Dinsdag 04/08/2020

Satire

Bart De Wever en Rudy De Leeuw verwijten elkaar gebrek aan rellen

Ondanks de hoge verwachtingen bij media en publiek gedroegen de havenarbeiders zich maandag volgzamer dan padvinders.Beeld Stefaan Temmerman

De berichtgeving stelt teleur. Wanneer journalisten alle feiten checken en elke uitspraak nuanceren, welk verhaal blijft er dan nog over? Het nieuws kan beter, veel beter. Daarom herschrijft Tim F. Van der Mensbrugghe wekelijks het nieuws. Met andere woorden, de week zoals ze had kunnen - of moeten - zijn.

Maandag 24 november: De Wever en De Leeuw verwijten elkaar gebrek aan rellen

Nul auto's werden in brand gestoken en er vielen niet eens doden te betreuren tijdens de staking in de haven van Antwerpen. Ondanks de hoge verwachtingen bij media en publiek gedroegen de havenarbeiders zich volgzamer dan padvinders. Zowel Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) als oppersocialist Rudy De Leeuw (ABVV) vindt dat ontgoochelend. Beiden proberen het gebrek aan rellen in elkaars schoenen te schuiven.

"De Wever heeft te weinig luxewagens laten rondslingeren in de Antwerpse haven", verwijt De Leeuw de burgemeester. "Onze militanten hebben zich eerlijk gezegd de hele dag lopen vervelen."

Nonsens, vindt De Wever. "Het gebrek aan syndicale onlusten schaadt het imago van de Antwerpse haven en van de stad Antwerpen", zegt de burgemeester-partijvoorzitter. "Onze stad is het centrum van de wereld. De plek waar alles gebeurt. Maar als er niets gebeurt, sta je mooi voor aap met je reputatie. De vakbonden hebben te weinig hun best gedaan om de havenarbeiders op te jutten, terwijl ik me volledig heb gegeven om leven in de brouwerij te brengen."

"De regering is gewoon niet asociaal genoeg bezig om de mensen écht kwaad te krijgen", kaatst De Leeuw terug. "Wanneer tonen de rechtse partijen moed? Wij zitten ongeduldig te wachten tot deurwaarders binnenvallen bij gewone gezinnen om de televisie, de gameconsole en alle tablets en smartphones in beslag te nemen. Dan pas zal het verzet losbarsten!"

De Antwerpse politie onderzoekt of zij de kosten voor het nodeloos inzetten van honden kan verhalen op de vakbonden. "Onze hondjes hebben de hele dag te weinig beweging gehad", klaagt politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens. "Daardoor werden ze ongedurig, met kattenkwaad en ergerlijk geblaf tot gevolg. Dat zorgde voor extra stress bij onze mensen. Dat burgemeester De Wever zijn poedel had meegestuurd, was ook geen cadeau."

"Onze militanten hebben zich eerlijk gezegd de hele dag lopen vervelen", klinkt het bij ABVV-topman Rudy De Leeuw.Beeld Eric de Mildt
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

Dinsdag 25 november: CD&V eensgezind over identiteitscrisis

Alle Vlaamse christendemocraten gaan ermee akkoord dat hun partij verzeild is in een identiteitscrisis zonder weerga. "Iedereen erkent dat we niet meer weten welke kant op te spartelen. Nog nooit was de eensgezindheid over de onenigheid zo groot", meldt voorzitter Wouter Beke.

CD&V riep het onheil over zichzelf af door als centrumpartij met een stevige linkse flank in een uitgesproken rechtse regering te stappen. "Daar zijn we het allemaal over eens", bevestigt minister van Justitie Koen Geens de interne ideologische verdeeldheid. Vicepremier Kris Peeters beaamt: "Volmondig. Geen twijfel mogelijk." Zelfs staatssecretaris van Wat-doet-het-ertoe Pieter De Crem geeft toe: "Het is zo en niet anders."

Verscheidene vooraanstaande tjeven verkondigen in de media dat het debat over de onenigheid intern gevoerd moet worden. "Niemand legt mij het zwijgen op, tenzij achter gesloten deuren", zegt Kamerlid Eric Van Rompuy. "We moeten een eensgezinde strategie vinden om de onenigheid over de identiteitscrisis uitgelegd te krijgen. Dat lukt niet als iedereen het de hele tijd luidkeels met elkaar eens loopt te zijn. Zo ontstaat een tegenstrijdige indruk."

De partijtop heeft ondertussen wel al unaniem beslist dat de vermogenswinstbelasting een breekpunt is, tenzij de andere regeringspartijen er bezwaar tegen maken.

Beeld BELGA

Woensdag 26 november: Priestervakbond staakt tegen sancties pedofiele collega

In het bisdom Gent bleven de meeste katholieke gebedshuizen de hele dag gesloten. De Oost-Vlaamse pastoors legden het werk neer uit protest tegen de sancties tegen hun collega Omer V. "Hij is inderdaad een pedofiel die jarenlang ongehinderd minderjarigen heeft misbruikt, maar in de eerste plaats blijft hij een priester", zegt eerwaarde Albert Capelle, secretaris van de Antisocialistische Priestervakbond. "Priesters hebben ook hun rechten. Uit solidariteit met onze collega worden er vandaag geen hosties uitgedeeld, biechten afgenomen en sacramenten verstrekt. Kruiswegen worden geblokkeerd."

Bisschop Luc Van Looy heeft Omer V. verboden om nog naar het buitenland te reizen en dat zint de pastoors niet. "Zo'n plots beslissing is onheus. We begrijpen dat pedofilie in de kerk onhoudbaar is in de toekomst, maar wij eisen overgangsmaatregelen. Priesters die al decennia actief zijn, moeten gebruik kunnen blijven maken van het huidige stelsel van doofpot en stilzwijgen", zegt Capelle.

