Woensdag 01/02/2023

ColumnMohamed Ouaamari

Ben ik de enige Vlaming zonder N-VA-partijkaart die wel iets ziet in zo’n canon?

Mohamed Ouaamari is auteur van het boek Groetjes uit Vlaanderen, dat in november verschijnt.

Mohamed Ouaamari

Het was al een moeilijke bevalling, die Vlaamse regeringsvorming. Na drie maanden onderhandelen achter gesloten deuren gaf Bart De Wever (N-VA) een startnota vrij die dient als basis voor een nieuw regeerakkoord. De nieuwe Zweedse regering staat in de steigers.

Deze nota leest als een wollig geformuleerde geboortelijst die een opsomming maakt van alle wensen. Het opstellen van een ‘Vlaamse canon’ was een van de opvallendste voorstellen uit die nota. Het idee om de Vlaamse geschiedenis en cultuur in een overzichtelijk lijstje te gieten, werd meteen op op hoongelach onthaald. Experts brandden het idee vrijwel direct af. Zo’n lijst klinkt veelbelovend, maar kan niet anders dan teleurstellen. Net zoals een artikel met een sensationele kop op een clickbait-website. ‘Twintig ankerpunten van de Vlaamse cultuur. Puntje 7 geloof je nooit!’

Ben ik echt de enige Vlaming zonder partijkaart van de N-VA die wel iets ziet in zo’n canon? Ik wil het wel een kans geven. Wie weet krijgen we eindelijk een concrete opsomming van wat die fameuze Vlaamse identiteit is waar ik mij al heel mijn leven aan moet aanpassen. Hoewel ik in Vlaanderen geboren ben, de taal spreek en bijdraag aan onze sociale zekerheid, word ik door een belangrijk deel van de Vlaanderen nog steeds niet erkend als volwaardige Vlaming. Wie weet dat zo’n canon wel soelaas kan bieden. Misschien wel in de vorm van een spaarkaart met vakjes die ik kan laten afstempelen en achteraf kan inleveren om mijn Vlaamse identiteit te claimen. Net zoals een spaaractie voor een pannenset in de supermarkt. Het is maar een idee.

Degrelle en Verschaeve

Wat die vakjes op die spaarkaart kunnen zijn? Op de hoogte zijn van Vlaamse grootmeesters als Rubens, Van Eyck en Bruegel lijkt onvermijdelijk. Zij worden genoemd in de startnota van Bart De Wever, dus zij lijken al zeker te zijn van hun plaats. Ik ben benieuwd wie de andere grote kanshebbers zijn. Krijgen we een saaie en rooskleurige voorstelling van de geschiedenis van Vlaanderen of moeten nieuwkomers en jongeren ook de namen van bekende collaborateurs als Léon Degrelle en Cyriel Verschaeve uit het hoofd leren?

Als ik nog zo vrij mag zijn om een tip te geven: geef Oulematou Niangadou en Luna Drowart ook een plekje op die lijst. De kleuter en haar Malinese oppas werden in 2006 gedood door Hans Van Themsche. De racistische aanslag die heel Vlaanderen choqueerde en de strijd tegen racisme hoog op de politieke agenda plaatste. Opgenomen worden in het Vlaamse canon zou een mooi eerbetoon kunnen zijn.

En voor de echte durvers: erken de islam, net als het joden- en christendom, als volwaardig onderdeel van de Vlaamse cultuur. Maak van de gelegenheid gebruik om voorgoed kleur te bekennen en de mist rond het inclusief nationalisme voorgoed te doen klaren. Komaan Bart De Wever, u kunt het!

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234