Dinsdag 10/12/2019
Bart De Wever (N-VA). Beeld Photo News

Column

Bart De Wever zal nu ook eens voelen hoe onherstelbaar insinuaties – zijn favoriete instrument – zijn

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps elke donderdag.

De deconfiture van Bart De Wever en zijn schepencollege als vrienden van vastgoedbonzen en projectontwikkelaars heeft een lange voorgeschiedenis. Vastgoed en politiek zijn hoofden van één lichaam. Het was een constante bij elke regeringsvorming en is dat nog steeds. Als de burgemeester van Antwerpen gaat tafelen met Alain Mathot, ritselaar naast God, van de door hem zo verfoeide PS, dan heeft De Wever wel iets uit te leggen. Maar dat doet hij niet, hij speelt liever het slachtoffer van een groot verdriet. Zie toch wat ze mij aandoen… Een gevleugeld zinnetje van Leo Tindemans. Het is van een ongekend cynisme. Een stamp in de buik van fatsoenlijke burgers.

Hugo Camps. Beeld © VRT - Alexander Meeus

Dat etentje bij Johan Segers is nog tot daar aan toe. Deze chef verstaat als geen ander de kunst van het watertanden en tovert streekproducten tot een delicatesse. Zijn warme foie gras was een doodzonde waard. Nee, daklozen kom je in ’t Fornuis niet tegen. Politici daarentegen mogen zich vaste klant noemen.

Vastgoedbonzen zijn van oudsher lobbyisten zonder gêne. Ze handelen in feestjes en bacchanalen, vrijen politici op waar ze bijstaan en spekken partijkassen. Provinciaal even goed als federaal. Dat ontkennen is de burgers wegzetten als debielen.

De Wever deed wat anderen hem hebben voorgedaan: zoete broodjes bakken met de cementmaffia. Bouwprojecten hebben altijd een vreemde urgentie. Er wordt nauwelijks gekeken naar de kwaliteit. Nog minder naar de maatschappelijke behaaglijkheid. Aan Van der Paal wordt niet gevraagd naar garanties voor lucht en licht in de bouwtorens die hij op stapel heeft staan. Wonen is wonen. De einder als bijkomstigheid. Vandaar de verfoeilijke appartementsblokken bij het binnenrijden van de stad, van waaruit geen wolkje meer te zien is. 

Het stenen orgasme dat aan de Belgische kust is geïntroduceerd, is om te huilen. Landschappelijke architectuur is in stedelijk Vlaanderen een farce. Ook in Antwerpen kom je Oostblokachtige griezels tegen, misschien kan De Wever daar eens iets aan doen. Voor mijn part met een etentje en een lekker wijntje.

Al even erg is de dwaling die verkocht wordt over sociale woningbouw. Hoe sociaal is een appartement van 200.000 euro dan? De overheid geeft de markt almaar meer vrij spel. Onder de paraplu van opgevoerde krapte.

Hoogbouw onvermijdelijk

Zou het met burgemeester Wouter Van Besien anders worden? Ook hij zal van Antwerpen geen openluchtmuseum maken. Hoogbouw is onvermijdelijk. Maar hij kan projectontwikkelaars en vastgoedmakelaars wel onder druk zetten om meer naar kwaliteit toe te bouwen dan naar snelle winst. En aan het automatisme van privileges en handjeklap kan hij paal en perk stellen. Dan nog zal ook hij op een mooie zomeravond in een frituur betrapt worden met enkele vastgoedvrienden. Tom Meeuws zal hem blijmoedig en met vakkennis assisteren. Van Besien zal iemand moeten inhuren om de wooncultuur van zijn stad te ontwikkelen en te verfijnen. Hopelijk niet langer in de schemerzone van geven en nemen.

Waarom heeft niemand van die schepenen en politieke invités gezegd dat het eten in ’t Fornuis bijzonder lekker was? Een beetje wellevendheid moet toch kunnen na een overgoten onderonsje. Wie bij Johan Segers tafelt, gaat met zijn handen op zijn buik de wereld in. Zeg dat dan ook.

Er is zoveel concurrentie op de woningmarkt dat niets geheim blijft. Zelfs de veto’s tegen een nationaal voetbalstadion lekken per megafoon uit. Laat staan de contracten.

Bart De Wever zal nu ook eens voelen hoe onherstelbaar insinuaties – zijn favoriete instrument  zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234