De pastoors stippen ook aan dat pedofiele geestelijken een belangrijke rol spelen in de ontwikkelingssamenwerking en de Noord-Zuidbeweging. "Je kunt het kind toch niet met het badwater weggooien? Vaak hebben de arme kinderen in Afrika niet eens stromend water om hun bad te vullen", redeneert Capelle.

In verschillende gemeentes leidde de staking van de pastoors tot rellen. In Oosteeklo keerden enkele pastoors het looprekje van een bejaarde gelovige om en staken het in brand. Her en der waren er meldingen van priesters die zich moed hadden ingedronken met miswijn en obscene gebaren maakten naar minderjarigen. De dorpspastoor van Vinderhoute brak van pure agitatie zijn heup, in Luchteren stuikte de priester met zijn klieken en zijn klakken van het tabernakel toen hij een opruiend spandoek probeerde op te hangen. In Petegem-aan-de-Schelde kreeg de pastoor een inzinking toen hij voor een lege kerk stond te preken.

In bijna alle parochies werd de staking opgevolgd. Ze had nauwelijks gevolgen, want dorpen waar nog genoeg gelovigen in leven zijn die zelfstandig tot in de kerk geraken, zijn zeldzaam geworden.

Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

Donderdag 27 november: Gent zet onverstaanbare West-Vlamingen uit woning

In opdracht van het schepencollege is de Gentse politie begonnen met de uithuiszetting van onverstaanbare West-Vlamingen. In eerste instantie komen sociale woningen aan bod, nadien volgen privéwoningen. Wie zich niet kan uitdrukken in een voor Gentenaars begrijpelijk dialect, of desnoods in het Algemeen Nederlands, wordt met veel machtsvertoon uit zijn woning gesleurd en buiten de stad geschopt.

Aanvankelijk probeerde het stadsbestuur het West-Vlaams terug te dringen door boetes tot 5.000 euro uit te schrijven, maar die hadden geen effect. "Een boete helpt niet, want de meeste West-Vlamingen in Gent hebben een universitair diploma. Dientengevolge hebben ze een hoger inkomen dan het wettelijk bepaalde gemiddelde en betalen ze liever een boete dan zich te integreren", zegt schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz (sp.a). "Veel West-Vlamingen koesteren hun onverstaanbaarheid als deel van hun culturele identiteit. Onbegrijpelijk."

De uithuiszetting heeft grote gevolgen voor de culturele wereld, want de bekendste West-Vlaamse komieken en zangers wonen in Gent. Freddy De Vadder en Gunter Lamoot zullen worden afgevoerd met een beestenkar. Wannes Capelle, Senne Guns en Flip Kowlier moeten noodgedwongen de goederentrein naar Zeebrugge nemen.

Ook voor de samenstelling van het Gentse schepencollege heeft de zuivering gevolgen. Schepenen Elke Decruynaere en Filip Watteeuw (beiden Groen) werden met hun dienstwagen gedeporteerd naar hun geboortegrond, respectievelijk Aalbeke en Moorslede. "De eerste keer dat ik gebruik maakte van die vervuilende wagen", treurt Watteeuw. "Door de mobiliteitsproblemen in Gent heb ik nog anderhalf uur in de file gestaan ook."

Gemeenten in de Oost-Vlaamse rand rond Gent klagen al langer dat de stad zijn problemen exporteert. Pittoreske dorpjes zetten zich schrap tegen de oprukkende verwestvlaamsing. Een enkele burgemeester met West-Vlaamse roots raakt niet benoemd doordat hij zijn oproepingsbrief naar de kiezers in het West-Vlaams had verstuurd. Dat is een overtreding van de taalwetgeving.

Spreekt geen West-Vlaams, maar werd desalniettemin ook uit haar huis gezet: Elke Sleurs (N-VA), staatssecretaris voor Personen met een taalkundige beperking. "Ge moogt Nederlands spreken met een Gents accent, ge moogt Engels spreken met een Gents accent en ge moogt Frans spreken met een Gents accent. Ge moogt zelfs Gents spreken met een Frans accent", zegt burgemeester Daniël Termont (sp.a). "Maar het accent van Google Translate aanvaarden wij hier niet!"

Vrijdag 28 november: Juncker laat failliet Belgisch circus toe tot EU

Er is nog toekomst voor het failliete circus Rose-Marie Malter. Na een smeekbede bij Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker mag het circus aansluiten bij de Europese Unie als 29ste lidstaat.

"Het circus wordt geleid door een stelletje amateurs dat niet kan communiceren. Hun begroting hangt aan elkaar met spuug en paktouw. De schuldenberg is te groot om in de circustent te passen", somt Juncker op. "Maar tussen Griekenland en Italië valt zo'n armlastig Belgisch circus niet eens uit de toon."

Tot maart volgend jaar krijgt het circus de tijd om orde op zaken te stellen. "Er zal bespaard moeten worden, dat is duidelijk", zegt Juncker. "Maar ik zie vele mogelijkheden. De dieren kunnen verkocht worden aan een slachthuis - een eenmalige ingreep met een langdurig, structureel effect. De directie kan al het personeel ontslaan en vervangen door bijklussende Oost-Europeanen. Niemand merkt tenslotte het verschil tussen een Belgische clown en een knoeiende Poolse loodgieter, allebei maken ze er een potje van. Zolang het loonplafond maar gehandhaafd blijft voor iedereen die minder verdient dan 400.000 euro."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234