Vrijdag 06/12/2019

Opinie

Bart De Wever zou toch beter moeten weten

Ludo Abicht Beeld Hatim Kaghat/Imagedesk

Ludo Abicht is filosoof en o.a. auteur van De Joden van Antwerpen en co-auteur van Israël - Palestina. De kaarten op tafel.

Deze week circuleert er in de Verenigde Staten een videoclip waarin een acteur illustreert wat Jezus Christus zou zeggen en doen indien hij Republikein geworden zou zijn. Het filmpje begint met een opname van ‘Jezus’ met een vluchtelingenkind op zijn arm: “Wat doen we met deze verkrachters en misdadigers? Steek dit kind meteen in een detentiecentrum en stuur het terug!”

Een paar weken geleden, tijdens de Marrakech-crisis, had je met een beetje goede wil nog kunnen zeggen dat de leiders van de N-VA de hele discussie onhandig hadden aangepakt en inderdaad een aantal punten in dat ‘niet-bindende maar blijkbaar moreel o zo belangrijke pact’ ter discussie hadden kunnen voorleggen. Alleen hadden ze de kans twee jaar geleden laten voorbijgaan en verloren ze daarmee zelfs het krediet van de slechte verliezers. Indien, zoals ze vreesden, een aantal meerduidige passages in die tekst tot voor hen onaanvaardbare gevolgen zouden leiden, konden ze zich daar achteraf nog altijd met hand en tand tegen verzetten, in de naam van de democratie en het gezond verstand. Maar die kans hebben ze nu verspeeld: het pact is ondertekend en de N-VA zit onverwachts in de oppositie.

Erfenis

Het is in dat brede kader dat ik de uitspraken van Bart De Wever over de Palestijnse vluchtelingen en asielzoekers uit Gaza tracht te duiden.

Tot nog toe had de N-VA de nogal uiteenlopende erfenis van de Volksunie inzake mensenrechten geërfd: er was een vleugel met onder meer Frieda Brepoels en Eric Defoort die de humanistische en humanitaire traditie van mensen als Nelly Maes en Maurits Coppieters voortzetten en zich inzetten voor de rechten van alle mensen die hier legaal bescherming en de kans op een tweede leven kwamen zoeken, in een Vlaanderen dat er prat op gaat zichzelf uit het moeras van de miskenning en onderdrukking te hebben bevrijd. Een Vlaanderen dat het economisch nog altijd zo goed stelt dat het dit op een gecontroleerde en verantwoorde manier inderdaad kon schaffen.

Er was binnen dat Vlaams-nationalisme echter ook een vleugel die dit niet zag zitten en die vanaf het begin grapjes maakte over het voorspelbare failliet van de politiek van Angela Merkel in het algemeen en in toenemende mate afstand nam van de solidariteit met de Palestijnen in het bijzonder. Het is niet abnormaal, maar wel moreel laakbaar dat deze eenzijdigheid sinds 1948 zowat de leidraad geweest is van vrijwel alle Antwerpse burgemeesters en schepenen, of ze nu sociaal-democraten of liberalen waren, christen-democraten en, de laatste jaren, Vlaams-nationalisten. 

Dat deze verkozenen des volks tijdens de eerste decennia na de oorlog terecht met het trauma van de Antwerpse medeplichtigheid aan de Holocaust gewrongen zaten, was begrijpelijk. Dat ze dit onbehaaglijke gevoel trachtten te compenseren door niet alleen de naoorlogse Joodse gemeenschap te beschermen en te bevorderen is maar normaal, temeer daar het antisemitisme ook in Antwerpen onloochenbaar nog altijd bestaat. Dat ze daarbij ook meteen de ogen sluiten voor de Israëlische politiek ten opzichte van de Palestijnen is daarentegen moreel begrijpelijk noch normaal.

Menselijk

Wie ook maar iets weet over de situatie van de burgerbevolking in Gaza moet verwonderd zijn dat niet méér mensen wanhopig uit die overbevolkte oorlogsregio die al een halve eeuw door armoede, vervuild water en uitzichtloosheid getroffen is, willen ontsnappen. Dat ze elke gelegenheid, desnoods ook de ‘hulp’ van mensensmokkelaars aangrijpen, zolang ze maar een kans zien om hun leven niet opnieuw, maar voor de eerste keer op te bouwen, is toch menselijk, niet?

Wat echt onbegrijpelijk blijft, is het feit dat iemand die intelligent en meer dan voldoende historisch geschoold is om dat alles te weten en aan te voelen zich om een of andere reden genoopt voelt te praten als Donald Trump. Misschien kan Trump ooit het excuus van zijn domheid en onwetendheid inroepen. Dit excuus geldt niet voor Bart De Wever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234