Zondag 23/02/2020

Opinie

Benjamin Netanyahu heeft duidelijk voor nog meer provocatie en dus repressief geweld gekozen

Benjamin Netanyahu.Beeld GETTY

Ludo Abicht is filosoof en auteur van 'Israël-Palestina. Tweespraak over oorzaken en oplossingen'.

De grootste aanstoker van de Holocaust was niet Hitler, maar de (Palestijnse) grootmoefti van Jeruzalem, zei Benjamin Netanyahu deze week op het 37ste Zionistische Congres. De Israëlische premier baseerde zich op een nieuwe studie van Barry Rubin en Wolfgang Schwanitz, een boek dat intussen door gezaghebbende historici en Holocaust-kenners als weinig wetenschappelijk werd beoordeeld. De Duitse kanselier Angela Merkel reageerde sec op Netanyahu's bewering: "Duitsland blijft bij zijn verantwoordelijkheid voor de Holocaust. Wij zien geen enkele reden om onze kijk op de geschiedenis te veranderen."
Ik ook niet.

Mohammed Amin Al-Hoesseini (1893-1974) was de grootmoefti (geestelijke leider) van Jeruzalem en een overtuigd medestander van Nazi-Duitsland. Hij had contacten met Adolf Eichmann en de SS, en spoorde al in 1929 de moslims aan de Joden in Hebron te vermoorden. In 1941 riep hij vanuit Bagdad alle moslims op om samen met de Duitsers te vechten en de Joden uit te moorden. Geen enkele historicus of kenner van het Midden-Oosten zal dit ontkennen.

De vraag is waarom premier Netanyahu uitgerekend nu met het allang bekende verhaal naar buiten komt, net op het moment dat de spanning tussen Israël en Palestina - correcter: tussen Joodse Israëli's en Palestijnen - opnieuw gevaarlijk is toegenomen en aan beide kanten van de scheidingsmuur van een mogelijke derde intifada gesproken wordt? Men zou ervan kunnen uitgaan dat staatsleiders de taak hebben om die spanning zo snel en zo efficiënt mogelijk af te remmen, om erger te vermijden? Over de manier waarop men dit doet, kunnen de meningen inderdaad verschillen: moet men nog hardere repressieve maatregelen treffen om de veiligheid van de Israëlische burgers te beschermen?

Ludo Abicht.Beeld rv

Of zou men een opening naar nieuwe onderhandelingen kunnen forceren door bijvoorbeeld de provocatieve, voor de Palestijnen heiligschennende en diep vernederende 'wandelingen' van fanatieke ultraorthodoxe Joden op de Tempelberg een halt toe te roepen? Die lokken immers (voorspelbaar) boze, soms onaanvaardbaar gewelddadige reacties van gefrustreerde Palestijnen uit. Moet men de scheidingsmuur nog verhogen en het aantal gewapende controleposten verdubbelen of zou men niet beter de oorzaken van en aanleidingen tot deze gewelddaden wegnemen?

Met zijn historisch volslagen absurde uitspraak over de verantwoordelijkheid voor de Holocaust heeft Benjamin Netanyahu duidelijk voor nog meer provocatie en dus repressief geweld gekozen. Natuurlijk was die moefti een rabiaat antisemiet en een oorlogsmisdadiger, en is er daarom geen enkel excuus denkbaar voor Palestijnen die van hem een held van het verzet tegen het zionisme willen maken.

Natuurlijk mag men dit onappetijtelijke onderdeel van de geschiedenis van het conflict niet vergeten of minimaliseren, maar wat hebben de misdaden en haatcampagnes van deze grootmoefti te maken met de situatie in Israël-Palestina vandaag? En vooral: hoe kan een dergelijke uitspraak ook maar van ver tot een oplossing van dit voor beide zijden rampzalige conflict bijdragen? De vraag is dus niet of de moefti dat allemaal gezegd heeft - wat historisch schijnt te kloppen - en zeker niet of dit van deze randfiguur plotseling een hoofdrolspeler in de Shoah maakt - wat helemaal niet het geval was - maar waarom mensen als Netanyahu geloven dat ze daarmee ook maar iets anders bereiken dan een verdere escalatie van onbegrip, wederzijds wantrouwen en geweld, waarmee het nu al vastgelopen vredesproces nog maar eens extra geblokkeerd wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234