Maandag 17/01/2022

Standpunt

België versus Nederland: ontgoochelend immobiel versus progressief en ambitieus

Bart Eeckhout.  Beeld Eva Beeusaert
Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur van deze krant.

Bart Eeckhout

Er is het toevallige samenvallen van de beleidsverklaring van onze premier Charles Michel en de bekendmaking van het nieuwe regeerakkoord in Nederland. Er is de glorieuze kwalificatie van de Rode Duivels en de gênante afgang van Oranje voor het wereldkampioenschap voetbal. Meer hebben economen niet nodig om ook tussen de beleidskeuzes van de regeringen een interland te organiseren.

Anders dan in het voetbal hangt het daarbij van je ideologische voorkeuren af wie wint. Met zijn lof voor de huidige Nederlandse groeicijfers vergeet rechts iets te fluks het diepe dal dat aan die groei voorafging. En dus ook de sociale ellende waarvan het land nog aan het herstellen is.

Links blijft dan weer blind voor wat Nederland zeker wel beter doet dan wij. Het maatschappelijk en economisch geruststellende effect van een hoge tewerkstellingsgraad zou hier toch de vrees voor de gevaren van een flexibeler arbeidsmarkt wat mogen temperen.

Op socio-economisch vlak stevenen we af op een gelijkspel. Het Belgische overlegmodel heeft ons al behoed voor veel miserie, maar het leidt soms ook tot onnodige behoudsgezindheid.

Progressief en ambitieus

Intrigerender zijn de verschillen op andere beleidsdomeinen. Die vallen op nu België en Nederland grosso modo hetzelfde type (centrum)rechts kabinet krijgen.

In Nederland verhindert dat niet dat de regering op sommige punten ook progressief en ambitieus uit de hoek komt. Bij ons leidt dat tot een bestuur dat op vele vlakken ontgoochelend immobiel blijft. Ook daar waar sociale partners buiten beeld zijn, blijft de ‘kracht van verandering’ uit.

Een goed voorbeeld daarvan is het klimaatbeleid. De nieuwe regering-Rutte gaat resoluut voor de Europese kop. De belofte om tegen 2030 de CO2-uitstoot met (bijna) de helft te verminderen gaat verder dan wat Europa vraagt. Daartoe zegt de regering tal van vooruitstrevende initiatieven te willen nemen.

Hoe schrijnend anders is de situatie bij ons. Hier steggelt de club van energieministers zich naar een energiepactje. Dat heeft veel weg van een kat in een niet-duurzame plastic zak. Na eerder uitstel met tien jaar weet nog altijd niemand of en hoe de kernuitstap in 2025 zal worden uitgevoerd. En dus trekt de lobbyclub van de stilstand en de stroompaniek zich weer vrolijk op gang.

Zolang de nucleaire hypotheek niet gelicht wordt, houden investeerders in nieuwe energie de vinger op de knip. Zo gebeurt er nooit wat.

Het is uiterst jammer dat de Belgische regering(en) op dit cruciale, toekomstgerichte beleidsdomein abdiceren. Ook voor het krediet van die regeringen zelf. Resultaatgerichte ambitie en vooruitgang op dit vlak zou het gejammer dat de stilstand op andere vlakken volledig de schuld is van de sociale partners nog enige geloofwaardigheid geven.

Wij Belgen kunnen zoveel beter dan dit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234