Woensdag 16/10/2019

Opinie

Belfius verkopen is dom en kortzichtig

Meyrem Almaci. Beeld BELGA

Meyrem Almaci is voorzitster van Groen.

In 2008 werd Dexia gered met miljarden belastinggeld. In 2011 sprong de belastingbetaler, u en ik, noodgedwongen voor een tweede keer in. Nu, tien jaar na de eerste redding, zet onze regering alles op alles om Belfius van de hand te doen. Zonder degelijk debat. Zonder de langetermijngevolgen ernstig in te schatten. En dat is dom. Zeer dom.

De redding van de banken hebben we duur betaald en heeft onze staatsschuld doen exploderen, de begroting doen ontsporen met jarenlange besparingen als gevolg. Na al die moeilijke jaren is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Belfius is een mooie zwaan geworden, die nog zeer veel kan betekenen voor ons land. Belfius kan doorgroeien tot een investeringsbank in eigen handen, die niet alleen geld pompt in grote bedrijven en gericht is op winstmaximalisatie voor haar aandeelhouders, maar die focust op het algemeen belang, gericht op welzijnsmaximalisatie waar alle belastingbetalers beter van worden.

Nicola Sturgeon, de eerste minister van Schotland, pakte vorig week nog uit met net dat voorstel: bij gebrek aan een eigen overheidsbank zullen ze er zelf een oprichten. Vijfhonderd miljoen pond wil ze op die manier in de Schotse samenleving investeren, met als expliciete doelstelling de omslag te stimuleren naar een koolstofarme economie.

Maatschappelijke meerwaarde

Een dergelijke investeringsbank in handen van de overheid is hoegenaamd geen curiosum. Het strategisch belang en de grote maatschappelijke meerwaarde ervan worden aangetoond in landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje. En net zoals Schotland kampt ook België op het vlak van publieke investeringen met een zware achterstand. In 2015 bedroeg dit 2,4 procent, een van de laagste niveaus in de Europese Unie. De netto publieke investeringen bedragen al 25 jaar 0 procent.

Kantoor van Belfius. Beeld Photo News

De komende decennia moeten tal van grote maatschappelijke uitdagingen tegelijk worden aangepakt. België moet onder meer koolstofvrij worden, een kernuitstap realiseren, zijn energieafhankelijkheid sterk afbouwen, de vergrijzing verwerken, de mobiliteit drastisch verbeteren, een sterk gedigitaliseerde samenleving worden, en dit alles zonder aan de welvaart van onze burgers te raken en de overheidsfinanciën te doen ontsporen.

Daarvoor is er geld nodig. Veel geld. Het goede nieuws is dat er veel, zogenoemd slapend spaargeld is. Maar om dat geld doelgericht te kunnen activeren, is een investeringsbank in eigen handen meer dan zinvol. En net in die context wil onze overheid Belfius voor een groot deel privatiseren en het beste instrument om lokale investeringen te doen in de uitverkoop zetten.

Grootbanken doodziek

Een overheidsbank is essentieel om ervoor te zorgen dat we de sociale en ecologische uitdagingen van de 21ste eeuw de baas kunnen. Essentieel om in een nog steeds onzekere bankenomgeving de bakens uit te zetten op ethisch vlak, en een goedkope en lokale dienstverlening gericht op de lokale economie te verzekeren. En dat is meer dan nodig. De grootbankiers zullen het niet graag horen, maar de financiële sector is een decennium na de bankencrisis nog doodziek. De mentaliteit is nog onvoldoende gewijzigd. ING verhoogde deze week het salaris van zijn topman met 50 procent, tot ruim 3 miljoen euro per jaar. Terwijl het personeel 1,7 procent loonsverhoging krijgt.

Met de beursgang van Belfius geeft onze regering in meerdere opzichten het verkeerde signaal. De langetermijnimpact van de verkoop overschrijdt in veelvoud de kortetermijnwinst ervan. Het is vanuit maatschappelijk oogpunt dom en kortzichtig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234