uitspraak van Conner Rousseau wil ik graag volgende bedenkingen maken. Bestaat er ergens in de wereld een islamitische sociale welvaartsstaat? Voor zover ik weet niet.

De meeste Belgen zijn terecht gehecht aan die sociale welvaartsstaat. Die is tot stand gebracht en wordt al decennialang gedragen door mannen en vrouwen (en iedereen die zich daartussenin bevindt) die, niet gehinderd door een religie, elkaars gelijken zijn, alle mogelijke jobs kunnen uitoefenen en hun kinderaantal beperken tot het aantal dat ze een in deze tijd passende opvoeding kunnen geven.

Het is logisch dat gemeenten of wijken waar dit gedrag, dat een noodzakelijk fundament is van onze sociale welvaartsstaat, weinig tot niet getoond wordt, niet als Belgisch worden ervaren.

Gaten

Als socialist ben ik een vurige verdediger van onze sociale welvaartsstaat en hoop ik dat we de gaten die er helaas nog in zitten kunnen dichten in plaats van ze te laten achteruitgaan door groeiend neoliberalisme en onaangepast gedrag van mensen van de eerste, tweede, derde... generatie die van elders komen.

Voor de mensen met buitenlandse roots die zelf naar hier gekomen zijn of van wie de ouders of grootouders destijds naar België gemigreerd zijn omdat zij de voordelen van ons maatschappijmodel verkozen boven hun leven in een islamitisch land is mijn boodschap: je kunt niet van twee walletjes eten.

Bubbel

Voor alle politici, opiniemakers en journalisten die nu weer schande spreken over de ‘racistische’ uitspraken van Conner Rousseau: spreek al eens meer met mensen buiten uw bubbel van gelijkgestemde zielen, verdedig onze sociale welvaartsstaat door ervoor te ijveren dat iedereen die ervan wil genieten ook de leefregels die eraan ten grondslag liggen, naleeft.

En als laatste: stop ermee extreemrechts nog meer slapend rijk te maken. Als zij aan de macht komen, zal al ons werk van de laatste vijftig jaar wat betreft vrouwen- en lgbtq+-rechten snel verwateren. Ik zou graag willen dat mijn beide dochters, die eind de twintig zijn, kunnen blijven genieten van de sociale en ethische realisaties waarvoor mijn generatie en die van mijn ouders gestreden hebben.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234