Zondag 22/05/2022
Bart Schols, presentator van De Afspraak. Beeld VRT BMUSS
Bart Schols, presentator van De Afspraak.Beeld VRT BMUSS

Guillaume VDS

Bart Schols, de huisarts van wie we allen vinden dat er te weinig zijn

Oud-reclameman Guillaume Van der Stighelen en mediastrateeg Jan Callebaut kruipen om beurten op vrijdag in hun pen. Vandaag is het de beurt aan Van der Stighelen.

Guillaume Van der Stighelen

Als ik heel even mijn geloof in de mensheid kwijt ben, dan kijk ik een uurtje naar Bart Schols. Hij is de huisarts van wie we allen vinden dat er te weinig zijn. Met aandacht voor je verhaal. Grote vriendelijke ogen en een luisterend oor. Hij bezit de zeldzame gave oprecht geboeid te zijn in wie tegenover hem zit. En wat nog zeldzamer is, voor een arts dan, als de afspraak om halfnegen is, dan is hij er ook om halfnegen. Met zijn helende stem die alle kwade bacteriën uit je lichaam doet verdwijnen.

Komt Joël De Ceulaer praten over zijn terugkeer naar het edele ambacht van het digitale toogzeiken, dan vraagt Schols niet cynisch: "Oh, bent u dan weggeweest?", maar wel empathisch hoe het is geweest. De Ceulaer mag zijn verslaving aan het meningspuien toelichten en meteen ook lezers werven voor zijn nieuwe reeks in Knack over het onderwerp.

"Wat hebt u dan ontdekt?", vraagt Bart Schols geboeid.

"Mensen denken dat ze hun mening vormen op basis van rationele argumenten, maar in werkelijkheid laten ze zich door hun emoties leiden."

Een openbaring. Dat ik daar zelf nooit aan gedacht heb in mijn dertig jaar als reclamemaker.

Even later vertelt hij dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de hersens van linkse mensen verder staan in de evolutie dan die van rechtse mensen. Schols schiet niet in een lach, roepend naar het publiek dat het toch wel wil lukken zeker, dat De Ceulaer nu net tot dat linkse kamp behoort.

Guillaume Van der Stighelen. Beeld Karoly Effenberger
Guillaume Van der Stighelen.Beeld Karoly Effenberger

Nee, Schols luistert aandachtig en knikt. Hij kan interviewen dat het rust geeft. Het soort interviews waar onze noorderburen helemaal gek van worden. Zonder onderbreken, zonder hijgen en zonder inhakken. Nooit tegenspreken. Gewoon laten praten, dan doet de gast dat zelf wel.

Schols is ook een verzoener.

Zijn redacteurs kunnen een econoom uitnodigen die een boek heeft geschreven waarin staat dat 80 procent van wat economiestudenten op de universiteit leren pure onzin is. Ze mogen die man samenzetten met een prof economie uit Leuven, denkend dat het behoorlijk gaat kletteren. Hopend op fragmenten die op het net meer worden rondgestuurd dan bijvoorbeeld de deur-aan-deur-interviews van VIER, waarin journalist Erik Goens naast het buikgevoel nu ook het onderbuikgevoel van Vlaanderen mag aftasten.

Maar het is vergeefse moeite. Het duurt geen tien minuten of de twee economische gratiën zitten elkaar gelijk te geven en af te likken als jong verliefden op een bank in een park zonder injectienaalden.

Dat effect heeft Bart Schols.

Voldaan kruip ik in mijn bed. Ik geef mijn vrouw een zoen, pink een traan weg en droom van Merkel en De Wever in een grote open tuin met vluchtelingenkindjes op de schoot. Merkel geeft hen een boterham en van De Wever krijgen ze een goed gemeende pedagogische tik als ze choco morsen op de nieuwe kussens. Waarna de twee minzaam knikken en elkaar in het gefilterde licht van de ondergaande zon een luchtzoentje toewerpen. Van op de laaghangende tak van een oude eik knipoogt een bekend gezicht naar mij. Tot morgen halfnegen. Afgesproken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234