Donderdag 02/12/2021

Opinie

België is geen failed state, maar wel een onverschillige staat

Militairen komen aan in de gevangenis van Vorst, waar ze cipiers vervangen.
Militairen komen aan in de gevangenis van Vorst, waar ze cipiers vervangen. "Ze zijn het ultieme lapmiddel."Beeld photo news

Marc Hooghe is politicoloog aan de KU Leuven.

België mag dan wel geen 'failed state' zijn, de afgelopen weken hebben we wel ons best gedaan om ons imago in het buitenland nog verder te verbrodden.

Na de aanslagen van 22 maart deed ik nog mijn best om ons land te verdedigen wanneer buitenlandse collega's vervelende vragen stelden. Terrorisme kan overal gebeuren, en nee, het is heus niet zo dat België één groot Molenbeek vormt. Het wordt echter steeds moeilijker die verdediging consequent vol te houden. Gevangenen worden in ons land nu al twee weken aan hun lot overgelaten, iets wat je eerder in een ontwikkelingsland verwacht. Ook zonder staking worden ze trouwens gehuisvest in gebouwen die in 1884 spiksplinternieuw waren, maar sindsdien hoogstens een laagje nieuwe verf hebben gekregen.

Als de luchthaven van Zaventem weer opengaat na de aanslagen, dan moeten de reizigers op een chaotische wijze aanschuiven, enkel omdat de regering niet durft in te gaan tegen de absurde eisen van de luchtvaartpolitie. Dit natuurlijk alleen als de luchtverkeersleiders zich voldoende fit voelen om het verkeer ook echt mogelijk te maken. Zelfs een goedbedoelde herdenkingsmars voor de slachtoffers eindigt met een heel beperkte opkomst.

Marc Hooghe. Beeld rv
Marc Hooghe.Beeld rv

Natuurlijk zijn er telkens wel goede redenen voor de onvrede. De afgelopen jaren is al systematisch bespaard op het hele ambtenarenapparaat, en als er nu nog eens moet worden bespaard, dan komt men tot de conclusie dat er helemaal geen ruimte meer is. 'Je kunt een kei zijn vel niet afstropen', zoals men dat beeldend pleegt uit te drukken. De afgelopen decennia is het federale beleidsniveau systematisch uitgekleed, en we komen zo langzamerhand op het punt dat de laatste resten wel vanzelf in elkaar storten.

Hoogstens kunnen we de boel nog schoren met het ultieme lapmiddel: het leger. Militairen gehoorzamen, en ze hebben nauwelijks syndicale rechten, dus zo kunnen we de zaak nog wel overeind houden.

Maar ook de regering zelf lijkt nauwelijks bekommerd over het feit dat gevangenen nu in hun cel verkommeren. Het gaat immers maar om gevangenen, en die stemmen toch niet, dus waar zouden we ons druk over maken? Bovendien: als er nu wordt toegegeven aan de vakbonden van de cipiers, dan kun je er donder op zeggen dat er binnenkort wel een andere bond opstaat om meer geld te eisen.

Vakbonden en regering wedijveren dus in de wedstrijd 'onverschilligheid'. Onverschilligheid voor de onmenselijke behandeling van de gevangenen, maar ook voor onze reputatie in het buitenland. Laat maar waaien. Het is dan wel overdreven om België een 'failed state' te noemen, maar het federale niveau is wel sterk verzwakt, en we lijken steeds minder bereid een inspanning te doen om die zwakheden wat te verdoezelen.

Après nous le déluge. Ook Frankrijk kende een periode van existentiële twijfel na de aanslagen in Parijs. De grote klimaattop van december ging echter door, en nu maakt men er een erezaak van om het EK voetbal op een veilige wijze te organiseren. Op die manier wint het land weer aan zelfvertrouwen. In ons land is er echter nog geen spoor van een dergelijke veerkracht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234