Vrijdag 03/02/2023
Kinderen wachten om hun school binnen te geraken in Molenbeek, Brussel. Beeld EPA
Kinderen wachten om hun school binnen te geraken in Molenbeek, Brussel.Beeld EPA

Guillaume&Callebaut

Basiskennis Arabisch, en kennis Nederlands en Frans bereidt elke Belg beter voor om met zijn buren samen te leven

Oud-reclameman Guillaume Van der Stighelen en mediastrateeg Jan Callebaut kruipen om beurten op vrijdag in hun pen. Vandaag is het de beurt aan Jan Callebaut.

Jan Callebaut

Deze week hadden de media slechts één thema. Maar hoe zijn deze gruwelen te benoemen? Moorden? Aanslag? Terrorisme? Oorlog? Gekkenwerk in ieder geval, maar van wie? IS? ISIS? DAESH? Het zal nog even duren eer deze fanatici het boek Van het westelijk front geen nieuws van Remarque begrijpen. Een onzichtbare bedreiging is nog angstaanjagender dan het zichtbare gevaar.

Er werd veel geschreven en gepraat. Zo liet pater Johan Leman, stichter van de Foyer in Molenbeek en oud-directeur van het antidiscriminatiecentrum, op Radio 1 weten dat de (Vlaamse) kleinsteedse aanpak niet werkt in een grootstad. Letterlijk maakte hij de vergelijking tussen Kortrijk en Molenbeek.

Ook de 'faal'-bekentenis van de Nederlandstalige leerkracht die een van de zelfmoordterroristen in de klas had, kwam aan als een mokerslag. En dan was er, volgens de correspondent van De ochtend, het 'onbegrip' uit Spanje over het afgelasten van de interland. Spanje heeft volgens hem ook veel minder last van een tegenstelling op de arbeidsmarkt tussen de autochtone en de allochtone gemeenschappen. Drie belangrijke vaststellingen klinken hier door:

1. De organisatie van Brussel vormt een groot veiligheidsprobleem en de hele wereld weet dit nu.

2. De scholen spelen een centrale rol bij de integratie en kunnen dit nog beter doen.

3. Een samenleving integreert beter naarmate er kansen zijn op werk en dus op deelname aan de welvaart.

Jan Callebaut. Beeld rv
Jan Callebaut.Beeld rv

Als we het anders willen moeten we als samenleving in staat zijn om alle drie deze factoren terzelfdertijd in beweging te zetten. De roep naar een grootsteedse aanpak van pater Leman kan alleen maar beantwoord worden door het organisatorische kluwen rond Brussel transparanter te maken. Iets waarvoor ook Brice De Ruyver pleit.

Een stad van 1,2 miljoen mensen is een grootstad. Er zijn geen honderden gemeenteraadsleden nodig om Brussel en zijn 18 vazalgemeenten te besturen en zeker geen zes politiezones. Kwaliteit van bestuur moet dringend voorrang krijgen op kwantiteit. Wend de beschikbare gelden en personeelstalenten geconcentreerd aan, alstublieft. De Engelse pers refereerde aan België als de 'failed state'. Beschamend!

Waarom is in ons algemeen schoolaanbod nauwelijks Arabisch te vinden? Geef de basistaal van meer dan een miljoen medeburgers een constructieve plaats. Alleen als we elkaar begrijpen kunnen we naar elkaar luisteren. Basiskennis van het Arabisch naast een grondige kennis Nederlands en Frans bereidt elke Belgische burger beter voor om in de komende decennia met zijn buren samen te leven.

Tot slot is er de noodzaak om dringend arbeidsmogelijkheden te creëren. Begin met Nederlandstalige imams op te leiden. Voor hen is er veel werk te doen. Maar denk vooral aan arbeid voor laaggeschoolden. Versnel alle concrete plannen die er circuleren. Jonge mensen hebben nood aan een perspectief om aan deze welvaartsmaatschappij te kunnen deelnemen. Hebben we echt de luxe om onze neus op te halen voor projecten zoals het Eurostadion, Uplace, NEO en andere toekomstgerichte plannen die vele duizenden nieuwe arbeidsplaatsen willen realiseren?

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234