Dinsdag 26/01/2021
Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

België is niet het enige EU-land waar de vaccinatie strompelend start. Dat is geen troost, dat is het probleem

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Een niet uit te leggen verschil tussen het aantal uitgedeelde vaccins en het aantal in stock, een internationale rangschikking met België én Vlaanderen alweer helemaal in de kelder en een interview van de coördinator in Terzake dat niet helemaal geruststelde. 

Meer is er blijkbaar niet nodig om de federale en de regionale regeringen een flinke ruk aan het stuur van het vaccinbeleid te doen geven. Federaal minister Frank Vandenbroucke (sp.a) vraagt plots zijn taskforce een strategie voor snellere vaccinering uit te stippelen. Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) kreeg al even plots de bevestiging dat farmabedrijf Pfizer alle beloofde vaccins ook echt gaat leveren, waardoor de reserve ingezet kan worden. Dat komt handig uit, zeg, nu de kritiek aanzwelt. 

Op zich is het nobel dat onze bewindslieden bereid zijn te luisteren naar kritiek en hun koers bij te stellen. Toch blijven we beter nog even sceptisch. Een helder vooruitzicht op een werkelijk snellere vaccinatie is er nog altijd niet, ondanks alle politieke retoriek van de dag. Als de nieuwe strategie in werking treedt, zijn we gauw weer een week verder. Een marathon win je niet met een sprint in de eerste meters. Maar wie wil winnen, start doorgaans niet op de achterste rij om na het startschot de schoenveters nog even opnieuw te knopen. 

Misschien zal deze schokkerige, slepende start van de letterlijk levensbelangrijke vaccinatiecampagne op het eind van de rit een bagatel blijken te zijn. Misschien... Maar voorlopig ontkomen we niet aan de vaststelling dat ook op dit cruciale moment in de coronastrijd de politieke keuzes op Europees, Belgisch en Vlaams niveau ontgoochelend zijn. Alweer. 

Zeker, België is niet het enige welvarende Europese land waar de vaccinatie strompelend uit de startblokken schiet. Frankrijk, Nederland, zelfs Duitsland... allen zitten ze in hetzelfde schuitje. Dat is eigenlijk geen troost. Het is juist een deel van het probleem. Een probleem dat ons stilaan toch tot bezinning moet aanzetten. 

Telkens wanneer er in deze gezondheidscrisis urgentie, snelheid en daadkracht gevraagd wordt, geven de Europese Unie en haar welvaartsstaten niet thuis. Telkens weer worden de Europeanen verraden door een soort logge zelfgenoegzaamheid. Telkens weer denken we dat het allemaal wel zal lukken als we de vastgelegde bureaucratische regels en procedures maar volgen. Telkens weer blijkt dat een tragische illusie.

Twee vernietigende coronagolven kregen we al over ons heen, een derde klopt dreigend aan de deur. Europa telt tienduizenden doden; de economie staat op pauzestand; vrijheden, die ooit zo banaal en vanzelfsprekend klonken, lijken bijna permanent beknot. Je zou hopen dat uit de gemaakte fouten geleerd is om het beleid effectiever, actiever en robuuster te maken. Dat wil maar niet lukken. Onderschat het desastreuze effect van die tentoongespreide bestuurlijke onmacht niet. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234